Helderziendheid/Psychische stoornis

De echte inwijding veroorzaakt geen psychische stoornis, maar het voortijdige, plotselinge doorbreken van de astrale wereld in het menselijk organisme kan de waanzin te voorschijn brengen. Want in de helderziende toestand komt de mens los van zijn fysiek lichaam. Daardoor kunnen gevaren voor het verstand en de hersens ontstaan bij degenen, bij wie het psychisch evenwicht en de nodige scholing ontbreken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – Kosmogonie – Parijs 2 juni 1906 (bladzijde 62)

Eerder geplaatst op 3 juni 2012

8 gedachtes over “Helderziendheid/Psychische stoornis

   1. Ja, klopt, veel citaten die ik hier neerzet heb ik zelf vertaald. Ik koop wegens penibele pecunia zelden of nooit nog boeken. Daarom ben ik zeer blij dat zowat het gehele werk van Steiner in het Duits gratis op internet staat. Overigens heb ik het Duits ook min of meer geleerd door het lezen van Steiner, want verder lees ik nooit Duits. Ik heb vroeger twee jaar op de Ulo gezeten, daar ging ik in de tweede klas voorwaardelijk over met een taak voor Duits en Algebra. Dat hield in dat ik in de vakantie Duits en Algebra moest bijscholen. Toen ben ik van die school afgegaan en naar de LTS elektro overgestapt.

 1. henri

  Okee Hedvig , ik dacht al zoiets .

  De mens is te diep (met zijn ziel) binnen gegaan in zijn lichaam de huidige cultuur , mede door het intellectuelisme .
  Het astrale element ( de ziel) mag niet vergroeien met het lichaam .
  Angst en fobieën , leven in dogma’s etc .. zijn het gevolg waarvan wij er een hele reeks kennen en kan soms tot waanzin leiden .

  http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/84538-7-meest-voorkomende-fobieen.html

  En natuurlijk is Nietzsche hier het sprekende voorbeeld van dit citaat , zijn zenuwstelsel kon niet meer het astrale lichaam of ziel dragen ,dit ‘zweefde’ al boven hem en dat noemt Steienr al een geestelijke dood in een levend lichaam .Nietzsche had niet de kans om ‘imaginaties’ te ontwikkelen en zijn ik-krachten te scholen dmv het zuivere denken , daar ging hij aan voorbij, vandaar …ook zijn karma uit het vorige leven was daar oorzaak van , zijn zelf-geselingen ls Fransiskaner pater .
  R Steiner benadrukt dan ook dat een mens moet leren door ervaring zijn ziele-leven (astrale lichaam) te kunnen scheiden van zijn ander fysiek lichaam .Dat kan alleen door het ‘bewust’ te leren binnenkomen( RS spreekt over ‘onderduiken’) in ons lichaam , en niet onbewust en dan ontstaan gelijk levende beelden of imaginaties .
  Bij het zuivere denken wordt het waarnemingsproces losgekoppeld van de (logische) gedachten die men van de voorstelling zou maken.
  Hierbij moeten het IK en tevens denken buiten het lichaam blijven en mogen er niet in onderduiken en alleen de waargenomen beelden of voorstellingen worden op symbolische wijze naar binnen in het lichaam gedragen alwaar zij in aanraking komen met ons astrale en etherishe lichaam ,en zo ontstaan de ‘imaginaties ‘ het zuiver beleven van de werkelijkhheid in de hogere werelden .

  Ook bij mystieke ervaringen heeft men geen goddelijke gedachten maar slechts een innerlijke abstrctie .Zelden komen ware imaginaties voor .

 2. Walter Hebing

  In dit citaat van Steiner komt helderziendheid over als verliefdheid, als het je overkomt waan je, je in de hemel en lijdt aan verstandsverbijstering en vergeet te eten of te slapen, waardoor hersenfuncties ook niet meer doen wat ze doen moeten.
  Scholing in helderziendheid kan men beter vervangen door scholing in verliefdheid, immers dat kan je alleen in het nu overkomen. Ik ben nu de Geestelijke Leiding van Mens en Mensheid van Steiner aan het lezen!
  Steiner heeft het over de ontwikkelingstijdperken van de mensheid, ik zie echter niet de mensheid zich ontwikkelen maar het Harnas(Cultuur) waarin hij leeft! Steiner beschouwd deze culturele harnassen als een teken van ontwikkeling vanuit Hogere Geesten(Engelen of Dhyanische wezens! Ik daarin tegen beweer het tegengestelde.
  “De mens is het leven op aarde niet waard,
  als men de aarde niet van allerlei Hersenspinsels vrijwaart!
  Waardoor elk kind dwalen moet,
  alvorens het zijn Goddelijke Kern op aarde ontmoet!”
  Ik heb ongeveer dertig jaar geleden in de sarcofaag van Cheops gelegen en dacht wat een idioot is Cheops toch, om al de kennis en de kracht van zijn volk te stoppen in een bouwsel wat hem een veilige reis naar het Hiernamaals zou kunnen garanderen. In middels is Cheops allang van de aarde vertrokken, maar het door hem geordonneerde bouwsel(Pyramide) staat nog steeds op aarde! Sla maar een catalogus over vakantiereizen open! De Piramide van Cheops krijgt nog volop aandacht van de mensheid, nog steeds zijn onderzoekers bezig om erachter te komen hoe dit bouwsel tot stand heeft kunnen komen? Verder stoelt het bouwsel qua plek op een astrologische ligging op aarde ten opzichte van de kosmos, qua vorm stoelt het op mystieke eigenschappen.
  De vraag is welke Geest jagen we na? De mystieke met al hun Hersenspinsels of de Goddelijke Geest(Het kind)? Het kind vormt de breuklijn tussen ons leven(toekomst) en onze Dood(verleden). Onze cultuur heeft band tussen kinderen en hun ouders weten om te zetten in Banken, Levensverzekeringsgebouwen, verpleeghuizen enz.
  Ik noem dat geen ontwikkeling van de mens, maar een gradering van de mens tot stof!
  Daarnet was er tijdens een uitzending van de radio een gesprek over de indianen die nog in het oerwoud van Brazilië zwerven. Een met de natuur! Geen vuiltje aan de lucht! Maar een blanke man/vrouw de hand reiken zou zomaar hun doodvonnis kunnen zijn! Immers blanke mensen zijn ingeënt tegen natuurlijke stoffen, echter indianen niet tegen onnatuurlijke stoffen!
  Anthroposofen zijn weliswaar tegen inenting, maar denken los van hun fysiek zijn, los van de werkelijkheid(leven).Het Nu is ondergeschikt aan hun incarnatie gedachte!
  Ik denk andersom, schenk aandacht aan alles wat leeft op aarde en het leven zal de dood overwinnen! Eva zag een konijntje met al haar jongen, die ze zoogde. Dat wik ik ook zei ze tegen haar man! Onmogelijk zei Adam dat heeft God verboden. Uit wanhoop liep Eva door het Aartsparadijs, de slang zag dat en vroeg wat is er aan de hand? Eva vertelde het aan de slang en de slang zei: Je kan het makkelijk, God(het Woord) is alleen bang dat Hij zijn gezag verliest. Je hoeft alleen maar je man te verleiden tot de dierlijke daad en de hemel gaat open! Echter de hemel ging dicht en Kaïn en Abel namen het gezag over en dat is tot op de dag van vandaag nog zo.
  Incarneren heeft geen nut, noch doel, zolang de mens het mannelijke,het vrouwelijke en het onzijdige niet als één geest ziet en niet als dusdanig handelt. Gebouwen reiken tot de hemel en de mens dient ze!
  In die zin ben je mijn maatje Ridzerd, immers ik ben ook een man van basis elektronica! En stel de basale vraag aan jou: Waarom hebben we bliksem afleiders op gebouwen?
  Tot zover
  Groetjes Walter.

 3. Walter Hebing

  Aanvulling van mijn reactie: Kaïn vermoordde Abel omdat hij zich ten opzichte van God gepasseerd voelde! Precies dat gevoel heerst op aarde, echter in werkelijkheid hoeft niemand te vrezen, die handelt in dienst van het aards Leven!
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s