Excellent en oliedom

Tegenwoordig zijn we door onze ontaarde cultuuromstandigheden helaas zo ver, dat men in zijn specialisme de hoogstontwikkelde mens zijn kan en oliedom zijn kan met betrekking tot alle grote vragen van de mensheid en hiervan niets kan begrijpen. We hebben vandaag de dag ook het vreemde verschijnsel voor ons, dat iemand die alleen een lagere school, of misschien deze niet eens behoorlijk heeft afgemaakt, echter door het leven werd gesleept (Duits: gezerrt), over algemeen menselijke verhoudingen iets beters heeft te zeggen dan iemand die een hogeschoolopleiding heeft doorlopen en een excellent mens op zijn vakgebied is geworden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart 1 juni 1919 (bladzijde 133-134)

18 gedachtes over “Excellent en oliedom

 1. leonieheine

  Hier herken ik mezelf in!!!Ik zeg niet ik ben wijs , maar ik begrijp de dingen van het innerlijk…de wezenlijke dingen…beter .Heb maar 5 jaar de school “lagere school ” kunnen bezoeken. We hadden 14 kinderen en mijn moeder hield mij thuis om in de huishouding mee te werken. Ik heb op veertienjarige leeftijd al aan de lopende band van een textiel bedrijf gestaan en moest wel 1 dag een school bezoeken anders mocht ik daar niet werken.
  Ik heb daarna allerlei werk verricht …Philips ,wasserij ,koekjes fabriek, de Baronie….van alles gedaan en ontmoet. Menselijk veel gezien en doorleeft. Mij trof ..dat de gestudeerde mens sociaal oliedom bleken te zijn en als ze dat niet waren ,dan was er schuurpapier ook over hun ziel gegaan.Creatief gezien moet de dom gebleven mens alles uitgetekend en uitgelegd krijgen, ze kunnen functioneren binnen vastomlijnde kaders. Ik kan door mijn scholing van niets toch nog iets maken .Al met al heb ik geen scholing gehad op studievlak en taalkundig is het dan ook behelpen. Ik word ook heel moe als ik dat denkhoofd moet gaan gebruiken .Hopelijk wordt ik nu niet beticht van ijdeltuiterij ik herkende gewoon dit beeld en was blij met dit bericht van Steiner .

 2. Geestelijke kennis valt niet te onderwijzen in de conventionele betekenis van het woord, het heeft niets te geven of toe te voegen, zoals nieuwe informatie, een religie of gedragsregels. De enige functie is te helpen datgene uit de weg te ruimen wat je scheidt van de waarheid. Het is er om de dimensie van innerlijke vrede bloot te leggen en te openbaren. Geestelijke kennis is er niet om stimulerende ideeën, theorieën of opvattingen te vinden, als men op zoek is naar stof om over na te denken dan mist men juist de kern van wat er te leren valt. Dit schuilt niet in de woorden want de woorden zijn slechts richtingborden, datgene waar ze naar verwijzen ligt niet in het domein van het denken, maar laat zien wat dieper en oneindig groter is dan het denken. Een intens levendige vrede is een van de eigenschappen van die dimensie, het herinnert je eraan wie je bent en wijst je de weg terug naar huis.

  Eerst geeft het Verstand zich over en ziet.

  Dan geeft het Hart zich over en ziet.
  
Uiteindelijk ontwaakt de Ziel en weet.

 3. Moet bij dit bericht denken aan mijn vader wijlen, geboren in 1912. Hij kwam uit een arbeidersgezin. In die tijd was het in dat milieu heel normaal, en vaak ook noodzakelijk, om direct te gaan werken na de lagere school, nu basisschool geheten. Zo dus ook Maarten Cornelis Wervenbos indertijd. Een uitspraak van hem die ik nooit zal vergeten luidt: ik heb universiteit gedaan, de universiteit van het leven. En zo was het.

  1. Naar aanleiding van de woorden van je vader, John, moet ik even denken an wat ik kunstschilder/voddenboer Jopie Huisman eens op tv hoorde zeggen: ‘Ik ben zachtgebeukt door het harde leven.’

   1. Hier een mooie website over Jopie Huisman: Jopie Huisman Museum. Aan mijn vader ervoer ik levensvuur en levenslust en knok- en strijdlust door alles heen. Geboren straatvechter op contreien Rotterdam-Zuid en werken was ‘zijn hobby’, zoals hij dat noemde. Deed hij heel graag. Weet nog wel dat hij en ik ’s nachts de bokswedstrijd Ali versus Frazier indertijd bekeken. Die ene keer dat Frazier Ali vloerde en van hem won. Mijn vader bleef tot op hoge leeftijd uiterst weerbaar, tot zijn aan zijn laatste levensadem (84 jaar; 1996). Wel milder gestemd gaandeweg, maar nooit zonder dat vuur. Zijn wijsheid zat hem in een no nonsense houding, nuchter en assertief.

    Boksen
    Muhammad Ali vs. Joe Frazier – 1971

   2. Een kleurrijke figuur was je vader, zo te lezen. Opvallend is dat jij een tamelijk oude vader had. Ik denk dat hij ongeveer 46 was bij je geboorte.

   3. Ja kleurrijk was hij zeker Ridzerd. Ook letterlijk. Rode haren, roodgetinte gelaatskleur en staalblauw-grijze ogen. Ja hij was 46 toen ik ter wereld kwam.

 4. Werkwoord Zerren (Kramer woordenboek):

  1 rukken, heen en weer trekken
  * es zerrt an meinen Nerven
  het knaagt aan mijn zenuwen

  2 sleuren
  * ans Licht/an die Öffentlichkeit zerren
  in de openbaarheid brengen
  * fig in den Schmutz zerren
  door het slijk halen, slecht maken (afschilderen)

  3 verrekken

 5. Destijds had je een opvoedkundeboek van dokter Spock. Mijn vader zei altijd: “een moeder in de Jordaan met 10 kinderen,die weet dat veel beter”. Nu toen ik later hoorde dat dokter Spock zijn boek op oudere leeftijd flink herzien had,toen moest ik weer aan deze uitspraak denken. 🙂

  1. John Wervenbos

   De aardse Spock, noth that Vulcan one from Strar Trek, de kinderarts Benjamin Spock (1903 – 1992) werd op pakweg 79-jarige leeftijd dit interview afgenomen. Biedt een interessant tijdsbeeld. Hij verklaarde zelf dat zijn denkbeelden gebaseerd waren op concepten van Freud en diens psychoanalyse.

   1. John Wervenbos

    Zogeheten anti-autoritaire opvoeding. En zie en beluister dienaangaande ook deze documentaire:

    De Kresj (anti-autoritaire crèche ‘Prins Constantijn’) (Doc 24 – Youtube)
    Inhoud: De Kresj (1995) van Marije Meerman wordt een beeld geschetst van de antiautoritaire crèche ‘Prins Constantijn’ in Amsterdam. Aan het woord komen de mensen die begin jaren zeventig als kleuter de crèche bezochten. De inmiddels volwassen geworden kleuters van toen vertellen hoe zij deze opvoeding hebben ervaren en hoe deze een rol in hun leven heeft gespeeld.

    Van Kooten en De Bie:

   2. John Wervenbos

    Dank je voor deze waardevolle verwijzing Michel! Het antwoord lever je zelf al in je interessante artikel. De zus van Benjamin Spock: Marjorie Spock, een antroposofe. Andrew Linnell schreef onder de reactieruimte van de Youtube audio-opname Ervin Laszlo on The Future of Our World:

    “Rachel Carson’s book arose from her coverage of the trial of Benjamin Spock’s sister, Marjorie Spock, whose bio-dynamic garden in Long Island was sprayed by the town in their annual insect control. Marjorie lost the legal battle but through Silent Spring won the war.”

    Broer en zus Spock waren beide vrijgeesten met liefde voor kind en natuur. Gedeelde bakermat, maar met andere referentiekaders en uitkomsten. Rachel Carson:

 6. John Wervenbos

  Tja. Bij aanvang documentaire, een dochterlief: ‘mijn vader kocht het verzamelde werk van Karl Marx en mijn moeder Traumdeutung van Sigmund Freud’:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s