De tijdsduur tussen dood en nieuwe geboorte

Er is vaak op gewezen dat voor het normale mensenleven de tijd tussen dood en nieuwe geboorte lang is in verhouding tot de tijd, die we hier in het fysieke lichaam tussen geboorte en dood doorbrengen. Kort is deze tijd alleen bij mensen die hun leven op een ongunstige wijze (Duits: in einer weltwidrigen Weise) gebruiken, die, om zo te zeggen, ertoe komen alleen te doen wat in een werkelijke en ware zin misdadig genoemd kan worden. Dan is er een kort tijdsverloop tussen de dood en een nieuwe geboorte. Maar bij mensen die niet enkel in egoïsme vervallen zijn, maar hun leven op een normale wijze tussen geboorte en dood doorbrengen, vindt er gewoonlijk een relatief lange tijdsduur plaats tussen dood en nieuwe geboorte.

Bron: Rudolf Steiner – GA 162 – Kunst- und Lebensfragen im Lichte der Geisteswissenschaft – Dornach, 30 mei 1915 (bladzijde 71)

Eerder geplaatst op 17 maart 2013

12 gedachtes over “De tijdsduur tussen dood en nieuwe geboorte

 1. Lucies

  Maar hoé moet ik een ‘relatief lange tijdsduur’ dan zien?
  Denk je dan in maanden, jaren, dagen? Vaag omschreven en je kunt er alle kanten mee op. Of is er ergens wél een keer een tijdsbestek genoemd?

  1. Lucie, ik typ een stukje over uit het boek Karma en reïncarnatie van W.F. Veltman:

   Hoe lang duurt de tijd die tussen twee belichamingen in een geestelijke toestand wordt doorgebracht?

   Achthonderd tot duizend jaar in de regel. Ook hier zijn vele uitzonderingen op. Men zou ook kunnen zeggen, zolang als nodig is om totaal nieuwe omstandigheden voor de betreffende individualiteit mogelijk te maken, waardoor hij in zijn ontwikkeling voortschrijdt. Wanneer men de grote cultuurperiodes, zoals de Egyptisch-Babylonische, de Grieks-Romeinse, enz. op ruim tweeduizend jaar stelt, dan wordt een bepaalde individualiteit twee keer in een dergelijke tijdperk geboren, een keer als vrouw, een keer als man.

   Voor nadere uitleg over die cultuurtijdperken, zie:
   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2014/07/02/cultuurtijdperken-1/

 2. henri

  Volgens Steiner is een normale duur tussen 2 incarnaties een goede 1000 jaar . Omdat men normaal 2 levens heeft in een periode waarin de zon door een sterrenbeeld verloopt en dat is om de 2160 jaar ,en de precessiecyclus is daarom ook 25920 jaar. Met meerdere incarnaties zou er niet zoveel veranderen in eenzelfde periode om te leren , misschien wel voor zij die het heel slecht deden , die kunnen natuurlijk altijd bijleren …

 3. henri

  Heb even de vorige antwoorden nagelezen, en heel wat mensen schijnen herinneren zich allerlei over hun vorige levens te herinneren . Doch hierover dient men voorzichtig te zijn want een mens kan soms ook nauwe bindingen hebben met iemand die hij bewondert om een andere reden, en zich dan in een later leven herinneren alsof h t een vorig leven van hemzelf zou zijn geweest .Ook vele nadere toestanden komen voor dat je vanuit de geestelijke wereld kunt bindingen hebben met bepaalde personen die op aarde zijn en deze aan gaan aanzien als ‘vorige incarnaties’ of nog dat je wezensdelen van je lichaam niet volledig zijn geincarneerd maar slechts één onderdeel ervan of twee .
  Steiner legt er absoluut de nadruk op dat je met alle drie (etherisch nasraal én je Ik ) moet geincarneerd zijn en dat dit tot de grootse misleidungen geeft , ook bij regressies , hypnosessessies en dgl !!

 4. Lucies

  @ Henri:

  wáár heb je die vorige antwoorden gelezen over herinneringen uit vorige levens dan? Ik zou ze niet zo gauw kunnen vinden, maar het lijkt me wel heel interessant om dat te lezen!
  Of dat we hier een nieuw draadje over starten?

 5. Ik kijk tegenwoordig eerst maar naar de vorige reacties in dit geval van 17-3-2013 alvorens ik in mogelijke herhalingspatronen val :). Vooral de opmerking van Leonie destijds over boekwerken valt me daarin nu op 🙂

  1. MariaLeonie

   Oh Kees…… bloos en bloos,was daar wel een beetje kort door de bocht😡
   Teveel emotie geloof ik.
   Iedere dag leer je bij.
   Zou het nu anders benaderen.

   1. Nou Leonie, elke dag wat bijgeleerd sinds maart 2013, nu bijna 2 jaar geleden. Een jaar heeft 364 dagen of zo?….:). Nu wil ik je wel nader leren kennen 🙂

   2. MariaLeonie

    Dit kruiste een ander bericht en eigenlijk,wonderlijk,gaat het hierover min of meer!

 6. Lucies, je kunt bij deze vorige opmerkingen komen door te klikken op link boven van 17-3-2013 dan kom je in betreffende thema en dan moet je nog eens op de titel klikken om ook de opmerkingen te kunnen zien (althans bij mij op ipad gaat dat zo).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s