Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan (1 van 2)

Er was in de geschiedenis van de mensheid een tijd waarin wijn nog onbekend was. Ten tijde van de Veda’s kende men de wijn nauwelijks. Nu, zolang de mensen geen alcoholische dranken gebruikten, was de voorstelling van voorgaande bestaansstadia en van herhaalde aardelevens overal verbreid, en niemand twijfelde daaraan. Sinds de mensheid begon met wijn te drinken, verduisterde het idee van reïncarnatie zeer snel en verdween uiteindelijk uit het algemene bewustzijn.

Dit idee werd alleen behouden door de ingewijden, die zich van wijngenot onthielden. Want de alcohol heeft op het menselijk organisme een speciale werking, in het bijzonder op het etherlichaam waarin het geheugen zijn zetel heeft. De alcohol versluiert het geheugen, verduistert het in zijn innerlijke diepten. De wijn schenkt vergetelheid, zegt men. Daarbij gaat het niet om een oppervlakkig, kortstondig vergeten, maar om een diep en blijvend vergeten, om een verduistering van de herinneringskracht in het etherlichaam. Daardoor verloren de mensen, toen ze begonnen wijn te drinken, gaandeweg hun oorspronkelijk gevoel voor de wedergeboorte.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – Kosmogonie – Parijs, 31 mei 1906 (bladzijde 50-51)

Italiaanse-wijnen-1024x534

Eerder geplaatst op 22 februari 2017  (5 reacties)

8 gedachtes over “Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan (1 van 2)

 1. Anoniem

  Ken ettelijke spirituele onthouders van drank geen leuke mensen. Ik drink niet, vind er niks aan, maar relativering lijkt mij niet verkeerd . Onderstaande antwoord van iemand lijkt mij een goede relativering:

  Het wordt er toch niet leuker op:( De spirituele mens kan hierdoor ” als hij al deze geboden en verboden volgt de kans oplopen een narcist te worden die alles doet om het hoogste te bereiken. Ik weet dat Jung en Hesse, liefhebbers waren van wijn en dat dat toch geen domme jongens waren. Ik zelf drink een keer in de week een glas en drinkt dat met veel genoegen. Als dat genoegen er niet meer is, stopt het als vanzelf!Krampachtige onthouding zal de spiritualiteit niet bevorderen .Als men geen wijn besluit te drinken dan moet men het vlees zeer zeker laten staan. Vlees is nog erger aardegebonden en astraal.

 2. Anoniem

  Vlees eten is daarentegen ook nog eens volgestouwd met hormonen zodat je meer en meer mannen ziet met borsten.
  Onvruchtbaarheid bij vrouwen, en allerlei kanker vormen vooral darmkanker. Twee van mijn familieleden waren grote vleeseters, alle Twee gestorven aan darmkanker.

  1. Haike

   Zelfde tekst aangehaald en even ongenuanceerd iets schrijven over vlees?…. Ter wijl er bijna 4 jaar geleden al gewezen werd op het feit dat het veel meer nuancering behoeft…

   Schiet niet echt op hé?

   1. Anoniem

    Ongenuanceerd? Praktijk zegt voor mij alles.Maar prima als jij daar andere gedachtes over hebt,dat respecteer ik.

   2. Haike

    De praktijk zegt mi, en laat mij zien, dat ik ook Biologisch en Biologisch-Dynamisch vlees tot me kan nemen, en ook doe. Die zijn beiden vrij van (groei) en andere toegediende hormonen. Of de Koe voedsel voorschotelen waarbij al haar 4 magen gebaseerd worden zoals nu al hier en daar gedaan wordt. Dus das een kwestie van een stuk verder kijken dan mijn neus lang is, waardoor de zaken een stuk genuanceerder komen te liggen.

    Dat heeft dus totaal niks te maken met er een andere gedachte op na houden. Das gewoon goed kijken naar de feiten. En daarna kunnen we het hebben over een gedachte wat jij en ik vinden van die verschillen bij het vlees, met alle respect wat daar bij hoort. 😉

 3. Anoniem

  Heb ik gezegd biologisch vlees? Deze familieleden aten gangbaar vlees en dit is naar mijn idee mede oorzaak van hun ziek worden.
  Ik weet niet in hoeverre biologisch vlees mindere belasting op je lichaam geeft. Ik weet wel dat Rudolf Steiner ooit heeft gezegd, dat hij juist door een vegetarisch dieet, zoveel werk kon verzetten. Mij werd heel vroeger geadviseerd wat vlees te eten omdat ik te los in mijn lijf zat en dat is een goed advies gebleken.

  1. Haike

   Vlees eten is daarentegen ook nog eens volgestouwd met hormonen zodat je meer en meer mannen ziet met borsten.

   Dat is wat je schreef… en inderdaad je hebt het niet over biologisch vlees. Dat laat je weg, Dat is hem het nou net; daarmee wordt je hele verhaal ongenuanceerd.

   Heel vervelend van je familieleden, dat spijt me oprecht. Maar Alzheimer wordt ook wel i.v.m. vlees eten gebracht,…. Nou ik heb een zwager die heel serieus aan deze ziekte lijdt, maar z’n hele leven vegetariër is geweest. Zo simpel stellen dat mensen dood gaan van verkeerd (veel vlees) eten is gewoon heel kort, en ongenuanceerd door de bocht, en zeker geen ultiem bewijs.

   En ja; door vlees te eten raak je sterker verbonden met je eigen fysieke lichaam, ik ken dat fenomeen zelf ook maar al te goed, bij mij dus ook een reden om wel wat vlees te eten, bij tijd en wijle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s