Over slapen en denken

U weet allemaal dat een moeilijke (be)rekening een andere werking op ons denken heeft dan een roman. Wij merken dat wij moe worden van ons denkleven, als het ons inspanning kost. Dit kan zelfs des te minder betwijfeld worden, aangezien het een middel is om gemakkelijker in te slapen. Het moeten echter geen voorstellingen zijn die ons bijzonder irriteren, ook niet gedachten die ons zorgen geven, maar gedachten die moeilijk zijn voor ons. Dit kan ieder mens hoe dan ook zelf ervaren: dat hij naar verhouding gemakkelijk inslaapt, als hij zich voor het inslapen doordringt met voorstellingen die hem aan een gevoel van plicht binden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Winterthur 14 januari 1912 (bladzijde 31)

7 gedachtes over “Over slapen en denken

 1. Bernard Heldt

  Heel apart om dit te lezen! Voor het slapen gaan concentreer ik me op een bepaals sterrenstelsel, waarover ik net gelezen heb en probeer me voor te stellen hoe de planeten er uit zouden kunnen zien. Of hoe het leven daar aan het ontstaan is.
  Of ik zoom in op het multiversum en probeer met mijn bewustzijn me een ander universum voor te stellen en hoe dat interacteert met het onze en de aarde beïnvloedt. En inderdaad – ik haal het mooit. Ik val onomstotelijk direct in slaap.

  1. Misschien moet ik dat ook maar eens proberen. Over het algemeen slaap ik niet erg moeilijk in, maar ik word vaak midden in de nacht wakker en kan dan niet meer in slaap komen. Ik heb dan vaak geprobeerd de afgelopen dag in omgekeerde volgorde in gedachten door te lopen, maar dan sliep ik vaak na anderhalf uur nog niet. Daar ben ik maar weer mee opgehouden. Ik probeer nu wel eens een andere aanwijzing van Steiner om in te slapen, namelijk het zich concentreren op één woord. Hij vertelt er echter niet bij wat voor woord het moet zijn of dat het niet uitmaakt wat voor woord. Ook niet of men over dit woord moet nadenken of alleen dit woord steeds weer in gedachten herhalen. Bij mij werkt het tot nu toe niet goed.

   1. Bernard Heldt

    Wat je ook kunt proberen is het volgende:
    bekijk in je verbeelding de inhoud van je kledingkast en zoek geschikte kleren voor een specifieke gelegenheid dat je de volgende dag hebt; welk overhemd, doe je een kostuum aan of niet en welke? Stropdas? Welke?
    Of meubileer je woonkamer in je verbeelding met andere meubels. Hoe zou het bij de gordijnen staan/ heb je dan andere gordijnen nodig? Enz.
    Dingen die zó je concentratie vragen, dat andere gedachten die je anders steeds maar zouden overvallen, er niet tussen kunnen komen.
    Succes!

   2. Bedankt voor de tip. Ik zal het eens proberen. Het is met deze dingen vaak wel zo, dat het inspanning kost en men er in de regel niet veel zin aan heeft, tenminste ik niet. Maar het is juist die inspanning die je doet inslapen (hoop ik).

 2. Anoniem

  Het gaat echt om de concrete voorstelling, alsof je levend in die kamer staat en ziet dat het motief en de kleuren van de gordijnen niet passen bij de stijl van het meubilair. Vervolgens ga je je concreet voorstellen welke andere gordijnen je zou kiezen, welke kleuren en dessins.
  Dus niet dat je er aan denkt, maar dat je het werkelijk beleeft. Je ziet het voor je, je zit er in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s