Ik weet dat oppervlakkige critici kunnen zeggen: Je bent een dwaas

Ik weet dat oppervlakkige critici kunnen zeggen: Je bent een dwaas, je gelooft dat spirituele krachten van buiten naar je komen, terwijl ze alleen opstijgen vanuit het eigen innerlijk. – Laat ze mij voor een dwaas houden. Ik vind hetzelfde van de slimheid van mensen die niet de honger van een stuk brood kunnen onderscheiden. Ik weet hoe spirituele krachten van buitenaf in de mensen stromen.

Net zoals men alleen als men een dwaas is, kan geloven dat de honger zelf het brood produceert dat hem stilt, net zomin produceert de kracht van onze ziel de krachten, die we voor spiritueel werk nodig hebben: ze moeten in ons binnenstromen, moeten ons toevloeien. En net zoals we heel goed weten dat de honger in ons is en het brood van buiten komt, als we niet gek zijn, net zo weet degene die in geestelijke werelden leeft, wat in hem is en wat van buiten komt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 152 – Vorstufen zum Mysterium von Golgatha – Bazel, 1 juni 1914 (bladzijde 163-164)

41dLzoGazFL._SX331_BO1,204,203,200_

Advertentie

7 gedachtes over “Ik weet dat oppervlakkige critici kunnen zeggen: Je bent een dwaas

 1. Haike

  Maar het openstellen voor die krachten zit wel in de mens. Net zo goed als er nu mij berichten bereiken dat het inderdaad zo is dat door de Covid vaccinatie het moeilijker wordt voor de Engelen om de mens te bereiken.

  1. Het zou best eens waar kunnen zijn. Ik bespeur de laatste tijd dat ik meer tegenzin krijg om antroposofie te lezen. Ik heb al jarenlang de gewoonte om elke dag ongeveer een half uur Steiner te lezen. Maar de laatste tijd val ik er vaak half bij in slaap. Maar ja, of dat nu van de vaccinaties komt of niet, dat is de vraag. Het kan ook wel komen doordat ik altijd slecht slaap, gemiddeld misschien ongeveer 4 uur per nacht.

   1. Geen zorgen Ridzerd. De mensen om je heen en de lezers van deze site houden je wel wakker. Volgens mij kan iedere verbinding, ook de spirituele, hersteld worden als er sprake zou zijn van een “onderbreking”. Misschien is het wel goed om een gewoonte te onderbreken. Dan zal duidelijk worden hoe nodig je het hebt om zoiets dagelijks te doen. Lijkt me.
    Trouwens wat een heldere uitleg weer van Steiner met het brood en de honger.

   2. Gelijk heb je, Liesbeth. Steiner zegt ook ergens dat door bepaalde inentingen de geest als her ware wel uit de mens kan worden gedreven, maar dat geldt niet voor degenen die al een zeker spiritueel inzicht hebben. Alleen degenen die al materialist zijn lopen dit gevaar. Jammer dat ik niet meer kan vinden, waar dit precies staat.

   3. Bernard

    Ik ben ik mei gevaccineerd, Ridzerd. Maar ik merk niets van minder interesse voor antroposofie. Dus ik denk niet dat dat er iets mee te maken zou kunnen hebben.
    Dan zouden antroposofen die zich tegen griep laten vaccineren, dat toch ook moeten merken . . .

   4. Nee, ik denk het eigenlijk ook niet, Bernard. Het zal wel meer te maken hebben met het ouder worden. Voorheen las ik ook tamelijk veel andere boeken van bijv, Louis Couperus, Gerard Reve en vele anderen. Dat is nu ook veel minder.

 2. Bernard

  Ik vind dat je een dwaas bent als je er vanuit gaat dat er er altijd uitsluitend en alleen materie is geweest en dat de krachten waarmee atomen e.d. moleculen en uiteindelijk bepaalde stoffen doen ontstaan, zomaar uit het eeuwige niets voortgekomen zijn.
  Ook de mens zou dan heel toevallig zijn ontstaan, zonder enig doel . . .
  Wetenschapper/natuurkundige Stephen Hawking (1942-2018) heeft berekend dat onze hele kosmos is ontstaan uit moleculen, die – dus zonder rekening te houden met de vele malen grotere intermoleculaire ruimtes waar materie ook uit bestaat – met elkaar een vuist groot zijn.
  Waar de krachten vandaan komen, die materie tot materie maken en waar dierlijke en menselijke genen uit ontstaan, die tot bijvoorbeeld de miljarden hersencellen leiden waaruit denken en bewustzijn ontstaat, is geen fysiek-wetenschappelijke vraag, dus (nog?) niet interessant; er zijn voorlopig nog genoeg andere fysiek-wetenschappelijke onderzoeksvragen.
  De essentie van het waarom dit alles is ontstaan is natuurlijk een een heel lastig thema; door alle materiële vraagstukken en ontcijferingen heen te kijken naar het waarom, zover is de wetenschap nog niet. Dan moet je in de niet materiële werkelijkheid kunnen doordringen en zelfs dan ontdek je dat je de neiging hebt om je ervaringen te omschrijven met de beelden en begrippen uit onze materiële werkelijkheid. Steiner heeft dan ook een aantal malen gezegd dat hij die neiging zelf ook ervaart en hij vraagt ons dan om daar doorheen te willen kijken en onze eigen indrukken uit zijn beschouwingen op ons in te laten werken. En dat kan voor ieder van ons weer anders zijn, maar daar is niets mis mee, want de geestelijke realiteit is natuurlijk geen vast-omschreven fysieke realiteit. Het gaat om de werkzaamheid op onze individualiteit, ons essentiële Ik. Daar bewustzijn voor te ontwikkelen is al heel wat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s