Besmettelijke ziekten, waanzinsepidemieën, verschrikkelijke oorlogen…

Het is van buitengewoon belang, dat de mensheid in de huidige tijd een sterke invloed van het geestelijke leven ontvangt. Besmettelijke ziekten, waanzinsepidemieën, verschrikkelijke oorlogen zullen met het de overhand nemen van het materialisme op vreselijke wijze onder de mensen woeden als de mensheid niet op geestelijk gebied een verdieping zou ontvangen. 

Hoewel nu een verspreiding van spiritueel leven beslist noodzakelijk is, hoewel er tegenwoordig beslist een veel groter aantal esoterici moeten zijn dan voorheen, zou het toch helemaal verkeerd zijn om voor de geesteswetenschap propaganda te willen maken. Er moeten esoterici zijn maar niet alle mensen moeten esotericus zijn. Een heel eenvoudig voorbeeld kan ons dat duidelijk maken. Nietwaar, iedereen heeft schoenen nodig en daarom is het noodzakelijk dat er schoenmakers zijn. Geheel onterecht zou het echter zijn als iemand daaruit de conclusie zou trekken, dat alle mensen schoenmaker zouden moeten worden. Net zomin moeten alle mensen esotericus worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Stuttgart, 15 september 1907 (bladzijde 243) a4653a78f6a700602e4d09a821516f29

Eerder geplaatst op 8 augustus 2018

Advertentie

Een gedachte over “Besmettelijke ziekten, waanzinsepidemieën, verschrikkelijke oorlogen…

  1. henri

    Allicht heeft Steiner al dan niet vooruit gezien dat er eens vroeg of later een sterke beweging naar voren zou treden met allerhande varianten van de New-Age beweging , die toch sterk verbonden was of voortkwam uit de theosofie . Het leidde alleszins tot een nieuwe vorm van spiritualiteit samen met de antroposofie . De eerste meer als een passieve beweging omdat het bewustzijn en de Ik-krachten niet centraal staan en deze weggeeft , oa door experimenten met geestverruimende middelen en oosters gerichte Yoga meditaties , benevens dat men achter een leiderschap streeft of een guru .
    Doch ik denk dat het materialisme zo sterk de boventoon voeren kan , omdat ondanks deze belangrijke spirituele bewegingen het onderscheid tussen Ahriman en Lucifer niet genoeg dmv inzicht naar voren komt komt en men daardoor de goede impulsen van de weg via het Midden , die Ik als innerlijke zon en de wederkomst van de Christus nastreven , niet kan bewandelen . Propaganda maken heeft daardoor weinig zin aangezien men nog zoveel als mogelijk de spirituele toer kan opgaan , en zonder het belangrijkste inzicht men zal mislukken .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s