Zonder spiritueel inzicht wordt de cultuur op aarde gedood

De tijd komt nu dat de beschouwing van de mens als een geestelijk wezen dat een ontwikkeling doormaakt tussen de dood en een nieuwe geboorte, een levendig gevoel, een levendige gewaarwording wordt, waarbij men in de voorstelling moet leven van de bovenaardse betekenis van de mensenzielen. Want zonder dit inzicht wordt de cultuur op aarde gedood. Men zal niet een praktische activiteit kunnen ontplooien in de toekomst, zonder dat men een zicht heeft (Duits: aufblicken kann) op de geestelijke betekenis van het feit, dat ieder mens een geestelijke wezen is.

En men moet eraan toevoegen, hoe paradoxaal het de hedendaagse mensen nog lijkt, dat men zal moeten leren niet alleen te zeggen: We zijn blij als ouders dat bij ons een kind is geboren, we verheugen ons over deze uitbreiding van onze familie -, maar men zal ook moeten zeggen: Nee, wij zijn enkel het middel (Duits: Werkzeug) ervoor dat een geestelijke individualiteit, die wacht om zijn bestaan op de aarde voort te zetten, door ons de gelegenheid daarvoor vindt!

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 6 februari 1920 (bladzijde 162)

Eerder geplaatst op 10 maart 2016

6 gedachtes over “Zonder spiritueel inzicht wordt de cultuur op aarde gedood

 1. henri

  Tsja , lijkt me nog wel veraf dan , want tegenwoordig zie ik op de geboortekaartjes die ik krijg steeds maar staan ” Wij verheugen u te melden dat onze nieuw geborene zoveel grammen weegt en is zovele centimeters groot “

  1. Haike

   Auto rijden, denken in grammen, centimeters, leren fietsen, een taal machtig worden, en noem het maar op, het hoort allemaal bij het fysieke geïncarneerde bestaan daar is niks mee, lijkt me zo. Pas als je daar in blijft hangen en de andere kant niet leert kennen wordt het een probleem.

   Dat is ook waar Steiner het hier over heeft. En als die nieuwgeborene dat niveau kan ontgroeien is er dus niks aan de hand, ook al waren er destijds centimeters en grammen vermeld op haar/zijn geboortekaartje.

   Mij is het ook gelukt het te doorzien, kijk maar bij toen het citaat op 10 Maart voor het eerst werd geplaatst. Voortdurend met het vingertje wijzen wat de ander fout doet schiet ook niet op.

   1. Anoniem

    Het is ook aan de andere kant zo, dat het geen probleem hoeft te zijn voor de ander. Als je begint vragen te stellen, ja dan, dan beginnen de problemen pas echt en het zoeken naar de daarbij aansluitende antwoorden.

 2. walterhebing

  In dit citaat herken ik het paradijsverhaal. Echter ik heb ervaren dat de schouwende mens een ontwikkeling doormaakt en de levende mens niet. Volgens mij kan dat nooit de bedoeling van de God zijn
  De fysiek levende Geest van God op aarde vernieuwd zich vier keer seconde, de schouwende mens stapelt zijn Geest in woorden, waardoor de kern(God) van het menselijk leven nooit de kans heeft gekregen, zich als natuurlijke geestelijke(Goddelijke) cultuur op aarde te vestigen.
  De fysiek aanwezige mens op aarde en alle overleden mensen, vormen samen één geheel ten opzichte van de natuur op aarde, behalve kinderen jonger dan zes dagen, ten tijde van Jezus Christus.
  Nu we met het opstapelen van woorden, het DNA van de individuele mens al zover kunnen ontleden, dat we de geboorte van een door de cultuur ongewenst kind, kunnen laten weghalen, alvorens het geboren wordt, vraag ik me af of Steiner wel weet waar hij het over heeft?
  Er is immers maar één Ziel in elke mens aanwezig en dat is de Goddelijke Vonk die pas volledig ontsloten kan worden, als er genoeg fysieke als psychische ruimte voor elk kind(jongen/meisje) jonger dan zes dagen waar het ook op aarde, geboren wil worden, voor handen is!
  Ik zou dit citaat van Steiner nooit durven ondertekenen, want dat zou betekenen dat God(de mens) zich langzamer op aarde ontwikkeld dan de onnatuurlijke cultuur op aarde en blijkbaar is dat ook zo.
  Adam en Eva werden als rentmeesters van het aardsparadijs aangesteld en Eva vond haar psychische eenheid met haar man blijkbaar niet genoeg en verlangde ’n kind van hem! En kreeg Eva kreeg het ook! Zelfs meerdere, waarvan Kaïn en Abel, de bekendste zijn! Sinds Kain en Abel op aarde geleefd hebben, strijdt de mens om waarheid omtrent dit gegeven. Mens, kijk om je heen, zie en ervaar wat dit gegeven op aarde tot stand heeft gebracht!?
  Een “menselijk” bestaan op het mineraal niveau(duurzaam leven)!
  Dergelijk leven op aarde leidt het minerale rijk op aarde, het dodenrijk op aarde!
  Een weg al voorspelt in het paradijs verhaal, met de woorden: Mens Gij zijt uit stof ontstaan en Gij zult tot stof wederkeren
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s