Verscheidenheid van meningen

Een fout in een mening kan men pas aantonen, als men kijkt naar het gezichtspunt van waaruit de mening gegeven is. Men zou in de wereld van menselijke meningen veel beter in het reine komen dan in veel gevallen gebeurt, als men hiermee altijd rekening zou houden. Men zou dan merken dat de verscheidenheid van de meningen in veel gevallen slechts voortkomt uit de verscheidenheid van de gezichtspunten. En alleen door de verschillende ware gezichtspunten kan men het wezen van de dingen nader komen. De fouten die in deze richting gemaakt worden, komen niet doordat de mensen verschillende meningen vormen, maar ze ontstaan als iedereen zijn mening als de enig juiste en terechte (Duits: alleinberechtigte) wil zien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 45 – Anthroposophie/Ein Fragment – I. Der Charakter der Anthroposophie (bladzijde 12-13)

Zie ook: Meningen en standpunten

Eerder geplaatst op 14 oktober 2016

4 gedachtes over “Verscheidenheid van meningen

  1. hapeem

    Discussie ontstaat bij gebrek aan waarheid!
    In de geestelijke wereld is alles beweeglijk, dynamisch, transformeert alles steeds. Met vaste ideeën begrippen kom je niet ver of ben je eigenlijk “blind”. Helderziendheid is geen “vrije keuze” we gaan het allemaal worden, net zoals we dat al waren in vroegere incarnaties, met dien verstande dat het eerder een gegeven “talent’ was en nu een verworven talent gaat worden. Dit is wat m.i. Steiner geprobeerd heeft uit te dragen. De Christus impuls heb je hierbij nodig, die moet je op aarde vinden, relatie mee maken aangezien Christus niet langer in de Zonnesfeer verblijft maar zich met de aarde verbonden heeft. Als je deze hier niet kunt verwezenlijken sta je ten tijde in Devachan met lege handen zo gezegd.

  2. Vooral het woord terechte wordt steeds belangrijker. ISIS vernietig oude standbeelden en zeggen terecht, In Amerika vernietigen ze standbeelden en noemen dat terecht. Maar ook de zwarte piet discussie is terecht en zo kunnen we door gaan en wat is terecht en als enig juiste mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s