Astrologie veelal oplichterij en onzin

Longziekte is iets wat door velerlei oorzaken komen kan. Dat men weet dat de long is aangetast, daarmee heeft men nog niet veel bereikt. De longen kunnen aangetast zijn vanuit de spijsvertering. Men moet weten waar het vandaan komt. Longziekten hebben veel mensen. Bij velen heeft de longziekte de meest verschillende oorzaken. Zo veel heb ik u in deze uren er over verteld dat de mens niet alleen van de aarde afhankelijk is, maar van de hele sterrenhemel. Maar dat is ook juist wat het meest gecompliceerde inzicht vereist. Daarmee moet men geen kwaad aanrichten. De oplichterij en onzin worden immers tegenwoordig door verscheidene astrologen in de wereld op grote schaal bedreven. […] Men heeft in de astrologie iets zeer nobels en groots als grondslag liggen; maar bij degenen die vandaag de dag astrologie beoefenen, ligt niets zeer nobels ten grondslag. Bij hen ligt meestal de speculatie op de geldbuidel van hun medemensen ten grondslag.

Bron: Rudolf Steiner – GA 352 – Natur und Mensch in geisteswissenschaftlicher Betrachtung – Dornach, 2 februari 1924 (bladzijde 77-78)

Eerder geplaatst op 8 augustus 2016  

Advertenties

2 gedachtes over “Astrologie veelal oplichterij en onzin

  1. brenda

    Wat een slechte titel voor dit citaat. Ik lees hier toch echt dat Rudolf Steiner de astrologie beschrijft als “iets zeer nobels en groots als grondslag”. Zijn kritiek richt zich op de mensen die astrologie bedrijven en zich blijkbaar meer richten (in zijn tijd in ieder geval) op de geldbuidel van hun medemensen.

  2. Beste Brenda.

    Dat is de context waarin het gelezen moet worden en ik ben het met je eens vooral de invloed van de sterren op ons leven beschrijft hij meermaals als nobel. Hem gaat het over de oppervlakkige snel geld willen verdienen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s