Wat men ervaart, bewijst men niet, maar wat men niet ervaart, dat bewijst men

In de twaalfde eeuw bedenkt Anselmus, de aartsbisschop van Canterbury het zogenaamde godsbewijs; dat wil zeggen: deze man voelde zich geroepen de godheid te “bewijzen”. Wat bewijst men dan op zo’n manier? Dat wat men weet of dat wat men niet weet? Als bijvoorbeeld in mijn tuin gestolen wordt en ik kan vanuit het raam de dief zien, hoe hij het feit van de diefstal pleegt, dan heb ik het niet nodig om te bewijzen, dat het deze mens was die gestolen heeft. Ik probeer het alleen dan te bewijzen als ik hem niet ken.

Het feit dat men probeert God te bewijzen is er een bewijs voor dat men hem niet meer kent, niet meer ervaart. Want wat men ervaart, bewijst men niet, maar wat men niet ervaart, dat bewijst men. En zo ging het met het gebrek aan begrip eigenlijk steeds verder en verder, en vandaag de dag staan we in dit opzicht op een merkwaardig punt.

Vaak is ook op deze plaats naar voren gebracht welke oneindige misverstanden zich in de laatste eeuwen hebben opgestapeld tegenover het begrijpen van het Mysterie van Golgotha, wat de Christus Jezus is. Tot aan het huidige tijdperk, waar zelfs van theologische kant de Christus Jezus niet alleen gedegradeerd, gereduceerd is tot een wel uitzonderlijke leraar, maar zelfs ook van theologische kant in zijn existentie volledig verloochend wordt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 148 – Aus der Akasha-Forschung/Das Fünfte Evangelium – Berlijn, 21 oktober 1913 (bladzijde 113)

Een gedachte over “Wat men ervaart, bewijst men niet, maar wat men niet ervaart, dat bewijst men

 1. walterhebing

  Een raar citaat van Steiner als je dit citaat naast het Adam en Eva verhaal zet en je de logos ervan wil vinden! Na de ongehoorzaamheid van Adam en Eva leidde God hen weg uit de Hof van Eden, waar de boom des levens stond. Nu ze kennis hadden gekregen van goed en van kwaad, verhinderde God dat Adam en Eva nog langer van die boom zouden kunnen eten en daardoor eeuwig zouden kunnen leven. Aldus deed de dood zijn intrede. “Stof zijt gij, en tot stof zult gij wederkeren”, sprak God tot hen.

  Na te zijn verdreven uit de Hof van Eden moest Adam in hun levensonderhoud voorzien en baarde Eva kinderen. Drie zoons worden bij name genoemd: Kaïn en Abel en daarna Seth. Zo werden Adam en Eva letterlijk de ouders van het mensdom.

  De zonde van Adam en Eva en het daaruit voortvloeiend verlies van de gunst van God en hun plezierig verblijf in het Paradijs staat bekend als de zondeval.
  Hoeveel recreatieparken worden er wel niet op aarde ingericht om de mens(volwassenen en kind) “zoet” te houden?
  De Heilige Drie-eenheid van het menselijk dagelijks bewustzijn is nog steeds zoek, toch is de aarde de planeet waar op deze woorden door de mens uitgesproken konden en nog kunnen worden! En in allerlei contexten gezet wordt en gezet kunnen worden.
  Doch voor elke mens geldt: Wat Gij voor de minste van mijn Scheppingen gedaan hebt, hebt Gij voor mij gedaan! Ik gebruik nu veel woorden om dit te duiden, terwijl alles wat leeft in de kosmos valt te duiden als het Vleesgeworden Woord van God, waarvan ieder fysiek mens, het toppunt van is!
  Alleen durft hij/zij er geen verantwoordelijkheid voor af te leggen! Ook Steiner niet, Jezus(man) zei maak je geen zorgen, over de dag van morgen, de dag(vrouw) heeft aan zichzelf genoeg!
  In wezen waar, maar het onzijdige(kind) wil meer! Namelijk zich thuis voelen op aarde!
  Tot zover over de Heilige Drie-eenheid op aarde.
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s