Interesse, opmerkzaamheid en geheugen

Men kan het geheugen alleen ontwikkelen doordat men de opmerkzaamheid, de interesse opwekt. Belangstelling, aandacht en geheugen horen bij elkaar. Als u probeert voor een of andere reeks van ervaringen, voor een of ander levensgebied u zeer intensief te interesseren, geheel erbij te zijn met uw gehele ik, dan zal uw geheugen, uw herinnering ook steeds beter en beter worden voor deze ervaringen.

Dus als iemand zijn geheugen voor iets wil ontwikkelen, dan kan hij dat het beste doen door te proberen zijn interesse voor het betreffende gebied zo veel mogelijk te scherpen. Niets onthouden we van waarvoor we niet een intensieve interesse ontplooien. Dus de aandacht, de interesse is iets wat voor ons in de fysieke wereld een gebrekkig geheugen verbeteren kan.

Voor een juiste instelling in occulte ervaringen, zodat deze geestelijke ervaringen niet als dromen voortdurend voorbijsnellen en wij er niets van weten, is de liefdevolle aandacht, de liefdevolle interesse voor het geestelijke helemaal van het grootste belang. Zonder deze spirituele interesse, zonder deze liefdevolle opmerkzaamheid zouden we nooit steeds weer opnieuw geestelijke belevenissen hebben, die we eenmaal gehad hebben. Men kan heel goed één maal een bovenzinnelijke ervaring hebben. Het fladdert voorbij. Alleen doordat men de interesse voor de gebeurtenissen in de geestelijke wereld in zich verscherpt, zullen we in staat zijn om, weliswaar niet de herinneringen, maar de voorwaarden te scheppen waardoor men de ervaring steeds weer en weer opnieuw kan hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 162 – Kunst- und Lebensfragen im Lichte der Geisteswissenschaft – Dornach, 29 mei 1915 (bladzijde 56-57)

Eerder geplaatst op 16 maart 2013

Advertentie

18 gedachtes over “Interesse, opmerkzaamheid en geheugen

  1. MariaLeonie

    Mijn karaktereigenschap is…..en dat kunnen de mensen om mij heen beamen,dat als iets op mijn pad komt wat om een oplossing vraagt iik het tot op de bodem uit zoek.Als mijn echtgenoot een computer probleem heeft komt hij bij mij. In eerste instantie probeer ik dat dan af te weren maar hij weet dat als ik mijn tanden er in zet niet opgeef totdat ik het probleem opgelost heb.Mijn wil is in dit geval sterk vertegenwoordigd.Ik heb bemerkt dat je met je wil heel veel kunt bereiken en dat je wonderlijk genoeg dan invallen krijgt die dan zomaar in je opkomen..De verdieping aanbrengen op datgene wat er op je pad komt vergt ten eerste de wil om het aan te gaan en het dan niet op te geven en uit te zoeken zover het in jou bereik ligt.Het omgekeerde komt ook voor dat ik mijn wil niet inzet dan blijkt achteraf dat het ook niet de bedoeling was.Ben nu plotsklaps met weven bezig . Dat is een heel verhaal hoe ik daar terecht kwam.Het roept steeds weer een grote tegenzin in mij op . Maar goed,ik ben het aangegaan en dus ga ik iedere week trouw naar de weefles.Het kost me heel veel moeite de schema’s en patronen te volgen, het is gewoon wiskunde .Ik heb trouwens sowieso een hekel om patronen te volgen zelfs een kookboek is niet aan mij besteed, Maar gisteren, oh wonder,lichte mij een moeilijk probleem op wat mij begripsmatig toch echt boven de pet ging en nu is is mijn belangstelling gewekt.👍😋

  2. henri

    Ik zoek ook alles tot op het onderste uit ,maar mijn interesse dient er wel voor gewekt te zijn , en slaag dan ook in dingen te herstellen waarvoor men vaak vaklui moet nemen .
    Ik kocht eens een heel mooi schilderij op een veiling en wel redelijk duur . Thuis aangekomen alvorens binnen te gaan plaatste ik deze langs de achterdeur om de sleutel te nemen , doch door een hevige rukwind vloog het weg naar de tuin en aangezien het behoorlijk oud was het helemaal dwars doormidden gescheurd . Ik ging op zoek naar hersteldoek en bijenwas en dgl om deels te herdoeken , iets wat ik nooit gedaan had en slaagde daar , na wel vaak herbeginnen en overschilderen toch wonderbaarlijk in . Het schilderij deed ik opnieuw op de veiling en werd verkocht en kreeg mooi mijn geld terug !

  3. MariaLeonie

    Het lijkt mij een ander uitgangspunt en ook speelt er nog een andere persoonlijke drijfveer een hoofdrol. Ik denk dat juist dat het belangrijk is om juist dat te willen leren kennen wat buiten je eigen interesse om gaat,Je versterkt daardoor nog andere krachten namelijk ,
    liefde ,aandacht en trouw .

    1. Dit is wel een punt wat ik mij altijd wat afgevraagd hebt. Want Steiner geeft in zijn werk wel oefeningen waarbij men zich moet concentreren op dingen die je niet veel of helemaal niet interesseren. Maar aan de andere kant zegt hij dat hoe meer een mens dingen moet doen die hem niet interesseren, hoe meer hij zich verzwakt (het etherlichaam zou verzwakt worden, maar dat woord etherlichaam gebruik ik liever helemaal niet op deze website, als het enigszins kan). Maar dit is dus wel een tegenstrijdigheid, dat hij aan de ene kant zulke oefeningen geeft en aan de andere kant zegt dat het de mens zou verzwakken, als hij dingen moet doen (bijvoorbeeld door het beroep dat men heeft) die hem niet interesseren.

      1. henri

        Zo zie ik het een beetje …

        De wil school je oa door iets vooral zélf te doen, te ontdekken ipv het te laten doen .
        Gemakzucht leidt niet tot vervolmaking wilskracht .

        Als iemand bijv gaven heeft of met gaven op aarde komt , en die zelfde gave steeds zijn hele leven gebruikt omdat hij daar een gemakkelijk leven mee kan leiden en zelfs beroemd mee kan worden is ergens ook verkeerd .Daarom zie je zo vaak dat beroemdheden zo een verschrikkleijk tragisch leven meemaken .

        Daarom zegt Steiner juist dat je ok dingen zou moeten doen die je niet zo gemakkelijk afgaan ,en daaruit kan dan ook iets nieuws ontstaan . En dat nieuwe is nu juist het aller belangrijkste , niet die gave waarmee je op aarde kwam .

        Het is niet zo dat je in een vorig leven een beetje musicus was en dan in een volgend leven nog een betere musicus . In muziek zit wislunde en om maar een voorbeeld te geven ,een goede wiskundige zu in een volgend leven een goed musicus kunnen worden

  4. MariaLeonie

    Moet doen……. daarin ligt het verschil,zo ook als men kinderen al vroeg in hun wil belemmerd door iets voor elkaar te krijgen door machtsvertoon en straffen.

  5. MariaLeonie

    Daarbij wil ik nog iets aan toevoegen Ridzert,over werk wat niet passend zou zijn., vanaf mijn veertiende jaar heb ik gewerkt in een:…..confectieatelier,koekjesfabriek,,Philips ,Baronie,wasserij, kamermeisje enz …. de meest vreselijke baantjes en wat blijkt achteraf,ik heb door deze zogenaamde niet gewilde baantjes …..en dat tussen grote aanhalingstekens,heel veel mensenkennis opgedaan en vreemd genoeg ook is mijn wil daardoor niet ontkracht maar juist heel sterk geworden😋

    1. Ja, dat lijkt mij ook dat het misschien wel juist gunstig kan werken als je werk moet doen dat je niet leuk vindt en liever niet zou willen doen. Men moet zichzelf dan als het ware wegcijferen en al zijn krachten inzetten.
      Juist omdat ik dit wel inzie, zit ik wat met die uitspraak van Steiner dat hoe meer men zich moet bezighouden met dingen die je niet interesseren, hoe meer men zich verzwakt.

      1. Nee, die vraag is volgens mij niet beantwoord, want die uitspraak van Steiner is juist in tegenspraak met alles wat jij zegt. Begrijp me goed, ik ben het volkomen eens met wat je schrijft, maar hoe kan Steiner dan beweren dat men zich verzwakt als men dingen moet doen die je niet interesseren.

      2. In GA 172 laat Steiner zich zeer genuanceerd over dit onderwerp uit, Ridzerd. Zie bijvoorbeeld de vierde en vijfde voordracht (Dornach, 12/13 november 1916) daaruit. Onder andere is het onderscheid dat hij maakt tussen een ‘beroep‘ en een ‘baan‘ (bladzijde 98) heel interessant. Het belangrijke punt van de arbeidsdeling in het kapitalistische tijdperk, hedendaagse realiteit, behandeld hij uitgebreid in de vierde voordracht. Ook de andere voordrachten zijn zeker interessant. Een oude Nederlandse vertaling van de gehele voordrachtenreeks: Beroep & Karma. Inmiddels pittig geprijsd, € 35,- exclusief verzendkosten.

      3. Bedankt, John, ik ga GA 172 lezen. Zelf meende ik dat ik deze serie al gelezen had, maar nu ik het nakijk in mijn lijstje van GA-nummers welke ik op internet gelezen heb, blijkt deze GA 172 er toch niet bij te staan. GA 82 waar ik momenteel in bezig ben, onderbreek ik maar even, want ik lees gemiddeld maar ongeveer een half uur per dag in de Gesamtausgabe.

      4. Vergelijkingsmateriaal dienaangaande, de laatste alinea van de paragraaf Persoonlijk wedervaren op dit moment uit mijn blogbericht Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase (Cahier, 8 februari 2015).

        Nu ik dat blogbericht weer lees realiseer ik me dat ik het item tweede maanknoop, eveneens opgenomen in de boven genoemde paragraaf, kan aanvullen met vermelding en verloop van een voor mij belangrijke beroepswijziging die rond mijn 37e levensjaar intrad. Zal ik één dezer weken aan dat blogbericht toevoegen. Heb ik nu geen tijd voor.

  6. henri

    Een ander voorbeeldje .
    Eens kocht ik een ‘ plastiekje ‘ , (dit is de nederlandse naam voor een porseleinen beeldje) op een rommelmarkt voor 25 euro , het was erg beschadigd maar ook wel heel mooi ,en zag daarna dat het nog gemerkt was ook en nog redelijk oud was . Ik maak nu eenmaal dolgraag stukjes en heb dat ook jaren gedaan . Ik kocht mij modeleerpasta van Darwi die zo hard als porselein wordt en boetseerde er allerhande kapotte onderdeeltjes aan , dat ging van handjes, vingertjes tot veren van dieren en planten die op dat beeldje stonden .

    De liefde en lust was voor mij het vorm geven , boetseren en beschilderen en mooi maken van dat beeldje .Dan voel ik mij warm worden door engelenergie !

    Niet het geld dat het opbracht , want het kwam met foto in een veilingcatalogus en ging zomaar liefst 65 maal zijn waarde !

  7. Er wordt wel eens gevraagd waarom niet meer mensen zich vorige incarnaties kunnen herinneren. Maar in bovengenoemde zin kan men zich alleen herinneren waarmee men zich intensief heeft bezig gehouden. Zo moet er ook een incarnatie geweest zijn waar men zich zeer bewust was van zijn -ik-.Dat kan dan een opzet zijn om dat later in de heinnering terug te krijgen. Leeft mijn zijn leven onbewust,dan is de kans op herinnering zeer klein en dat geldt eigenlijk ook al in dit eene leven.

    1. MariaLeonie

      Ja cheescurve dat is zeer juist wat je daar te berde brengt.
      het is van belang dit goed te beseffen dat de interesse in mensen en dingen een diepere lading dekt in de ontwikkeling dan we kunnen bedenken.
      Desinteresse is in deze tijd meer in meer te vinden op en in alle gebieden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s