Toeval en Plan

Het is werkelijk zo dat, als men het goed bekijkt, als een mens bijvoorbeeld in een bepaald jaar van zijn leven kennis maakt met een ander mens, dat dit feit heel anders blijkt te zijn, als men het geestelijk juist beschouwt, dan wanneer men het alleen uiterlijk met het zintuiglijk-intellectualistische bewustzijn bekijkt. 

Stel, een mens heeft in een of ander jaar van zijn leven een ander mens leren kennen. Men spreekt dan zeer vaak van toeval. En het ziet er dan ook zo uit alsof de andere mens door de verschillende toevallige wegen van het leven naar iemand toegeleid zou zijn, en men dan op dat moment met hem kennis zou hebben gemaakt. Maar zo is het niet. 

Als men het bekijkt met de middelen van de geesteswetenschap in de gehele samenhang van het leven, dan ziet men dat een kennismaking die men bijvoorbeeld in het vijfendertigste levensjaar gemaakt heeft, geheel planmatig het hele leven verlangd en nagestreefd is. Als u de mens van zijn vijfendertigste jaar tot aan zijn vroegste kindertijd zou vervolgen en zou blootleggen, en u de weg zou nagaan die hij heeft doorlopen, om uiteindelijk daar aan te komen, waar hij de andere mens getroffen heeft, dan is dat een geheel planmatig streven in het onderbewustzijn.

En vaak is het, als men op deze manier het lot van de mens beschouwt, heel wonderbaarlijk, welke omwegen een mens maakt om op een bepaalde plaats in een bepaald jaar aan te komen en daar de andere mens te treffen. Wie werkelijk in het menselijke leven kijkt, die kan niet anders zeggen dan: Degene die iets beleeft, heeft deze belevenis zijn hele aardeleven door gezocht. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 226 – Menschenwesen, Menschenschicksal und Welt-Entwickelung – Kristiania (Oslo), 19 mei 1923 (bladzijde 62-63)

Eerder geplaatst op 11 december 2017  (1 reactie)

Toeval-Loek-Knippels-26-jan-2019-1-e1548524362615-300x291

6 gedachtes over “Toeval en Plan

 1. Het was zeer fijn om deze tekst te lezen over het toeval of niet…kan er mij volledig in vinden. Niets gebeurd zo maar…het valt je toe om de één of andere reden omdat het in het plan past en vibreert op ons onderbewuste die de dingen aantrekt.

 2. Haike

  Over toeval gesproken..

  Afgelopen dinsdag gooide ik de winkel open, en niet lang daarna stapten er drie jongeren binnen, iets wat op zich al opvallend is, daar ze van een leeftijd waren die niet of nauwelijks leest, dus wat heb je dan in een tweedehands boekwinkel te zoeken… Maar blijkbaar zijn er nog uitzonderingen.

  Goed; ze scharrelden lang rond. en twee van de drie hadden al hun keuze gemaakt. De derde was nog niet zover en hield nog vol.
  Uiteindelijk kwam hij naar me toe en drukte me zijn keuze in mijn handen: “Rudolf Steiner” de biografie door Johannes Hemleben.

  Zo zei ik, “op de vrije school gezeten?”.
  Nee zei hij, ik studeer Architectuur en ben gegrepen door de vormen die Steiner in zijn gebouwen aanbracht..
  Toen vroeg hij wat ik van antroposofie wist, dus ik vertelde hem het een en ander over mijn landbouw tijd, dat Steiner uitlegt dat de kosmos wel degelijk invloed heeft op wat hier op Aarde gebeurt, en noemde het voorbeeld van de Springvloed die alleen bij wassende en volle Maan plaats vind. Over de Oester die zijn klep niet open doet.. behalve bij wederom die volle maan, dat als je die Oester in een dicht lab zet in een aquarium in een beetje Oosterschelde water waar hij verder onthouden wordt van dag en nachtlicht, en het ritme van eb en vloed, helemaal afgesloten van alles en iedereen; met volle Maan doet die Oester zijn klep open…

  En nog meer van die dingen… Dan stapt er nog iemand de winkel binnen… Een oud leraar uit mijn vrije schooltijd en tegenwoordig de uitgever van zijn eigen uitgeverij Pentagon. Dat gebeurt misschien eens in de 1.5 jaar of nog minder, dat binnenkomen. Dus wijs ik hem aan en zeg tegen de jongen: “hij weet er nog veel meer van dan ik “en wijs naar de Uitgever en mijn oud leraar.

  Ik moest verder met een paar andere klanten maar er ontspon een geanimeerd gesprek tussen die twee, en het bleek dat de jongen al helemaal naar Dornach was gereisd om het Goetheanum te bewonderen vanwege bouw en vormstijl, de biografie over Steiner van Ed Taylor die bij Pentagon verschenen is en goed loopt kwam ter sprake, en wat dies meer zij…

  Aan het eind van het gesprek terwijl de jongen al naar de deur liep om weg te gaan vroeg Bart aan de jongen hoe heet je eigenlijk?

  Jozef was het antwoord..

  Allemaal toeval? Mijn schoenzolen….

  1. Els

   Haike, dank voor het delen van deze ervaring. Juist in een boekhandel als in die van jou kun je dit soort bijzondere ervaringen en inspirerende uitwisselingen regelmatig beleven, is mijn ervaring. (Op kunstexposities kunnen die mogelijkheden er overigens ook vrij snel zijn, als je dieper ingaat op de inhoud en belevenis van iemands werk, op werk dat je aanspreekt.) Het lijkt me dat je een interessante keuze van boeken aanbiedt, ook veel antroposofische? In welke plaats is je boekhandel? Gr. Els

   1. Haike

    https://www.fenixbooks.com In Amsterdam dus

    We hebben niet per sé heel veel antroposofische boeken we hebben ± 3 meter boekenplank Esoterie en daar valt Steiner dan ook onder. Een paar jaar geleden konden we aan een partij werken en voordrachten komen rechtstreek bij de drukker vandaan die daar al een paar jaar lagen te verstoffen. Sommige nog in uitgeversfolie gewikkeld. Gloednieuw eigenlijk. I.I.G. allemaal ongelezen, daar zijn de meeste wel van verkocht en ik heb er zelf een paar van ingepikt. De meeste zijn ondertussen wel verkocht er staan er nog een paar, die zijn wel via de site te vinden en/of te bestellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s