Het eerste dat men moet leren is een zelfstandig en juist denken

Het eerste dat men moet leren om in de geestelijke wereld binnen te gaan, is een juiste wijze van denken. Hoe wij dat bereiken, daarover zullen wij het later nog hebben; die vraagstukken zijn zeer ingewikkeld. Wij moeten vandaag eerst zo ver komen dat wij inzien wat het betekent allereerst een geheel zelfstandig denken te ontwikkelen. Daarvoor moet men veel afschaffen dat tot de hedendaagse opvoeding behoort, want de hedendaagse opvoeding bestaat juist uit onzelfstandig denken, denken dat afkomstig is van het Latijn. Denkt u vooral niet dat wat tegenwoordig aan socialistische theorieën wordt ontwikkeld een uiting van vrij denken is. Die hebben allen hun kennis opgedaan uit dat wat het Latijn is voortgekomen; daarvan zijn zij zich alleen niet bewust. Een arbeider kan zich best het een of ander voornemen met zijn wil, nietwaar; maar als hij begint te denken, dan denkt hij helemaal in bourgeoisbegrippen, en die zijn immers uit het Latijnse denken voortgekomen. Dus het eerste dat men hebben moet, is een zelfstandig denken.

En het tweede is dat men moet leren niet alleen op het ogenblik, in het heden te leven, maar altijd weer terug te kunnen gaan naar het leven dat men heeft geleid, tot in de kindertijd toe. Ziet u, wie in de geestelijke wereld wil doordringen, moet zichzelf vaak opdragen: ‘Nu moet je teruggaan naar de tijd dat je een jongen van twaalf jaar was. Wat heb je toen gedaan?’ En dat moet men zich dan niet oppervlakkig, niet alleen uiterlijk, maar tot in kleinigheden voorstellen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 350 – Rhythmen im Kosmos und im Menschenwesen/ Wie kommt man zum Schauen der geistigen Welt? – Dornach 28 juni 1923 (bladzijde 157)

Ook te vinden in Hoe komt men tot schouwen in de geestelijke wereld? (bladzijde 27) Vertaling: L.M. Mispelblom Beyer-van den Berg van Eysinga

12 gedachtes over “Het eerste dat men moet leren is een zelfstandig en juist denken

   1. Mien

    Halleloeja, praise the Lord! Dank je John, weet jij waarom ze op Ridzerd terecht gekomen zijn? Mien

 1. Sterk Steinercitaat weer. Eerste punt, zelfstandig denken, is uiteraard ook voor mij heel belangrijk. Eerste boek dat ik 32 jaar geleden van Steiner las was Filosofie van de Vrijheid (GA 4). Zulke werken blijf je herlezen. Nu bereid ik een kort web artikel voor dat de titel ‘Wetenschapsfilosofie en antroposofie’ zal dragen. Heeft meer voeten in de aarde dan ik aanvankelijk dacht. Wat het antroposofische deel aangaat heb ik deze literatuurlijst aangelegd en in gebruik en dan natuurlijk ook het doorwerken van de andere (niet-antroposofische) literatuur. Ook belangrijk natuurlijk. Zaken actualiseren en implementeren. Zit nog meer aan vast. Onder andere (1) memoreren van een oud tijdschrift artikel van 22 jaar terug van me dat handelt over dit onderwerp en (2) licht ombouwen van mijn website. Nou ja goed, het moet oktober dit jaar moet het maar eens van komen op mijn weblog en website.

  Punt van retrospectie. Daarover heeft Steiner meermalen gesproken en geschreven. Volgens hem is het met name van belang dat een mens werkt aan bijwerken van de emotionele leeftijd van zijn biografische innerlijke persoonlijkheid. Daar heeft hij eens een speciale voordracht over gehouden, welke jaren geleden in het Nederlands vertaald in de boekhandel verscheen. De titel is me even ontschoten. Zal die later hier nog wel even melden.

  1. Ik zou nog even melden in welke voordracht Rudolf Steiner aanwijzingen geeft hoe een mens zijn persoonlijke emotionele leeftijd bij kan werken: Sociale en antisociale impulsen in de mens (Uit GA 186). Het is überhaupt een interessante en leerzame voordracht gezien de kwaliteit en draagwijdte van onderwerpen daarin aangesneden.

   Heb vanmiddag een digitaal exemplaar naar Ridzerd doorgezonden. Zo kan hij, wanneer het hem wat lijkt, soms daaruit wat citaten plaatsen op zijn Steiner Citatensite.

 2. Walter Hebing

  Ik vind dit weer een dubieus citaat van Steiner, heel goed bedoeld, maar ik mis toch de essentie ervan. Of Steiner draagt zich op in zijn lezingen, net als Jezus dat deed in zijn parabels. Echter dan zou ik de Geestelijke Wereld anders willen noemen, immers in het vorig citaat gaf Steiner zelf al aan, dat alles in het leven een werking heeft. Mijns inziens is dan de werkelijkheid een eeuwig Nu, wat zich op diverse wijze kan transformeren in vormen! De meest natuurlijke weg is het evolutieproces, dan de Scheppingsleer, dan de Geloofsleer en daarna de wetenschapsleer.
  In mijn reacties heb ik herhaalde malen mijn zijn opgedragen tot in mijn kindertijd toe. Echter tot in de details van al die tijd ben ik, bij nog lange aan nog niet gekomen. Frappant dat zelfs Steiner dit toch belangrijk vindt, echter in zijn boeken(tot nu toe gelezen) herken ik dat gegeven niet.
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing.

 3. Bernard Heldt

  Wat Steiner hier zegt, heeft tientallen jaren later de antropoloog Carlos Castaneda ook gehoord uit de mond van Don Juan, een Mexicaanse magiër.
  Deze zei dat dat het denken van westerlingen tijdens de eerste kinderjaren zó wordt gevormd dat ze heel moeilijk in staat zullen zijn in hun denken een andere kosmische werkelijkheid op te nemen. Een jong kind, zei hij, heeft die vermogens nog wel, maar deze verdichten zich door de interpretatie die hun opvoeders over de wereld geven. Carlos Castaneda bleek – ook na jaren leerlingschap – niet in staat om Don Juan te volgen tijdens zijn bewegingen door de andere kosmische werkelijkheid.
  Boeken (ook in het Nederlands vertaald): ‘Teachings of Don Juan’, ‘A separate reality’ en nog een 3e titel.

 4. Cisca

  Walter Hebing zegt: “IK vind dit weer een dubieus citaat van Steiner…..”.
  Een mens vindt dat dus en daarmee is niets mis, dat mag, dat is het uiten van een mening en dat kan zelfs interessant zijn, aanzetten tot een gesprek.
  Of het citaat “an sich” dubieus is van een heel andere orde: in weinig woorden een schat verborgen en…..zo een-voudig!
  Cisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s