De boer van tegenwoordig denkt meer dan de Griekse filosoof

Iets komisch maar tegelijk iets groots ligt in wat Hebbel, de toneelschrijver, in zijn notitieboek schreef: Laten we aannemen, dat Plato zou worden wedergeboren; dan zou hij een gymnasiast worden en moest Plato in de Griekse taal lezen, en de gymnasium leraar is vreselijk ontevreden, omdat hij Plato niet begrijpt, zodat de leraar hem een pak op zijn donder geeft. – Daar wilde Hebbel een drama over schrijven. Nu, dat is aan de ene kant echt grappig, maar aan de andere kant heel begrijpelijk. Want het is waar dat een gymnasiumleraar van tegenwoordig veel meer denkt dan zelfs de grote Plato in zijn tijd. Men kijkt alleen op een bepaalde manier tegenwoordig kortzichtig naar de wereld. De boer van tegenwoordig denkt meer dan de Griekse filosoof ooit heeft gedacht. Daarentegen was het waarnemingsvermogen toentertijd veel meer ontwikkeld. De waarneming was toen hetzelfde als wat nu bij ons het denken is. Tegenwoordig wordt immers het waarnemen helemaal niet meer geleerd, alleen door degenen die een scholing doormaken. Het is volstrekt mogelijk dat iemand in wat hij in een laboratoriumopleiding leert, ver komt, en toch daarbuiten zeer onervaren is, de tarwe niet van de rogge onderscheiden kan. Zodat we kunnen zeggen dat de mensen tegenwoordig veel denkvermogen hebben, maar in de tijd van toen in het waarnemen werden geschoold. Daarom kunnen we twee tijdperken onderscheiden: een tijdperk van waarnemingen en een tijdperk van gedachten.

 Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Winterthur 14 januari 1912 (bladzijde 38)

4 gedachtes over “De boer van tegenwoordig denkt meer dan de Griekse filosoof

  1. Ja, dat denk ik ook wel, maar Steiner bedoelt waarschijnlijk dat in onze tijd meer het denken op de voorgrond treedt dan het waarnemen en dat dit in het Grieks-Latijnse tijdperk net andersom was. Als in een bepaalde tijd het ene vermogen tot ontwikkeling komt, dan komt een ander vermogen meer op de achtergrond.

   Zie ook:
   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2012/01/27/rudolf-steiner-de-menselijke-vermogens-ontwikkelen-zich-zo-dat-het-ene-altijd-op-kosten-van-het-andere-gekocht-moet-worden/

 1. Belia Dekker

  Wilt U mij annuleren. Gaarne geen toezending meer van Aquarius. De site in het Engels is onbegrijpelijk voor mij, daarom op deze manier. Tot nader order wil ik dus gaarne de annulering van aquarius naar mijn email adres. Belia/Margarete

  Op 30 aug. 2012 om 07:07 heeft AQUARIUS het volgende geschreven:

  > >

  1. Ik ben wel een half uur aan het zoeken geweest, maar al zou ik het willen, ik weet niet hoe ik je moet annuleren. De lezer kan het alleen zelf doen. Je moet naar de grijze balk bovenin de blog gaan. Daar staat ‘Following’ Daar moet je met de cursor heengaan, dan verandert het in ‘Unfollow’ en daar moet je op klikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s