Iemand zou kunnen zeggen: Kunnen de mensen niet uit zichzelf zonder esoterische scholing een spirituele ontwikkeling doormaken? Zeker zouden ze dat kunnen. Maar dan is het zo alsof iemand zou zeggen: Ik wil wiskunde geheel uit mezelf leren zonder leraar. – Hij zou dan vanzelfsprekend ook van ieder leerboek af moeten zien. Weliswaar zou hij zo ook wiskunde leren, maar hij zou zowat 3000 jaar nodig hebben om iets te leren, dat hij met behulp van een leraar in vijf maanden zou kunnen leren.
Op zich zou het zeer goed mogelijk zijn, zeer zeker, dat de mens alles wat hij aan geestelijke oefeningen leert, ook zelf zou kunnen vinden. Want de oefeningen liggen alle in de menselijke natuur gefundeerd. Alleen zouden de mensen niet 3000 jaar, maar vele honderdduizenden jaren daarvoor nodig hebben. De weg wordt afgekort door de esoterische scholing. Zij hebben geen ander doel.
Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – München, 1 juni 1907 (bladzijde 215-216)
Schilderij David Newbatt
Eerder geplaatst op 7 augustus 2018
Ik weet niet? Als je door veel levenservaringen gaat? Ik had toch geen tijd nog ruimte toch ben ik tot veel nadenken gekomen en inzichten door deze ervaringen. Aansluitend openden zich daarbij” door de intentie die ik daarbij aan de dag legde” ook een geestelijke bron in mij!
In mijn vroege dertiger jaren realiseerde ik me: voortgaande ontwikkeling bestaat (1) dankzij het dankzij en (2) dankzij het desondanks.
Levenservaring met inspiratie en tegenwicht is een waardevolle leerweg, zoals aangegeven in het blog Geestelijke leiding (Bewustzijnsziel, 14 januari 2023). Maar dat doe je per saldo dus niet alleen.
Zie verder de twee openingsregels van mijn Facebook en LinkedIn bijdrage van gisteren (27 januari 2023): ” Zelfreflectie en verbreding van horizon. Hoe spreken mensen elkaar aan en wat maakt dat los? “
John er blijven voor mij veel vragen open staan. Wat was er eerst voorafgaande om überhaupt iets op te kunnen nemen van punt een en twee? Voorbereiding tot opname is toch mijn inziens door situaties die men doormaakt in het leven. Daarnaast “ is mijn ervaring” openen zich ook de geestelijke bron. Dat gaat met een zekere regelmaat waar je met je bewustzijn bent. Dan komt men ook tot het lezen van boeken die daarbij aansluiten. Maar goed, dit is mijn persoonlijke stroming en ieder zal dat weer anders kunnen tot ontwikkeling brengen!
Daar sluit ik me bij aan Leonie, ik wens niemand kanker toe, maar het heeft wel mijn Geest sterk gevormd. Reïncarnatie bijvoorbeeld is daardoor voor mij een realiteit geworden..
Sorry moet eerst even jou bericht of link even nog nalezen. Misschien ligt daar jou antwoord verder hierop!
We laten het gewoon staan en bezinken. Dank voor je interessante bijdrage, Marie-Leonie.
Schrijven over zo een thema blijft moeilijk en zeer waarschijnlijk ligt het antwoord al in dit alles besloten.
En dank je voor je toelichting. We delen het vraagstuk en in de weer zijn met daaraan verbonden problematiek.
Weer een mooi Steiner citaat uit het waardevolle GA 266a boekwerk, Ridzerd. Het is gelicht uit een zeer waardevolle voordracht van 15 bladzijden gesproken tot leerlingen van de toenmalige esoterische school.
Tot slot nog een kleine toelichting van mijn kant. Wat ik aangeef in mijn commentaar is dat een leerweg dankzij studie en een leerweg dankzij ondervinding en ervaring, waaronder niet in de laatste plaats de pijnlijke en hinderlijke – dat is wat ik bedoel met ‘dankzij het desondanks‘ – elkaar vruchtbaar kunnen kruisen en dus beslist niet hoeven uit te sluiten. Integendeel, zich heilzaam kunnen verenigen in een mens. Menselijke communicatie en interactie in de breedste zin van het woord is daarbij van groot belang. Zowel levenservaring als studie dragen bovendien inleidende en voorbereidende leeraspecten.
N.B.
In het geschrift De weg tot inzicht in hogere werelden wordt ’s mens kennisweg ingeleid met het openingshoofdstuk De weg (tot inzicht in hogere werelden), dat de paragrafen (1) De voorbereiding en (2) Innerlijke rust bevat. Daarna volgt het hoofdstuk De trappen van inwijding.
Voor meer daarover zie het blog Gelatenheid (Bewustzijnsziel, 27 januari 2023).
Waar je het hier over hebt, John, komt ook goed naar voren in onderstaand citaat. Enerzijds ontwikkelt de mens zich door de zintuiglijke ervaringen, maar anderzijds juist door zich los te maken van alleen maar zintuiglijke ervaringen.
Ja dat is een relevante aanvulling, Ridzerd. Dank je!
Een waardevol citaat , over die gelatenheid . Heb het eens herlezen .
Ik zeg wel dagelijks een spreuk van Steiner , en mediteer daarover :
“Ik draag rust in me ….”
ondertussen ken ik deze wel van buiten , en dan kan je ze mediterend opzeggen in je binnenste ♥
Graag aangeleverd, Henri. Over gelatenheid (Gelassenheit) bracht Steiner in zijn esoterische lesuren ook belangwekkende en behartenswaardige zaken naar voren. En ja, als je met een juiste bezieling zekere spreuken regelmatig en duurzaam mediterend verinnerlijkt en levend met je meedraagt, kan daar een weldadige werking van uitgaan.