Socialisme

Zeker, men streeft socialisme na, maar vanuit louter antisociale drijfveren en instincten. Dat moet men niet misverstaan, dat we eigenlijk vandaag de dag om de reden socialisme nastreven dat de mensen zo antisociaal in hun zielenontwikkeling en hun zielenhouding zijn geworden. Zou het sociale voelen vanzelfsprekender zijn, dan zouden niet zo veel socialistische programma’s hoeven te bestaan; die zijn in zekere zin enkel door de reactie op het antisociale voelen en beleven van de mensen opgeroepen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 193 – Der innere Aspekt des sozialen Rätsels – Berlijn, 12 September 1919 (bladzijde 105)

IKKE-IKKE-IKKE-625x524

Eerder geplaatst op 7 maart 2015  (9 reacties)

Een gedachte over “Socialisme

 1. henri

  In 2 voordr van 2 em 3 nov 1918 karakteriseert R Steiner het socialisme als de missie impuls van het 5de Na -Atlant tijdperk , die zijn afsluiting zal hebben naar het creeren van een beschaafde wereld tegen het einde van het 5de Na Atlant tijdperk , rond 3650 n C tegen eind 4 de millenium .De gewaarwordingsziel die vanuit onbewuste diepten in de hele mensheid werkzaam is in dit Na -Atlant tijdperk ligt aan de basis , en hierin deze periode ligt de rijpheid van de mens tussen de 21 en 28 jaar .
  Alle partijrichtingen die het huidige sociallisme kent hebben niets vandoen met de ware aard en geest die het ware socialisme kenmerkt , het zijn slechts verbergende maskers uit een ‘ rommelen ‘ ontstaan gepaard aan losgeslagen temperamenten en zieleroerselen opborrelend uit het onbewuste .
  De staatsvorm als organisatie structuur past eig niet bij het socialisme en vooral niet als daar religieus beleven en ook het kennisbeleven ,de wetenschap in gemonopoliseerd wordt door kazernes der wetenschap zoals Steiner de universiteiten benoemt , die meer kwaad en tegenwerking bieden dan goed is voor een normale mensheidsontwikkeling in dit huidige ijdperk . Waarom ? Omdat de mens als ontwikkelend wezen nu neigt naar 2 polen , emerzijds het individuele vooral aangesterkt door de bewustzijns-zieleontwikkeling en anderzijds de naar detoekomst sociale- boederschaps en gemeenschapsimpuls .
  Een echt socislisme behelst immers de ontwikkeling van een totlale mens naar lichaam , ziel en geest . Waarbij ontwikkeling van lichaam staat voor het Westen , van ziel voor het Midden europese en van geest voor het Oost europese , waar de geest al werkzaam is als een diepe innerlijke graalsimpuls naar de toekomst van het volgende 6de cultuurtijdperk , het Russische .
  Socialisme staat voor broederlijkheid in de ruimste zin , en is niet echt gelijk een het principe van gelijkheid ,want broederlijkheid moet ook eerst begrepen worden . Het implicert een vrij naast elkaar leven op religieus gebied zonder vermengingen van kerk en staat .
  Tot nu toe heeft socialisme zichzelf willen ontpoppen tot een sociaal democratisch systeem waarin religie vrij en zelfstandig zou moeten beleefd kunnen worden , maar het socialisme gedaagt zich eigenlijke zelf als een religie sektarisch en zeer intolerant geworden . Aldus wat ik er vqn begrepen heb .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s