Idiotie

Op het moment dat de mens zijn nieuwe fysieke lichaam binnentreedt, gebeurt iets wat gelijksoortig is aan het moment dat hij zijn fysieke lichaam aflegt. Op dit moment heeft de mens een soort vooruitblik op zijn komende leven, zoals hij op het moment van de dood een terugblik heeft op het afgelopen leven. Deze vooruitblik vergeet de mens echter, omdat de constitutie van zijn fysieke lichaam nog niet geëigend is om deze vooruitblik in het geheugen te behouden. Op dit moment nu kan de mens zien: Zo zijn de familie-, zo zijn de lands-, zo zijn de plaats- en de lotsomstandigheden, waarin ik zal worden geboren.

En dan doet zich soms het feit voor, dat de mens, wanneer hij op dit moment van de vooruitblik heeft ervaren dat hem veel slechts te wachten staat, een schok krijgt, een schrik over het hem naderende leven, en dat zich dan het etherlichaam niet juist met het fysieke lichaam verenigt, er niet ingaan wil. En dan treden in het leven de gevolgen van een dergelijke schrik – dit niet willen van het etherlichaam om juist in het fysieke lichaam te gaan – op in de vorm van idiotie.

De geestelijk schouwende kan bij een dergelijk mens het etherlichaam zien uitsteken boven het fysieke hoofd. En door dit niet goed ingetreden-zijn van het etherlichaam blijven de hersenen in hun ontwikkeling achter, omdat het etherlichaam niet naar behoren aan de hersenen werkt. Veel gevallen van de tegenwoordige idiotie zijn veroorzaakt door dit soort gevallen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis: Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 23 juni 1907 (bladzijde 100-101)

15 gedachtes over “Idiotie

 1. Bernard

  Autisme was 1907 nog niet beschreven.
  Overigens is het vreemd dat een mens zijn lastige leven overziet, en er dan zó van schrikt dat hij dat lastige leven ook krijgt. En – kun je trouwens schrikken in het voorgeboortelijke?

 2. Anoniem

  Ik vraag mij af, hij voorzag zijn karma, maar nu krijgt dit karma dus niet zijn verloop? En is nu iedere idioot een geschrokkene van zijn te voorziene karma?

  1. Ik vermoed dat er in het karma ook voortdurend “ombuigingen” kunnen zijn en dat er in het karma ook nog veel vrijheid is. Als iemand bijvoorbeeld een huis laat bouwen, dan zou men het zijn karma kunnen noemen om in dat huis te gaan wonen. Maar in dat huis heeft hij de vrijheid om te doen en laten wat hij wil.
   En ik denk dat niet iedere idioot (niet een mooi woord overigens, kan beter zwakzinnige of achterlijke genoemd worden) een geschrokkene is van zijn te voorziene karma. Zoals bij alles kunnen ook hier verschillende oorzaken zijn voor hetzelfde verschijnsel.

   1. Haike

    Dat beeld van dat huis en de ruimte die je dan alsnog hebt is echt een heel mooi beeld. Goed gevonden!

   2. Dank je. Niet zelf bedacht overigens. Ik heb het ergens gelezen, ik meen bij Steiner zelf, maar het kan ook in een boek van W.F. Veltman zijn.

 3. Bernard

  Overigens geeft Steiner zelf aan – al weet ik niet meer waar precies, misschien kan Ridzerd helpen? – dat je in het voorgeboortelijke je toekomstig leven voorbereidt. En dan zou je schrikken – als dat al kan . . . – als je die vooruitblik hebt? Het lijkt mij eerder dat je zo’n leven als ‘idioot’ of autist voorbereidt. Er liggen heel veel ontwikkelingskansen als je zo’n leven leidt, ook voor je directe omgeving.
  Mochten de lands-, de plaats- en de lotsomstandigheden een reden zijn om als ‘idioot’ geboren te worden, dan zou je kunnen denken dat er momenteel in Syrië, of tijdens de 2e wereldoorlog meer ‘idioten’ geboren worden dan in andere tijden.

 4. Bernard

  Dank je Ridzerd, dat bedoelde ik. Dan nog vraag ik me af of de betreffende incarnatie niet eenvoudigweg is voorbereid. Als het namelijk niet de bedoeling zou zijn geweest om met een dergelijke handicap geboren te worden, zou abortus nog zo’n gekke oplossing niet zijn – we geven dan immers het individu de kans om het opnieuw te proberen!
  Ik ga er dus vanuit dat het leven met een dergelijke handicap voorbereid is, en dat wij als mensheid daar heel veel aan kunnen ontwikkelen.

  1. Ik dacht ” na het lezen van de link” dat deze ervaringen omgezet werden in andere vaardigheden en een incarnatie wordt voorbereid in niet meer in dezelfde omstandigheden. Zijn onze mongooltjes en verstandelijk beperkte dan geschrokken zielen?ik kan er soms geen touw aan vast knopen zo ervaar ik soms de uitspraken .

   1. Haike

    Mensen met het syndroom van Down kun je dan ook helemaal niet vergelijken met iemand die getroffen is met Idiotie. In het bovenstaande citaat heeft Steiner het over het etherlichaam wat niet goed in het Fysieke lijf komt. Bij het syndroom van Down gaat het om het IK wat niet goed in het fysieke lichaam komt, dat is totaal iets anders. Vaak spreken deze mensen ook niet in de eerste persoon enkelvoud. Ze zeggen niet: “Ik heb honger” Maar noemen hun eigen naam, “Jan heeft honger” terwijl ze toch echt zichzelf bedoelen.

    Hetzelfde zie je bij het kleine, opgroeiende, kind wat niet belast is met het syndroom van Down, dat noemt ook zichzelf bij de naam, en zo rondom het 4e levensjaar trekt deze manier van spreken weg. Het IK is dan zodanig geïncarneerd in het fysieke lichaam dat het kind ook vanuit de eerste persoon enkelvoud begint te spreken als het het over zichzelf heeft.

    Binnen de Antroposofie is dit wel bekend en wordt het gezien als zijnde de juiste werking hoe een mens inklaar zit.

    Een hele grote groep weet hier niks van gewoon omdat het ze ontgaat of ze weten het wel maar weten niet wat ze er mee moeten.

    Maar er is ook een groep mensen die verdomd goed weten hoe het werkt, en niet van Antroposofie of weten, en dan komen we bij het Leger uit.

    Allen die gerecuteerd worden voor die door gespecialiseerde commando, en Seals opleidingen, mogen het eerste half jaar van de opleiding niet in de ik-vorm spreken…

 5. Beste Haike,
  Ik deel je mening en vind additioneel dat Karma een gegeven is en geen facultatief verhaal.. Ook de invalide heeft een achterliggende oorzaak waarom het is. Ik vind het magnifiek hoe Karma in elkaar zit en gezet wordt. Het punt is je kent je Karma niet en als je een idee heb, weet je niet wanneer het gaat gebeuren. De Nazarenen (een stroming van de Essenen werden daardoor fatalistisch

  1. Haike

   Ik weet wel iets van mijn vorige incarnatie’s, daar wordt voor mij langzamerhand wel duidelijk wat mijn rode draad is, en waar het naar toe gaat. In die zin is hetzelfde als autorijden: je kijkt in je binnenspiegel om te kijken wat er achter je gebeurd. Opdat je veilig vooruit komt. Verder kan je naar een reïncarnatietherapeut gaan, en zijn er zat boeken te vinden over karma, en ook op deze site staan citaten van Steiner over karma. Nou wil ik niet beweren dat al die boeken het juiste beweren, maar het geeft wel indruk. Het is dus niet zo dat je altijd onwetendheid moet blijven verkeren. En ja ik zal vast wel een keer op mijn bek gaan, of uit de bocht vliegen, maar toen ik destijds probeerde te gaan lopen deed dat ook; op mijn bek gaan.

   Maar mijn moeder zei niet tegen me: “Dat lopen van jou.. dat gaat nooit wat worden, laat dat maar zitten, blijf maar kruipen”. Nee ze pakte me op gaf een kus op mijn knie die ik net gestoten had, zette me neer, en keek belangstellend toe hoe ik langzaam de kunst van het lopen veroverde, en te beheersen…

   Dus ik denk niet dat het mij fataal gaat worden als ik me in dergelijke zaken verdiep. 😇

 6. De term idiotie was in zwang in de twintiger jaren. Wat werd er mee bedoeld destijds? de medische termen waren toen gewoon anders…

  Wellicht maken we de vergissing dat we weer te ‘nauw’ kijken naar wat onze ziel komt doen hier op aarde. De schok hoeft niet per se van individueel karma of een individueel overzicht te komen. We leven in een ‘grotere’ wereld dan alleen de ‘egocentrische’ wereld. Een vooruitblik op in welke – gedeelde – wereld we zullen leven en onder welke omstandigheden we zullen leven kan ook een schok veroorzaken in de vooruitblik. Voor de meer ‘bewustere’ zielenterugkeer kan het m.i. een beletsel (weerstand) vormen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s