Vooruitblik op het komende leven

Onmiddellijk voor de incarnatie treedt een zeer belangrijke gebeurtenis op, die parallel met de gebeurtenis op het moment van de dood is. Zoals onmiddellijk na de dood de terugblik (Duits: Rückerinnerung) aan het afgelopen leven als een tableau voor de ziel treedt, zo is onmiddellijk voor de incarnatie een soort vooruitblik op het komende leven aanwezig. Men ziet niet alle details, maar in grote lijnen alle omstandigheden in het komende leven voor zich.

Dit moment is van ontzaglijke betekenis. Het komt voor dat mensen die in een vroeger leven veel geleden hebben en veel zware ervaringen hebben doorgemaakt, bij de aanblik van de nieuwe omstandigheden en lotgevallen een schok krijgen en de ziel terughouden van de volledige belichaming, zodat slechts een deel van de ziel in het lichaam incarneert. Het gevolg van de schok bij een dergelijke vooruitblik is de geboorte van een zwakzinnige of epilepticus.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 26 augustus 1906 (bladzijde 52-53)

Advertenties

10 gedachtes over “Vooruitblik op het komende leven

 1. Bernard

  Autisme was in de tijd van Steiner nog niet herkend. Tientallen jaren later heeft men de betekenis van dit citaat herkend als achtergrond van bepaalde vormen van autisme.

  1. Haike

   Dan schrikken er plotseling wel heel veel mensen terug voor ze incarneren en dat zich dan uit in autisme bij deze mensen. En ja ik lees goed; je schrijft bepaalde vormen van autisme. niet alle als ik het goed begrijp..

 2. Bernard

  Ja – antroposofen. In de heilpedagogie en sociaaltherapie. Een Nederlandse arts, Maria van den Berg, was werkzaam in de heilpedagogie en inmiddels gepensioneerd en woonachtig in Ierland, heeft hier o.a. in Nederland cursussen over gegeven.

 3. Bernard

  Bijloo, M. (2000). ‘Autisme en aanverwante stoornissen’ in: Ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Assen: Van Gorcum. Wordt ook aangehaald in: Mensen met autisme beter leren kennen, Martin Niemeijer en Erik Baars, Louis Bolk Instituut, Driebergen 2003.
  Marijke Bijloo is antroposofisch orthopedagoog – ze overleed in 2011. Martin Niemeijer was antroposofisch arts bij Zonnehuizen – nu gepensioneerd. Erik Baars is lector Antroposofische gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden.

 4. Anoniem

  Autisme en aanverwante stoornissen kunnen gezien worden in het licht van de antroposofie.
  Maar meerdere “aardse” oorzaken zijn mogelijk.
  Bv de onderzoekingen tav autisme oa van prof Walker-Smith en dr Wakefield (zie de site “Vaccinvrij”) hebben aangetoond dat er zeker niet licht moet worden gedacht over bv de BMC-vaccinaties.
  Ogen en oren wijd open in deze tijd vol manipulatie.

 5. walterhebing

  Met andere woorden: Een ziel heeft niets met de Levensgeest op aarde van doen, maar alles met de menselijke geest op aarde en de manier waarop deze menselijke geest met zijn medebroeder(Mens) en de kern van het leven op aarde omgaat.
  Heel begrijpelijk dat er functies van het menselijk lichaam uitvallen, want in de evolutieleer van Darwin geldt alleen het recht van de slimste of de sterkste!
  Echter de mens heeft niets met de slimste of de sterkste van doen op aarde! Iedere mens is erfgenaam van God op aarde en als dusdanig verantwoordelijk voor alles wat op aarde gebeurd.
  Hij/zij kan zich op geen enkele manier onttrekken aan zijn/haar eigen bestaansrecht op aarde, tenzij hij/zij zich daaraan onttrekt en los van de Levensgeest op aarde wil leven.
  Om dat te kunnen heb je veel geest nodig, vroeger was deze immaterieel, nu materieel, maar beide zijn dwaalwegen!
  Immers elke mens is verantwoordelijk voor zijn geest op aarde en de mens kun je niet opsluiten in een of andere religieus of materialistisch gedachtegoed ten opzichte van zijn/haar eigen leven op aarde! Het zijn allen medemensen die levensgeest op aarde op een eigen wijze ervaren en daar moet in de menselijke geest ruimte voor gecreëerd worden, zo niet gaat de door onze cultuur gevormde geest ten onder aan zichzelf.
  Adam en Eva werden door eigen toedoen vluchtelingen op aarde, Jezus werd als vluchteling op aarde geboren en heeft ons genoeg informatie verstrekt om onze menselijke geest te wenden naar de levensgeest op aarde.
  Dat Steiner er een incarnatieverhaal van maakt, is meer aan zijn gedachtegoed, dan aan zijn werkelijk zijn op aarde, te wijten. Ik vind elke mens verantwoordelijk voor zijn/haar eigen gedrag ten opzichte van elke manifestatie van de Levensgeest op aarde! Het kan nog jaren duren alvorens de mens dit gegeven ontdekt, in dat kader zie ik reïncarnatie!
  Dus nadrukkelijk niet in verantwoordelijkheid nemen voor je eigen menselijk leven op aarde maar andere mensen er voor verantwoordelijk te stellen, dat is de kern van de reïncarnatiegedachte!
  En die gedachte is ontstaan bij Adam en Eva! En is tot op de dag van Heden nog niet opgelost! De Heilge Drieëenheid is nog steeds een raadsel in ons menselijk bewustzijn, maar is makkelijk te verklaren in de termen: In naam van de Vader(verleden) en de zoon(toekomst) en de Heilige Geest(Moeder), Amen. Maar zou Samen in het Nu moeten zijn van de mens op aarde.
  Immers de androgyne mens(onzijdige) is rentmeester van de levensgeest op aarde en niet de mannelijke, vrouwelijke of onzijdige mens is rentmeester, maar alle drie levensvormen van de mens samen.
  Laat dit gegeven de mensheid beseffen en de individuele mens zal zich gesterkt voelen in zijn/haar streven(leven) op aarde. Elke mens is belangrijk in het streven naar Levensbewustzijn, waar elk mens verantwoordelijk voor is. Dit gegeven is nooit vertaald naar het heden en al doende blijft de mens zweven tussen dood en leven!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s