Meningen zijn onbelangrijk

Degenen die ervaring hebben, weten dat het een ontzaglijke werking heeft als het lukt het volgende tot stand te brengen. De mens heeft honderden en honderden meningen. Het is echter zeer onbelangrijk of A of B over een aangelegenheid iets meent. De wijze meent iets en de dwaas ook. Ieder houdt zijn eigen mening voor oneindig belangrijk, en deze mening wil hij vooral laten gelden. Vandaar dat u zo vaak mensen hoort zeggen: ik geloof dit, ik geloof dat.

Iedere onderdrukte uiting van het eigen wezen, ieder stilzwijgen is een nieuwe verzameling van kracht tot inzicht. Hoe meer we in staat zijn om te luisteren en niet onze mening te zeggen, hoe sneller we stijgen naar onmiddellijk inzicht en rechtstreeks schouwen. Dat is voor wie geen inzicht heeft in de uitwerking hiervan op de menselijke ziel iets ongeloofwaardigs. Maar evenzo zeker als in een accu zich krachten verzamelen, zo kunnen zich de zielenkrachten verzamelen, als wij onze meningen onderdrukken. Kracht en sterkte zal het geven.

Wie over alles meningen te zeggen heeft, zal maar langzaam stijgen kunnen; wie veel zwijgen kan, wie de dingen tot zich kan laten spreken, die zal snel stijgen. Dat is een gouden regel met betrekking tot inzicht en kennis: als wij niet over de dingen onze meningen opperen, dan zullen de dingen tot ons spreken. Een zeer belangrijke uitspraak van de occulte leer zegt: ik heb zeer veel geleerd van degenen die boven mij staan; ik heb veel geleerd van degenen die gelijk aan mij zijn; en ik heb het meeste geleerd van degenen die onder mij staan! – Het is het leren van hen die onder ons staan, het leren door luisteren en door onderdrukken van onze meningen, wat ons verder brengt. En het meeste leren we als we de natuur tot ons spreken laten en er naar luisteren. Dan bereiken wij wat bereikt moet worden, namelijk de kracht om onze meningen werkelijk op te schorten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Band I: 1904 – 1909 – Berlijn, 21 februari 1904 (blz. 41-42)

550x550

Eerder geplaatst op 16 december 2021  (5 reacties)

Advertentie

8 gedachtes over “Meningen zijn onbelangrijk

 1. Haike

  Mijn mening is dat de tegel wel van humor getuigt… 😊😊

  Maar alle gekheid op een stokje: is je mening voor je houden hetzelfde als niet oordelen? Daar komt bij dat ik misschien wel mijn mond moet/kan houden, maar ondertussen kan ik wel in stilte iets denken over een zaak/situatie. Daarvan heeft Steiner ook uitgesproken dat dat een niet te onderschatten kracht is; iets denken.
  Dus met je mond houden alleen ben je er nog niet, misschien een goed begin, dat wel, maar dan.
  Persoonlijk vind ik dat nog wel een opgave.

  Het geeft wel mooi weer dat Steiner zelf zich daar consequent aan hield. Alles wat door zijn toedoen ontwikkeld is, en in de wereld is gezet, is uit een vraag aan hem voort gekomen, niet omdat hij zonodig z’n mening moest geven…

 2. Mayamaria

  Haike, ik denk dat dat best zou kunnen, onze mening voor ons houden en het niet oordelen, want het voelt voor mij ook wel als iets van twee kanten van hetzelfde.
  Mij hielp de zin die ik bij Steiner tegenkwam “Als iemand raar tegen je doet of je raar of onaangepast vind of dwingend iets zegt wat jij ook moet vinden en je voelt dat het niet in de buurt komt van wat je als waarheid beleefd, kun je je eigen beleving door je heen laten gaan en richting de ander denken – hij of zij is gewoon zo en het daarmee bij die ander laten” En ik vind het zelf wel een mooie levensstoeierij, maar een opgave zoals je het noemt is het tegelijkertijd helemaal ook…

  1. henri

   Ja ik las bij Steiner wel dat je vaak het meest kan leren van degenen waarmee je het niet eens bent of een totaal andere mening opna houdt en/of anders in de clinch zou zijn gegaan .
   Vaak ligt de onenigheid omdat de beide kanten ergens te ver uiteen liggen of te extreem zijn en het midden , of de waarheid niet aan bod komt . En wanneer je dat aanvoelt komen dan kan je beter zwijgen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s