Voor de ware practicus komt het er niet op aan wat iemand denkt, maar wat voor uitwerkingen zijn gedachten hebben

Het komt niet op de theorieën aan, maar op de denkgewoonten. Voor de ware practicus komt het er niet op aan wat iemand denkt, maar wat voor uitwerkingen zijn gedachten hebben. Daar gaat het om. Of iemand idealist is of niet, dat maakt niet uit, maar voor het leven is het belangrijk of iemand vruchtbare gedachten heeft, die zo zijn dat ze het leven doen gedijen en vooruitgaan. Juist dat mag niet uit het oog worden verloren, dat antroposofie ook in deze richting niets van doen heeft met een dogma, met een of ander geloof. Al kan iemand nog zo veel de meest spirituele theorieën propageren, daar komt het niet op aan, maar of deze gedachten vruchtbaar zijn, als hij ze in het leven gebruikt. Als dus iemand zegt, dat hij geen materialist is, dat hij in de levenskracht gelooft, ja zelfs aan spirituele krachten, maar in voedingskwesties altijd zo te werk gaat alsof de mens een groot destilleervat zou zijn, dan kan zijn wereldbeschouwing niet vruchtbaar worden. Alleen dan heeft de geesteswetenschap over deze concrete vragen iets te zeggen, wanneer ze tot in details in staat is licht te werpen en dat kan zij zowel met betrekking tot voedingvragen als met betrekking tot gezondheidsvraagstukken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 57 – Wo und wie findet man den Geist? – Berlijn, 17 december 1908 (bladzijde 172-173)

Eerder geplaatst op 12 mei 2012.

Een gedachte over “Voor de ware practicus komt het er niet op aan wat iemand denkt, maar wat voor uitwerkingen zijn gedachten hebben

 1. Walter Hebing

  Met dit citaat sluit Steiner in wezen kort met zijn tijdsgenoot Kahlil Gibran, die opperde: De mens behoort niet te eten, zij zouden moeten kunnen leven, net als planten van het licht! Hij stelt: Zolang ze daartoe nog niet in staat zijn, mag hij leven ten koste van het leven van planten en dieren!
  Kahlil zegt gewoon bondig, dat de mensheid niet leeft volgens het Goddelijk Protocol van Levenslicht! Hij ontwerpt zich een eigen levenslicht!
  Voeding en gezondheid zijn in de ogen van Jezus Christus helemaal geen probleem. Zie de broodvermenigvuldiging en het opstaan van Lazerus!
  Dit alles is tot mijn bewustzijn gekomen door taal, Jezus verwijst naar mijn voortalig zijn, namelijk: Zes weken!
  Het leven zonder taal is makkelijk! Het leven met taal, is geen leven meer, maar een ver materialiseerde gedachte! Precies dat is het verschijnsel schrijven, een materialistische schouwing op hetgeen wat is, immers men maakt er op dat moment geen deel van uit!
  Wil men één worden met Godsbedoelingen, namelijk: Het vermenigvuldigen van leven, het Zijn van der mens is er een onderdeel van, tenzij hij/zij Goddelijk inzicht heeft, dan kan hij/zij zetelen aan Gods Hand!
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s