Gepraat over “wetenschappelijke bewijzen”

Het heeft niets van doen met wetenschappelijkheid, als men het gepraat aanvoert dat, voordat de imaginatie of de inspiratie uit de bovenzinnelijke wereld toegepast wordt, deze eerst “wetenschappelijk bewezen” moet worden. Wat een wetenschappelijk bewijs is, moet men echter eerst wel weten. 

En degenen die tegenwoordig van de geesteswetenschap vaak eisen, dat zij zou moeten “bewijzen”, die laten daarmee slechts zien dat het wezen van bewijzen hen eigenlijk in werkelijkheid niet duidelijk is, want anders zouden ze moeten weten dat men alleen kan bewijzen, als men feiten terugvoert op andere, eenvoudige feiten. 

Zelfs in de wiskunde bewijst men zo dat men gecompliceerde zaken op eenvoudige, onbewijsbare axioma terugvoert. Datgene waaruit het bewijs gehaald wordt, moet eerst waargenomen worden. Waargenomen kan het geestelijke echter alleen als we eerst het bovenzintuiglijke, het geestelijke in onszelf tot bewustzijn brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 255b – Die Anthroposophie und ihre Gegner – Bazel, 2 december 1920 (bladzijde 178)

Eerder geplaatst op 29 juli 2015  (6 reacties)

Zie ook: Feiten kan men niet bewijzen

Advertentie

3 gedachtes over “Gepraat over “wetenschappelijke bewijzen”

 1. Haike

  Zeggen dat God niet bestaat, dat kan dus niet. Want dingen die niet bestaan, daar kan ik het ook niet over hebben. Ik kan er geen gedachte over vormen of een gesprek over voeren, als het niet bestaat. Sterker nog; ik kan geen naam geven aan iets wat niet bestaat…..

  Kabouters bestaan niet..dwergen, trollen, sylfen, nimphen, Engelen, reuzen, noem het maar op, we zeggen dat ze niet bestaan, toch hebben we ze een naam gegeven…

  1. henri

   Haike ,
   We hebben ze een naam gegeven , enwel omdat we die wezens zagen en meemaakten vele tijden en gedurende honderden jaren terug , en als men de oude sagen bv de Veluwsche sagen om maar iets te noemen leest dan weet je , dit kan niet anders dan waar zijn . Er zijn ook bewijzen soms nog van te vinden hier en daar .

   1. Haike

    Natuurlijk is dat zo Henri, maar dat doet niets af aan het feit dat je het nooit kan hebben over iets wat niet bestaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s