Sexualität und Liebe haben gar nichts miteinander zu schaffen

Seksualiteit en liefde hebben niets met elkaar van doen in hun ware betekenis. Seksualiteit kan bij liefde komen, maar heeft met de zuivere, oorspronkelijke liefde geheel niets te maken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Keulen 8 mei 1912 (bladzijde 184)

11 gedachtes over “Sexualität und Liebe haben gar nichts miteinander zu schaffen

  1. Dat boekje kende ik ook nog niet. Ik heb wel een andere van een zekere Alan Howard ‘Seksualiteit in het licht van reïncarnatie en vrijheid.’ Vraag me echter niet wat er in staat, want ik ben alles weer vergeten.

 1. Hij heeft zich toch dus uitgelaten over de seksualiteit…ik ervaar Steiner als aseksueel…. zijn relatie met Marie Steiner en Ita Wegman waren die geestelijk?
  De seksuele relaties monden uit in bezitsdrang en verwijdering.
  Geestelijke relaties daarentegen groeide in bewustzijn,liefde en vrijheid.
  Ik prefereer daarom de geestelijke band die los staat van uiterlijkheden maar het wezenlijke liefheeft in mensen waar een innerlijke verbondenheid mee ontstaat.

   1. Ik weet het ook niet, maar ik herinner me wel een passage uit dat Brieven boek van hem. Daarin schrijft hij een paar hoogst eigenaardige dingen over seksualiteit, of beter gezegd: dingen die vandaag de dag zeer eigenaardig en vreemd aandoen. Hij schrijft daarin aan een vrouw (ik meen dat ze Lang heette, maar dat weet ik niet zeker), dat men wel afzien mag van seks, maar dat men dan een vervangende dienst aan de mensheid moet leveren, in plaats van de plicht die men heeft om zielen de gelegenheid te geven op aarde te incarneren.
    Ik heb er wel eens over gedacht een gedeelte uit die brief hier als blog te plaatsen, maar ik heb ervan afgezien, omdat dit gedeelte waarschijnlijk door velen tegenwoordig idioot en volkomen belachelijk gevonden zal worden.

   2. Wat mij betreft plaats je die hele brief een keer op je weblog Ridzerd. Is mij zeker welkom. En wat mensen denken… of zouden kunnen denken. Ach, gedachten kunnen divers zijn. Niet door laten afschrikken, zou ik zeggen.

   3. Ik zal er nog eens over denken, John, maar je moet niet vergeten dat dit een openbare blog is. En zoiets als genoemde passage is bij uitstek een gedeelte dat de tegenstanders goed kunnen gebruiken, net als bijvoorbeeld indertijd met dat eindeloze, jarenlange gezanik over vermeend racisme in de antroposofie.

   4. Ja je punt en je zorg zie en begrijp ik wel Ridzerd. Aan de andere kant mag je ook oppassen om door tegenstanders of opponenten niet in een schroomvallige dwangbuis verstrikt te raken. Wat je schetst over de inhoud van die brief klinkt voor mij op zich niet zo alarmerend. Kan op verschillende manieren worden geduid.

    Zo ben ik bijvoorbeeld ook zeer geporteerd van de derde voordracht uit de cyclus Het leven van mens en aarde, waarin Steiner concrete aanwijzingen geeft over een komend aquarius tijdperk. Onder andere die voordracht is lieden die Steiner van racistische denkbeelden beschuldigen een doorn in het oog. Wordt vaak gebruikt in literatuurverwijzingen in hun schotschriften. Doch naar mijn idee en vaste overtuiging klopt de uitleg en duiding van de inhoud van die voordracht van de kant van die lieden niet. Hier een tekstfragment uit die lezing geplaatst op een website van me: Amerika en het lentepunt in Waterman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s