Natuurlijk is het voor de hedendaagse mensen iets waarvoor ze terugschrikken

Het is juist op het gebied van wat langs de weg van het onderwijs in onze jonge zielen stroomt, zo duidelijk te merken hoe de mensen tegenwoordig losgetrokken worden uit de gehele volle werkelijkheid van het leven doordat hen eigenlijk overal slechts een stukje van de werkelijkheid bijgebracht wordt. Natuurlijk is het voor de hedendaagse mensen iets waarvoor ze terugschrikken, alsof ze zich daaraan branden zouden, als men van hen verwacht het geestelijke leven ernstig te nemen, dat zich in herhaalde aardelevens voor de ziel manifesteert, en dat ze werkelijk zouden moeten afzien van het alleen maar uiterlijke.

Bron: Rudolf Steiner – GA 203 – Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Stuttgart, 6 januari 1921 (bladzijde 43)

Eerder geplaatst op 8 december 2016

5 gedachtes over “Natuurlijk is het voor de hedendaagse mensen iets waarvoor ze terugschrikken

 1. Leonie

  De vrijheid voor het geestelijke leven wordt juist ook groter als het je niet wordt opgelegd door traditie en de regels die er heersen in de geloven. Een school die een epaalde geestelijke richting of stroming aanhangt is per definitie onvrij voor het kind. In iedere stroming van het geestelijke leven ondervind men het dogma die het geestelijke leven onvrij maken.
  In deze tijd lijkt het erop dat juist door het verdwijnen van het geestelijke we het in vrjheid mogen terug vinden.

  1. henri

   Inderdaad ,daarom is het zo nefast wat er gebeurt met de Islam – indoctrinatie en Islam scholen , hoe kunnen deze mensen vrij worden ? Helemaal niet !

 2. Beste Leonie,

  De vorige posting gaat over een persoon Tesla die thuishoort in de categorie van Goethe en de werkelijke genieën van deze wereld. Dat is iemand die intuïtief zijn genie ontwikkelde en tegen de stroom in zijn pad wist te volgen totdat hij door een bankier gestopt werd met de ontwikkeling van free energie ( http://free-energy.ws/nikola-tesla/) omdat daarmee de bestaande industrie kolen olie en gas overbodig werd. Elke vorm van onderwijs op elk niveau is een beperking in de inventiviteit en intuïtie. Want al het geleerde loopt tegen economische conventies op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s