Niets is zonder gevolg

Degene die vandaag pijn beleeft of bitterheid en verdriet, die kan zich over zijn lot niet alleen beklagen, maar die moet zich zeggen: bitterheid, liefdesverdriet, dat heeft een gevolg in de toekomst. Wat vandaag uw smart is, dat verhoudt zich voor uw leven in de toekomst zoals de pijn van een kind als het valt: daardoor leert het lopen. Zo is alle droefenis de oorzaak voor een verhoging van het zielenleven, en troost vindt de ziel meteen, als zij tegen zichzelf zegt: Niets is zonder gevolg. Het leven dat ik nu doormaak, dat moet zijn vrucht dragen in de toekomst.

Bron: Rudolf Steiner: GA 52 – Spirituelle Seelenlehre und Weltbetrachtung – Berlijn, 8 maart 1904 (bladzijde 353)

Eerder geplaatst op 4 januari 2013

3 gedachtes over “Niets is zonder gevolg

  1. Das heel mooi om te lezen, en dat wist ik al, maar het heeft ook een keerzijde; degene die dat leed heeft veroorzaakt, diens wachter aan de drempel zou ik niet willen tegenkomen. Dat zal ook niet gebeuren neem ik aan. Ik zal t.z.t. wel mijn handen vol hebben aan mijn eigen wachter. 😊

  2. Als ik lering kan trekken uit wat mij in een moeilijke tijd overkomen is, al dan niet door eigen schuld, dan heb ik daar voor de rest van mijn huidige leven al de vruchten van. Stille wraak helpt mij nu en later niet. Dan kan ik beter de schuldige nu met de neus op de feiten drukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s