Er is geen slechtere frase dan deze: ‘Men hoeft slechts in zichzelf naar binnen te kijken.’ Daar vindt men echter alleen maar het lagere zelf. Men moet met liefde buiten zich zoeken en men zal vinden. Ik heb mensen gekend die zeiden: ‘Wat heb ik nodig? Ik heb helemaal niets nodig, want ik ben Atma (ziel).’ – En hoewel ze dan ook voortdurend ‘Atma, ik ben Atma’ zeggen, brengen ze het zich niet in het bewustzijn, omdat ze van Atma niet meer weten dan dat het woord vier letters heeft. Dat in zichzelf zien leidt slechts tot afsluiting.
We zijn niets dan een deel van de wereld. De vinger is alleen vinger doordat hij aan het lichaam blijft; scheidt u hem van het organisme, dan is hij niet meer vinger. De vinger scheidt zich niet van het organisme; maar de mens is zo “slim” om te geloven dat hij zich van de aarde zou kunnen losmaken, hoewel men hem slechts een paar kilometer boven de aarde hoeft te brengen, en hij vergaat. […] Het is de grootste vergissing de god in zichzelf te willen vinden. Van zichzelf loskomen door het zich verdiepen in alle details van de wereld, dat is het juiste. Wie zich toelegt op liefde en deemoed, vindt de godzaligheid, terwijl hij die god in zichzelf zoekt, verhardt.
Bron: Rudolf Steiner – GA 98 – Natur- und Geistwesen- ihr Wirken in unserer sichtbaren Welt – Wenen, 7 november 1907 (bladzijde 38-39)
Eerder geplaatst op 3 september 2014
Veel mensen werken permanent aan hun bewustwording , al hun energie hun tijd en geld, wordt er aan gespendeerd om uit de wereld van concepten te kunnen stappen. Het is ongelofelijk en het verbaast mij altijd weer opnieuw je zou het juist anders kunnen aanpakken namelijk…. doe niets, kijk alleen maar naar de dingen en doorzie deze op hun wezenlijke kwaliteiten. De inwijdingen vinden hier op aarde plaats en niet in een denkbeeldige vlucht in Atman.
Als je tot weten over jezelf wilt komen, dan zal je toch echt binnen in je zelf moeten zijn.
Steiner geeft hier ronduit slechte raad. In je zelf is het hogere zelf aanwezig evenals liefde.
Ergo, buiten jezelf zijn alleen waarnemingen en helemaal geen liefde. We ontmoeten elkaar IN elkaar en niet buiten elkaar.
Maar wellicht tracht Einstein moedwillig de lezer op het verkeerde been te zetten?
Anders kan ik hier ook geen chocola van maken.
@Leonie Atman is juist buiten iedere denkbeeldigheid.
Je begrijpt het wel op een heel andere wijze.Altijd wonderlijk hoe Steiner begrepen wordt.
Het is een slimme tactiek van Steiner. Zo zet je mensen aan het denken. Henri concludeert dat IK niet in ons vlees huist. En daar heeft hij gelijk aan. Alleen zijn vervolg conclusie dat IK er buiten ligt is fout.
Er is niets wat IK niet ben.
Heb enigentijd geleden een voordr van Steiner gelezen en daarin zegt hij duidelijk dat het IK niet in ons vlees ligt ,maar wel erbuiten , het werkt aldus wel in de waarnemingen als je door de ogen kijkt bijv , het is aldus verbonden met de waarnemingen en het werkt ook in onze werkzaamheid dz als ij iets doen met de ledematen ( nl het stofwisselings-ledematenstelsel ) bv als wij lopen dan werkt daarin ons IK om onze wil te ontwikkelen .
Maar …..het Ik zit dus helemaal niet in het hoofd zoals de wetenschappers denken ! Het hoofd dient uitsluitend om onze waarnemingen in “voorstellingen” om te zetten , beelden dus .
Schema van Steiner : (1921 )
*Hoofd: vrij astraallichaam ,vrij etherlichaam en vrij IK , dus niets gebonden aam hoofd
*de ritmische mens ( borst ) : alleen gebonden etherlichaam , vrij astraallich; EN vrij IK
*de stofwisseligsledematenmens ( armen en benen ) : gebonden etherlichaam ,gebonden astraallichaam ‘ en vrij IK
Dit impliceert aldus dat wij de liefde niet IN ons maar BUITEN ons moeten zoeken , kijk naar de sterren en dan ervaar je liefde , dat ontwikkelt onze beustzijnsziel .
Ik citeer wat regels uit “De inwijdingsweg van Rudolf Steiner en het geheim van het Ik” van Sergej O. Prokofieff – lezing van 31 maart 2011 in Bologna ter gelegenheid van het eeuwfeest van Rudolf Steiner’s Bologna voordracht:
Excuus: weer gebeurt ’t zelfde als gisteren.
……..daarbij blijkt het Ik op drie manieren te kunnen worden beleefd: in de eerste plaats als met ons gewone ik-bewustzijn verbonden spiegelbeeld, vervolgens als het hogere ofwel “transcendentale” Ik, dat buiten het lichaam leeft en tenslotte als derde, nog veel omvattender werkelijkheid van het Ik, die in de voordracht met het woord “Wereld-Ik” wordt aangeduid. Er is dus in deze voordracht van drie ik-realiteiten sprake…….
Het boekje is nog steeds verkrijgbaar bij Bol.com/!
Cisca