Voortdurende verandering

Een mens die u vandaag hebt gezien, zult u morgen of overmorgen of zelfs na jaren nog herkennen, doordat zijn uiterlijke verschijning bestaan is gebleven. Net zo is dat het geval bij het dier, bij de plant, bij het mineraal. Dat is echter geheel niet het geval bij de wezens die alleen op het onstoffelijk gebied (Duits: astralischen Plan) belichaamd zijn. Die hebben voortdurend een wisselende gestalte, een vorm die bij veel wezens op elk moment een andere wordt; want de gestalte die op het astrale plan waargenomen wordt, is een nauwkeurige afdruk van de innerlijke zielservaringen en zielsactiviteiten van deze wezens.

Denkt u zich eens in dat u uw ziel beschouwt in de morgen als u net een verheugende brief hebt ontvangen, en dit prettige bericht u vervuld heeft met vreugde en plezier, en dit gevoel in uw ziel leeft, stelt u zich nu voor hoe uw uiterlijke verschijning iedere keer overeenkomend met het zielenleven verandert, hoe anders deze beelden eruit zouden zien in de middag, als u bijvoorbeeld een overlijdensbericht ontvangt, of op het moment dat woede en angst door u heen trekken. Als dan iedere keer uw uiterlijke vorm veranderd zou worden en dit tot uitdrukking zou brengen wat er in de ziel gaande is, dan zou u een beeld hebben van wat er op het astrale vlak gebeurt. Vandaar dus het verwarrende, het wegglippende en zich voortdurende veranderende van de vormen van de astrale wezens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 108 – Die Beantwortung von Welt- und Lebensfragen durch Anthroposophie – Wenen, 21 november 1908 (bladzijde 16)

Eerder geplaatst op 28 juli 2015

6 gedachtes over “Voortdurende verandering

  1. Ja, zo heb ik het ook begrepen. Hoe die wezens er dan uit zien, daar kan ik me geen voorstelling van maken. Men ziet op antroposofische schilderijen wel eens wat wazige gestalten die dan bijvoorbeeld engelen moeten voorstellen. Wat mij betreft is het een dikke tegenvaller. Zijn dit nu de hoge wezens die de mens leiden, denk ik dan.

   1. Haike

    OK.

    Ik dacht dat ze hun uiterlijke verschijning naar believen konden aanpassen. Maar als ik dat zo lees zijn er dus meer afhankelijk van, dan dat ze het echt zelf kunnen bepalen. Overigens hebben mensen het ook in een bepaalde mate, daar kan je ook aan beleven of ze vrolijk of verdrietig zijn..

   2. Haike

    Aanvulling,

    Maar Ridzerd is het niet zo dat wij voor een groot gedeelte het zelf moeten uitzoeken? Dan is de/een vorm van een leidinggevende toch van ondergeschikt belang? Aan de andere kant wordt het ook makkelijker om in te schatten in wat voor een stemming zich bevindt.

    Wetenschappelijk gezien wordt er ook gezegd dat 70% van onze communicatie nog steeds bestaat uit lichaamstaal, dus vorm is heel bepalend en blijkbaar belangrijk..

   3. Is misschien inderdaad van ondergechikt belang, Haike. Het ging mij er echter hoofdzakelijk om dat ik van de hele geestelijke wereld, waar ik mij nu al zo lang mee bezig heb gehouden, mij totaal geen voorstelling kan maken.

 1. Bernard

  Het lijkt mij dat er in de geestelijke wereld helemaal geen uiterlijke verschijning is. Individuen doordringen elkaar dan ook, dat kan bij een uiterlijke verschijning niet. We moeten ons fysieke denken loslaten.
  Als je bijvoorbeeld aan een vriend(in) denkt, dan heb je niet alleen zijn of haar beeld voor je, maar ook een bepaalde vorm van bewustzijn over hem of haar. Ik ga ervan uit dat die vorm van bewustzijn de ‘verschijning’ is die je in de geestelijke wereld aantreft. En ja, dat is voor ieder van ons m.b.t. dezelfde persoon weer anders.
  Als je je bij personen bewust wordt van wat ze bij je oproepen en hoe je verhouding tot ze is, dan verschijnt er, bij mij tenminste, een bepaald innerlijk bewust ‘beeld’, dat ook in de loop van je leven veranderen kan o.a. door je eigen inzet m.b.t. zelfkennis en het willen zien van de intentie van die persoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s