Over ontwikkeling van het verstand

De mensen moeten zich ermee bekend maken dat niet dode waarheden het leven kunnen regeren, maar alleen levende waarheden. Een dode waarheid is het volgende. ‘We moeten mensen opvoeden tot verstandige mensen; dat moeten we.’ Dus – zo zegt de dode waarheid – cultiveren we het verstand zo vroeg mogelijk, dan worden de mensen verstandige mensen. Maar dit is een echte onzinnigheid. Het is dezelfde onzin als wanneer iemand zou willen besluiten om een éénjarig kind al tot schoenmaker op te leiden. De mens wordt juist dan een verstandig mens, als hij niet te vroeg met het verstand ontwikkeld wordt. Men moet vaak in het leven het tegenovergestelde doen van wat men eigenlijk bereiken wil. Het eten kan men ook niet meteen eten; men moet het eerst koken. […]

Evenzo kan men de mensen niet verstandig maken doordat men hun verstand zo vroeg mogelijk cultiveert, maar doordat men in de vroege jeugd (Steiner spreekt hier over de tijd tot aan ongeveer het veertiende jaar) datgene cultiveert wat hen dan geschikt maakt om later verstandig te worden. De abstracte waarheid is deze: Het verstand cultiveert men door het verstand. De waarheid van het leven is deze: Het verstand cultiveert men door een gezond geloof aan een op goede gronden steunende (Duits: berechtigde) autoriteit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt – Dornach, 12 oktober 1917 (bladzijde 132-133)

Eerder geplaatst op 14 augustus 2016 (2 reacties)

3 gedachtes over “Over ontwikkeling van het verstand

 1. Haike

  Het ging over mindfulness; Aderiaan van Dis interviewde een Amerikaanse komiek, die vroeger pschychise problemen had gehad. Via de weg van het Boedisme en mindfulness was daar flink op vooruit gegaan. Zou zoiets jullie President Trump ook helpen? vroeg van Dis.

  Nee was het antwoord, want je werkt met de hersenen bij mindfulness, en Trump heeft geen hersenen, dan gaat het dus niet.

  Het was grappig bedoeld, maar misschien zit er wel een kern van waarheid in… Er is in het Nederlands een boek verschenen van Erdmuth Grosse (zoon van Rudolf Grosse) “Mensen zonder Ik” ISBN 9789492462473.

  Van links en rechts hoor ik dat de vertaling uit het Duits werkelijk bagger is, maar ik ben zelf niet in staat daar een oordeel over te geven, dus ik neem het voor lief…

  1. Frans Wolbert

   Hallo. Ik ken het boek niet.
   Rudolf seiner zei al In de toekomst zullen er mensen zijn zonder ik. AI zal daar een aandeel in hebben. Het fysieke lichaam wordt van God Geest en Ziel losgekoppeld en overgeleverd aan de gortdroge rationaliteit. Daar kan geen Ik in wonen. Omdat Het Ik van Goddelijk Geestelijke herkomst is.
   Frans

  2. henri

   Haike , ik heb dat boek ,de vertaling kon beter ,en opzet maar er staan toch wel enkele merkwaardige dingen in , en het doet je beseffen dat het een realiteiet is dat er mensen zonder een ik zijn . Dit is vooralsnog een groot geheim , en staat ook in de voordr vsn Steiner aan de priesters “Apocalypse en priesterschap “.
   “.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s