In essentie is denken geen hersenproces

Niets van wat de mens hier op aarde ervaart, kan worden ervaren zonder op het lichamelijke te steunen. Men zou bijvoorbeeld heel gemakkelijk kunnen geloven dat het denken een zuiver geestelijke handeling is en dat het, zoals het op aarde in de menselijke ziel gebeurt, niets te maken heeft met het lichamelijk bestaan. Dat is in zeker opzicht juist. Maar hoe geestelijk op zichzelf staand het denken van de mens ook is, dit denken zou hier in het aardse bestaan niet kunnen verlopen als de mens niet op zijn lichaam en zijn processen zou kunnen steunen. 

Ik zal een vergelijking gebruiken, die ik bij deze gelegenheid al vaker heb gebruikt. Als een mens over de aardbodem loopt, heeft de aarde beslist niets wezenlijks dat de mens bepaalt; de mens draagt het wezenlijke in zichzelf (Duits: innerhalb seiner Haut sein wesentliches). Maar de mens zou als fysieke mens zonder de steun van de bodem helemaal niet in het fysieke bestaan kunnen zijn.

En zo is het met het denken dat leeft als proces van de ziel. Het is naar zijn wezen zeker niet een of ander hersenproces, maar het zou niet kunnen verlopen als het de hersenen niet als ondersteuning had hier in het fysieke leven. Alleen als men in dit licht de zaak bekijkt, heeft men een juiste voorstelling van de geest en ook van de fysieke geconditioneerdheid van het menselijk denken. Kortom, er is niets in de mens hier in het aardse bestaan dat zou kunnen bestaan zonder de steun van het lichaam.

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 –  Geistige  Zusammenhänge in  der  Gestaltung des  menschlichen  Organismus – Stuttgart, 4 december 1922 (bladzijde 266)

Eerder geplaatst op 30 oktober 2019  (8 reacties)

Advertentie

7 gedachtes over “In essentie is denken geen hersenproces

 1. Waar ik in 2019 nog bij dit citaat schreef dat ik er niks van snapte, en met behulp van Pieter en Ridzerd me de zaak duidelijker werd, gleed de tekst nu in een keer naar binnen.. en dacht ik: Ja, natuurlijk. Op onbewust niveau gaat het opnemen en verteren van informatie blijkbaar verder.

 2. B

  Een gedachte:

  ‘Hoe dieper en ouder onze verlangens, hoe diepgaander en complexer ons denken.
  Ons denken bedient in de meeste gevallen onze onvervulde verlangens die ons lichaam onthouden heeft maar ons denkgeheugen (bewustzijn) zijn ontglipt. Ze regeren over onze gevoelens die we vaak aanpassen of beheersen om de vrede te bewaren, gezien, geaccepteerd of gerustgesteld te worden. Dat aangepaste gedrag noemen we onze persoonlijkheid of ons karakter maar is grotendeels ons innerlijke kind dat zich middels ons denken nog laat gelden zonder dat we ons daar bewust van zijn. En omdat we ons daar niet bewust van zijn, en we voornamelijk in ons hoofd leven, maken we onszelf wijs dat we wat te vertellen hebben, terwijl we in feite nog steeds gezien en geliefd of erkend willen worden en onze innerlijke kinderen verwarren met God.’

 3. B

  Ja die uitspraak op de afbeelding klopt.
  Je brein is het instrument waarmee je zintuigen zich laten bedienen.
  Je zintuigen, die veel bepalender zijn dan je denken zich kan heugen.

   1. Vraag 1: Jazeker dat maakt uit, Stroes werd destijds verzocht haar eigen site te beginnen,.. of minder vaak te posten. Dat verzoek was overigens niet van mij afkomstig voor alle duidelijkheid, maar snappen deed ik dat verzoek wel.

    Vraag 2: Nou en of het om de inhoud gaat. Maar wederom; het gaat een beetje dezelfde kant op als met Stroes destijds, 3, 4, 5, of meer keren achter elkaar posten. En dezelfde schrijfstijl natuurlijk.

    Maar laten we het weer over de inhoud gaan hebben, lijkt me een strak plan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s