Waarom die nieuwe geestelijke stromingen?

Hoe vaak horen we tegenwoordig de woorden: Waarom die nieuwe geestelijke stromingen? We hebben de oude overleveringen die door de tijden heen bewaard zijn gebleven, dat laten we ons niet bederven door wat anderen denken te weten, die alleen maar doen alsof ze alles beter weten! – Dat is een zelfzuchtige uiting van de menselijke ziel. Alleen weten degenen die zo doen niet dat het zo egoïstisch is.Want diegenen willen eigenlijk alleen maar voor de behoeften van de eigen ziel zorgen. Ze voelen in zichzelf: Wij zijn tevreden met wat we hebben! – En stellen zij het dogma, het vreselijke dogma op: Als wij tevreden zijn op onze manier, dan moeten degenen die van ons leren moeten, die onze nakomelingen zijn, op dezelfde manier tevreden zijn als wij. Alles moet naar ons hart, volgens ons weten gaan!  

Dit is een  manier van praten die  men in de uiterlijke wereld zeer, zeer vaak hoort. En het is niet alleen maar beperktheid van de ziel, het is iets dat samenhangt met wat zojuist beschreven is als een zelfzuchtige trek van de mensenziel. En in het godsdienstige leven kunnen onder het masker van vroomheid de zielen misschien juist het allerzelfzuchtigste zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 116 – Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins – Berlijn, 8 mei 1910 (bladzijde 146)

2 gedachtes over “Waarom die nieuwe geestelijke stromingen?

  1. Een andere kijk waarom er zo veel stromingen zijn voor het geloofsleven of om de vroomheid te onderbouwen is dat men op bepaalde tijden komt inzien hoe een stroming weg gegaan is van het ware geloof en verstikt geraakt is in menselijke dogma’s. Alsook ziet men dat er in deze wereld daar ook de kwestie van macht en aanhang is, waardoor er steeds scheuringen en andere groepen ontstaan.

    Zoals Steiner aangeeft is het allerzelfzuchtigste van de mens dat naar buiten komt bij zijn geloofsbeleving, maar vergeet hij toch ook wel het “behoren tot” gevoel van de mensen. Doorheen de geschiedenis zien wij dat mensen bij een meerderheidsgroep wensten aan te sluiten omdat zij daar het minste weerstand ondervonden van anderen, alsook gingen vele mensen het liefst tot groepen die het meeste heidense rituelen toe liet (zoals in het Katholicisme). Het houden aan Gods Woord en het beminnen van slechts één God, de Echad Elohim Hashem Jehovah, verviel in het niets, door die groepen die allerlei entertainment en volksverlakkerij aanboden.

  2. Pingback: Op weg naar het eindstation – Jeshuaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s