13 gedachtes over “Verwijderd

 1. divaza2

  Ik vraag me echt af of dit het moment is om juist deze esoterische kennis openbaar te maken. Dit is voor een groot deel van de mensen op meerdere manieren (zeer invoelbaar) onverteerbaar.

  1. Ik kan me je vraag en kritische kanttekening goed indenken, Diva. De uitspraak was bestemd voor een gehoor van geestesleerlingen die waarschijnlijk al vegetariërs waren geworden ten behoeve van hun spirituele ontwikkeling; dat was een esoterische aanwijzing van Steiner voor die categorie van mensen. Tegelijk stelde hij dat een flink aantal mensen nog altijd aangewezen waren (en nog altijd zijn, denk ik) op een portie vleesvoeding ten behoeve van hun gezondheid en lichamelijke span- en draagkracht. De zaak ligt dus bepaald niet zwart wit.

  2. Ja, het is misaschien maar beter dit citaat te verwijderen. Het is toch niet zo geschikt voor lezers die niet bekend zijn met de antroposofie. Ik zal voor vandaag wel een ander citaat zoeken.

   1. David

    Hoi, is het mogelijk om de verwijderderde passage via mail te krijgen aub? veel dank!

 2. divaza2

  Dank voor jullie reacties! Ik ben net weer aan het lezen in ‘werkingen van het karma’, waarin mij duidelijk wordt hoe genuanceerd deze gevoelige onderwerpen benaderd moeten worden.

  Met vriendelijke groet Dick

 3. Theo Verwijst

  Ik heb dit citaat gemist. Maar het lijkt mij duidelijk dat het de hoogste tijd is dat we anders met dieren om moeten gaan.

 4. wim vochten

  Steiner geeft in dit citaat enkel aan hoe vleesgebruik tegenover plantengebruik in de voeding werkzaam zijn voor/in een esoterische scholing. Dat is een aspect dat je in heel wat uitspraken van Steiner zal terugvinden. Daarnaast beschrijft hij hoe het misbruik van dieren, dus een niet dier-eigen manier van omgaan met de dieren die we bijna overal aantreffen, leidt tot het ontstaan van “bacillen”, als het ware worden die bacillen dus gevormd vanuit die vreselijke praktijken. Dit is geen oproep om iedereen maar vegetariër te laten worden. Inderdaad hebben vele mensen vlees nog nodig ook geestelijk. Het is in de eerste plaats een duidelijke vingerwijzing om absoluut anders met dieren om te gaan! Om nu te concluderen dat deze voordracht gehouden is voor vegetariërs, daarvan ben ik zeker niet overtuigd. in 1912 kwam het vegetarisch zijn nauwelijks voor, inderdaad meer bij mensen die zich meer op het geestelijke richtten, maar zeker niet op alle toehoorders.
  Ik heb deze site altijd gezien als een site met hele goed gekozen citaten, voor mensen die een zekere interesse in het werk van Rudolf Steiner hebben. Misschien vergis ik mij en lezen vele mensen deze citaten die niets van Antroposofie moeten hebben, maar dat zou met toch wel verwonderen. Daarom vindt ik de zelfcensuur eigenlijk niet nodig
  wim

  1. Helder Wim. Dank je.

   Overigens stelde ik niet dat de voordracht gehouden was voor vegetariërs, maar voor mensen die bewust hadden gekozen voor het gaan van een spirituele ontwikkelingsweg aan de hand van esoterische aanwijzingen van Rudolf Steiner. Daarbij lijkt het mij dat een groot deel van die mensen vegetariër waren, omdat één van de aanwijzingen van Steiner is dat verkrijgen van een moderne vorm van helderziendheid bevorderd wordt door zich van vleesvoeding te onthouden.

   Verder is het zo dat ik degene was die Ridzerd met een mail op deze steinertekst wees met de suggestie dat het misschien wat voor zijn citatensite zou kunnen zijn, gezien de actualiteit. De verwoorde reserve van Dick (zie boven) en het besluit daarop van Ridzerd, kan ik me evenwel goed voorstellen.

  2. Daar kon je wel eens gelijk in hebben, Wim, dat mensen die niets van antroposofie moeten hebben deze site ook niet lezen. Maar er zijn ook mensen die al bij voorbaat een grote hekel aan antroposofie hebben en dan op zoek gaan naar iets om het belachelijk te maken en er zelfs niet voor terugdeinzen om antroposofen af te schilderen als een stelletje racisten. Dat hebben we jaren geleden gezien toen er zo veel heisa over racisme was.

   1. Haike

    Dat hebben we jaren geleden gezien toen er zo veel heisa over racisme was.

    Helemaal waar, maar de manier waarop toen de kop in het zand werd gestoken (door de AVIN) brengt de antroposofie en daarmee de wereld en onszelf niet verder. En zelfcensuur al helemaal niet.

    Aan alles hangt een kaartje, als ik een broodmes pak om een boterham van het brood af te snijden, loop ik een risico dat ik mezelf verwond omdat ik ff niet oplet..

 5. Anoniem

  Vanzelfsprekend moeten wij met de antroposofische waarheden behoedzaam omgaan. Desalniettemin is het in onze hedendaagse Michaëlperiode aan de tijd, om onvervaard de antroposofische kaart te trekken. Angstvallige voorzichtigheid voor de aanvallen en bespottingen door de tegenstrevers helpt onze queeste niet vooruit. Tegenstrevers, zelfs ronduit vijanden van de antroposofie zullen er vanaf nu altijd zijn.
  Behoedzame onvervaardheid, en/of al naar gelang de omstandigheden, Onvervaarde behoedzaamheid; in die evenwichtspogingen hebben we te schrijden !
  Theo Vloebergh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s