Gecompliceerd en groots

In deze wereld, die niet de zintuiglijke is, bereidt de mens, zoals ik al vermeld heb, zijn geestkiem. Ik heb u gezegd, men moet niet geloven dat alle cultuur- en beschavingswerken van de mensen op aarde, hoe gecompliceerd en groots ze ook mogen zijn, aan grootsheid bereiken van wat gedaan wordt tussen de mensen en de wezens van de hogere hiërarchieën, om dit hele wonder van het menselijke fysieke organisme eerst in de geestelijke wereld op te bouwen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 219 – Das Verhältnis der Sternenwelt zum Menschen und des Menschen zur Sternenwelt – Dornach, 26 november 1922 (bladzijde 14)

Een gedachte over “Gecompliceerd en groots

 1. walterhebing

  Ik vind dit citaat van een vreemde logica getuigen, wat is de mens zonder lichaam? Enkel Geest? Jezus zei: “Het menselijk lichaam is de tempel van de Geest”. Waarmee Jezus, volgens mij, de Levende Geest(mineralen, planten en dieren, op aarde bedoeld en niet de dode geest(symbolen, geschriften en gebouwen).
  Het menselijk lichaam is door cumulatie van alle levensvormen op aarde tot stand gebracht.Er is geen hogere levensvorm dan het menselijk lichaam! Steiner ziet in dit citaat, in tegenstelling tot Jezus, het menselijk lichaam niet als tempel van de geest. Hij bouwt in navolging van al zijn geestelijke menselijke voorgangers een dode tempel voor zijn Geest op aarde, zelfs tweemaal!
  In wezen is dat in strijd met de Levensgeest op aarde. Adam en Eva vormde samen met alles wat op aarde leeft het androgyne lichaam van het leven op aarde.
  Het mannelijke, het vrouwelijke en het onzijdige tastbare leven op aarde is nog steeds het kader waarbinnen de mens zich kan bewegen! Ook wel de Heilige Drie-eenheid genoemd! En deze drie levensdimensies zijn voor eeuwig aan elkaar verbonden!
  Voor een ieder, hier in het westen is het hopelijk toch wel duidelijk dat de mensheid ten koste van het onzijdige op aarde leeft, in wezen de Bron(mineralen) van Leven op aarde. Vrede op aarde zal pas kunnen geschieden, als de menselijke geest zichzelf de moeite getroost, om oog te hebben voor de geringste Levensvorm op aarde.
  Steiner noemt het Hogere Hiërarchieën, voor mij maken ze deel uit van mijn leven op aarde, daar ik het menselijk lichaam zie, als een cumulatie van alle vroegere levensvormen op aarde.
  Kan ik me niet voorstellen dat er ’n mens op aarde is, die zijn medemens kan opvoeden, immers elk kind jonger dan zes dagen valt qua levensbewustzijn samen met het kosmisch gebeuren op aarde, dit gold ten tijde van Jezus. Maar Jezus werd door astrologen al gebrandmerkt als een gevaar voor de aardse koning Herodus, koning Herodus die alle baby’s(jongetjes) jonger dan twee jaar in zijn Koninkrijk liet vermoorden, opdat zijn koninkrijk op aarde gehandhaafd bleef.
  En nu hebben we op aarde, dankzij onze geest, de vruchtwaterpunctie, opdat er op aarde geen kinderen worden geboren die met geen mogelijkheid naar onze zienswijze op te voeden zijn. En dus een ballast voor ons Rijk op aarde zijn. Terwijl juist de lichamen van die baby’s het mannelijke, het vrouwelijke en het onzijdige van het menselijk zijn op aarde nog zuiver omvatten, we roeien daarmee onze eigen menselijke toekomst(bewustzijn op aarde uit!).
  En keren terug tot het bewustzijn van de mineralen op aarde en voldoet de mens aan de vloek van God, namelijk: Mens,Gij zijt uit stof ontstaan en zult ertoe wederkeren.
  Met ander woorden: Steiner heeft geen verbinding met het directe leven op aarde!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s