Verkeerd begrepen spreekwoord

Tegenwoordig ergert het sommigen als gezegd wordt dat de religieuze documenten letterlijk waar zijn. Menigeen citeert een spreekwoord dat waar is, echter door gemakzuchtige personen niet als een waar woord wordt geciteerd, maar wordt aangehaald omdat het gemakkelijk is. Het is het spreekwoord: ‘De letter doodt, maar de geest geeft leven.’ – Hieraan ontlenen ze de gerechtigheid om helemaal niet eens meer te kijken naar wat er in de religieuze geschriften staat, helemaal niet meer de wil te hebben om te kennen wat er werkelijk staat, want dat zijn de dodende letters, zeggen ze. En zo laten ze hun geest schitteren die al het mogelijke bij elkaar fantaseert. Ze kunnen immers heel geestig zijn, deze mensen met hun uitleg. Daar komt het echter niet op aan, maar op dat we werkelijk in die geschriften zien, wat er in staat. […] 

De mens moet juist door de cultuur van de fysiek-zintuiglijke wereld tot de geest komen. – Zo is ook de letter het lichaam van de geest, en eerst moet men deze hebben en begrijpen, dan kan men zeggen dat men van daaruit de geest kan vinden. De letter, de welbegrepen letter moet dan afsterven opdat de geest eruit opstaat. Het gezegde ‘de letter doodt, de geest geeft leven’ is niet een aanwijzing om vrijelijk te fantaseren over wat er in de religieuze documenten staat. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 104 – Die Apokalypse des Johannes – Neurenberg, 23 juni 1908 (bladzijde 128-129)

rudolf-steiner-german-austrian-philosopher-260nw-1663000651

Eerder geplaatst op 5 november 2019  (16 reacties)

Advertentie

13 gedachtes over “Verkeerd begrepen spreekwoord

 1. B

  Twee vragen:

  Wat bedoelt Steiner met de religieuze geschriften? (de bijbel?)

  En wat is het verschil tussen creativiteit en fantasie?

  1. Hij bedoelt de religieuze geschriften van alle grote religies, niet alleen de bijbel.
   Met fantasie bedoelt hij hier dat men er niet op los moet fantaseren over die geschriften, maar ze in zich opnemen en overdenken. Het kan wel creatief zijn om van alles te fantaseren, maar daar gaat het in dit geval niet om.

   1. B

    Ja… Ze moeten als het ware rijpen.
    Sommige teksten of zelfs een woordje kan na jaren opeens oplichten doordat je het dan ineens kan voelen hoe diep het is.
    Of het stijgt omhoog in je herinnering door een bepaalde ervaring waardoor je de tekst pas echt begrijpt. (Althans dat denk je dan.)
    In elk geval dient de waarheid zich vaak aan als je haar het minste zoekt.

  2. henri

   Steiner spreekt ook over ‘morele fantasie ‘ , eerst begreep ik dit niet, maar achteraf dacht i ik dat het eigenlijk de spritualiteit is die men kan destilleren uit de fantasie , dus een soort spirituele creativiteit . Moest ik verkeerd zijn … corrigeer mij aub.

 2. Haike

  Wat nog niet zo heel lang bekend is, is als een spreker spreekt, dat er zo’n 100 spiergroepen mee trillen bij het uitgesprokene. Echter; diezelfde 100 spiergroepen trillen ook mee bij de luisteraar.
  Spreekt de spreker echter door/via een geluidsinstallatie, dan trillen bij de luisteraars die 100 spiergroepen niet mee, maar alleen bij de spreker.
  Het woord via de geluidsinstallatie wordt als het ware ontzield denk ik dan…

  In het oerbegin was het scheppend Woordwezen….

  Joannes 1. Het nieuwe testament vertaald door H.A.PJ. Ogilvie, grondvester van de Christengemeenschap in Nederland. en als geestelijke werkzaam geweest in diezelfde Christengemeenschap. Christofoor: Zeist, 1968. 3e druk. pag. 161.

  1. Haike

   SpreekWoord… Woorden die uitgesproken worden… de interpretatie komt daarna pas als ik het goed heb.. En als de letter het lichaam van de Geest is, is het woord dan niet Bezield?

 3. B

  hij bedoelt het denk ik vanuit de mens gezien, lezen en schrijven doe je vanuit je hoofd en vraagt concentratie, op het moment dat je leest of schrijft focus je je op een specifieke inhoud en dat werkt volgens mij altijd wat excarnerend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s