Deze oorlog is het karma van het materialisme

Alles wat tegenwoordig gebeurt, wijst erop dat in ieder geval enige zielen zich moeten zeggen: Het kan zo niet verder gaan, zoals het in de wereld gegaan is, er moet spiritueel inzicht in de menselijke ontwikkeling binnenstromen! Het materialisme heeft zijn karma in deze meest verschrikkelijke oorlog gevonden. In zeker opzicht is deze oorlog het karma van het materialisme. Hoe meer de mensenzielen dit zullen inzien, hoe meer ze boven het discussiëren uitkomen, of deze of die schuld aan de oorlog heeft, hoe meer zullen ze zich zeggen: Deze oorlog is ons de wereldgeschiedenis in gestuurd als een waarschuwende stem, dat wij ons richten zullen op een spirituele opvatting van het gehele menselijke leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 159 – Das Geheimnis des Todes – Praag 18 mei 1915 (bladzijde 270)

26 gedachtes over “Deze oorlog is het karma van het materialisme

 1. Een stukje tekst uit een artikel dat ik schreef:

  1914-1917

  …als in het jaar 1914 deze oorlogscatastrofe uitbrak. Toen moest men zich afvragen: hoe kon zo’n gebeurtenis over de Europese mensheid losbarsten, dat als men het wil afmeten naar zijn oorzaken, zoals men dat gewoon is te doen tegenover vroegere geschiedkundige feiten, eigenlijk onmogelijk is? Wie weet, dat bij de bepalende dingen in het jaar 1914 nauwelijks meer dan dertig tot veertig mensen in Europa betrokken waren, en wie weet, in welke zielstoestand de meesten van deze mensen waren, voor hen komt het eigenlijk belangrijke probleem op: want de meesten van deze mensen, zo raar dat nu klinkt, de meeste van deze mensen hadden een vertroebeld bewustzijn, (…)Op de beslissende tijdstippen van het jaar 1914 zien we overal, hoe juist vanuit een verduisterd bewustzijn eind juli, en begin augustus de belangrijkste besluiten genomen worden, en vervolgens door deze jaren heen tot heden (1917 red.). Dat is een probleem, verschrikkelijk in zijn soort. Onderzoekt men het geesteswetenschappelijk, dan vindt men, dat deze verduisterde bewustzijnen de poorten waren, waardoor juist deze wilswezens van het bewustzijn van deze mensen bezit namen, van het verduisterde, omfloerste bewustzijn van deze mensen bezit namen en gewerkt hebben met hun bewustzijn. En deze wezens, die bezit genomen hebben daarvan, die nog ondermenselijke wezens zijn, welke wezens zijn dit nog meer? Deze vraag moeten we ons eenmaal zeer ernstig stellen. Wat voor wezens zijn dat eigenlijk? (30) (…)
  Ahrimanische invloeden waren het, die door deze verduisterde bewustzijnen heen werkten.(30)

  http://antropocalypse.blogspot.nl/2012/09/christus-en-de-tegenstrevende-machten.html

  in het drieluik de triomf van Ahrimans incarnatie wordt dit nog wat uitgewerkt

  1. Dit vind ik een goeie vraag Haike…het is voor mij hetzelfde als je een kind een flink pak slaag geeft als hij niet wilt luisteren. Ik kan geen vrede hebben met het idee dat oorlog een noodzakelijk gegeven moet zijn.
   Ik – als onwetende mens – kan nog niet het wezenlijke daarvan doorzien.

 2. Maar Kees, ervaring leert dat spiritueel ontwikkelde mensen juist wél oorlog voeren. Heel gemene oorlog zelfs. Nu kun je je natuurlijk wel afvragen wat voor spirituele ontwikkeling dat is… Maar niettemin, oorlog komt daar veel voor, niet eens alleen in overdrachtelijke zin.

 3. Nee, ik dacht eigenlijk aan de ‘oorlogen’ die in de Algemene Antroposofische Vereniging zijn uitgevochten, met name in de jaren twintig tot en met zeventig van de vorige eeuw. Maar ook daarna ging dat door. Bij veel spiritueel ingestelde verenigingen of soortgelijke organisaties (en levensbeschouwingen) zie je hetzelfde: men vecht elkaar de tent uit en begint dan uit arren moede een eigen club, in de hoop dat het daar anders gaat, wat dan niet het geval blijkt te zijn.

  1. Je wordt geen beter mens door te weten of een spirituelere overtuiging blijkt uit de feiten. Wat dan wel?
   De schaduw erkennen en zien in jezelf …innerlijke processen doorleven en beschouwen? Als men in eigen huiselijke kring of daaromheen niet kan komen tot een symbiose? en dan nog…is er onwil om je heen om een symbiose te willen .Vrij gecompliceerd allemaal.

   1. Haike

    Als dat er toe leidt dat we elkaar inderdaad niet meer de tent uitvechten, is mijn antwoord “Ja”

 4. Het verhaal gaat van een drenkeling die op een onbewoond eiland terecht kwam. Hij bouwde er drie hutten. Na verloop van tijd werd hij ontdekt door zeelieden, die hem redden. “Waar zijn die hutten voor”, vroegen ze de drenkeling. “Nou”, zei de man, “die ene hut is mijn woonhuis en de andere hut is mijn kerk.” “En waar is die derde hut dan voor”, vroegen de zeelieden. “Wel”, zei de man, “dat was mijn kerk voordat ik samenkomsten ben gaan beleggen in die nieuwe kerk’.
  Nederland telt meer dan 648 kerken en kerkelijke genootschappen. http://www.raadvankerken.nl/?b=280

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s