Tolerantie (2 – slot)

Het is veel krachtiger om te kunnen luisteren, terwijl de ander spreekt, dan hem in de rede te vallen. Dat geeft een heel ander onderling begrip. U voelt dan alsof de ziel van de anderen u verwarmt, verlicht, als u haar met absolute tolerantie tegemoettreedt. Niet alleen de vrijheid van de persoon moeten we gunnen, maar volledige vrijheid, ja zelfs de vrijheid van de vreemde mening moeten we op waarde schatten. Dit is slechts een voorbeeld van de vele: Degene die de ander in de rede valt (Duits: ins Wort fällt), die doet vanuit een spirituele wereldbeschouwing bekeken iets wat lijkt op het aan de ander fysiek een schop geven. Brengt men het zover om te begrijpen dat het een veel sterkere beïnvloeding is om iemand in de rede te vallen dan hem een schop te geven, pas dan komt men ertoe de broederlijkheid tot in de ziel te begrijpen, dan wordt het een feit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 54 –  Die Welträtsel und die Anthroposophie – Berlijn, 23 november 1905 (bladzijde 196-197)

Eerder geplaatst op 31 december 2012

15 gedachtes over “Tolerantie (2 – slot)

 1. leonieheine

  Het komt ook nog wel eens voor, dat je aan het praten bent en de ander zeer stil luisterde en dan steeds na afloop van iets zegt….. meen je dat nou …… of nog erger ……. oké ….. leger dan leeg kun je het niet voelen dan liever een babbelkous vol vuur en entiosiasme !

 2. henri

  Er zijn bijna geen mensen die kunnen luisteren .Daarom is er ook geen broederlijkheid . En het wordt alsmaar erger , de egootjes ….

  1. leonieheine

   Je kunt zelf veel bijdragen Henri aan het gesprek, door zelf te luisteren en de juiste vragen te stellen op het juiste moment, schep je een mogelijkheid tot gesprek en kan het een vruchtbare en wonderlijke ervaring worden!

 3. Mooi deel 2, Rizerd.

  In aansluiting op mijn reacties in deel 1 van dit tweeluik, tenslotte nog dit, een slotpassage uit een tekstdeel van Rudolf Steiner over het wezen van waarheid:

  Uit: Waarheid is een strenge godin – ‘De waarheid zal U vrij maken’
  […] Degenen die de waarheid liefhebben in de vorm van hun eigen ideeën en meningen, dat zijn degenen die het niet dulden dat een ander in zijn zoeken naar waarheid een heel andere weg bewandelt. Daaruit ontstaan dan de conflicten tussen de mensen. Zij zijn het die ieder dwarsbomen die anders geaard is dan zij en daardoor tot andere meningen komt dan de hunne. Zoals een eerlijk streven. naar waarheid tot begrip voor alle mensen leidt, zo leidt het omgekeerde, een liefde voor de waarheid omwille van de eigen persoonlijkheid, tot teloorgang van de vrijheid en tot intolerantie tegenover de persoon van de ander.

  Zie wat een ander element verbonden met waarheidsstreven aangaat tevens mijn blogbericht Binnensluipen en afweren (Sprüche in Prosa, 4 januari 2014).

 4. leonieheine

  Je zou zelfs hier , in een gesprek met een persoon die zijn eigen waarheid te vuur en te zwaard verdedigd, door neutraal en zonder emotie te luisteren,veel kunnen leren en misschien er achter kunnen komen wat deze persoon wezenlijk drijft,jou te zeggen heeft!Gesprekken kunnen zoveel te leren en te denken geven over je eigen manier van communiceren / luisteren.

 5. Een heel bijzonder voorbeeld van luisteren beschrijft Steiner: vlak voor Jezus op weg gaat om in de Jordaan gedoopt te worden, heeft hij een gesprek met zijn moeder. Daar spreekt hij intens al zijn zorgen omtrent de mensheid uit. Zijn moeder neemt alles op en bewaard en beweegt het in haar hart. (preciese tekst in 5e evangelie, de akasha-chroniek). Daardoor kan er nog iets heel anders gebeuren, er treedt op een bepaalde manier ook een leegte op,maar daardoor juist kan deze door de Christus bij de Jordaandoop opgevuld worden.

  1. leonieheine

   Ja , dat heb ik ook pas nog gelezen,het stond volgens mij in het boek van” Danielle Van Dijk Het Christus Bewustzijn, zo mooi en ontroerend,wat een liefde sprak hier uit!

 6. Alleen maar luisteren kan ook wel eens verkeerd uitpakken. Jaren geleden hoorde ik zanger Koos Alberts het volgende vertellen. Hij lag na zijn zware auto-ongeluk in het ziekenhuis. Er kwam toen een psychiatrisch hulpverlener bij hem. Daarover zei Alberts: ‘Die man zei niks, ik deed op laatst mijn ogen maar dicht, ik dacht dan gaat ie wel weg, maar als ik mijn ogen open deed, stond ie er nog.’

   1. Mooi lied van Koos Alberts. Ik zou verder geen enkele titel van een lied van hem kunnen noemen, maar dit ‘Ik verscheurde je foto.’ is me altijd bij gebleven. die vrouw daar naast hem heeft geloof ik de dag van haar leven. Zo blij dat ze op televisie komt. 🙂 Ze is er apart voor naar de kapper geweest en ze heeft haar zondagse jurk aan.

 7. leonieheine

  Dat was dan een gesprek vanuit een aangeleerde methode,dat kom je veelal tegen in de overheidsinstanties. Ja,daar is het een uitzondering als je daar iemand tegenkomt die een eigen taal spreekt Ridserd. Daar een verhouding toe vinden is een moeilijke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s