Twee duizend jaar christendom

Wij hebben het Christusmysterie op de Aziatische cultuur voor. Maar wat zeggen dan de Aziaten? Ik vertel nu niet iets bedachts, maar wat de Aziaten met inzicht werkelijk zeggen. Ze zeggen: ‘Mooi, jullie hebben het Christusmysterie op ons voor; dat is iets wat wij niet hebben, daardoor staan jullie naar jullie mening op een hoger niveau van cultuur. Maar nu zeggen jullie bijvoorbeeld ook: “Aan de vruchten zal men het herkennen.” Nu schrijft jullie religie voor, dat alle mensen elkaar moeten liefhebben, maar als wij naar uw leven kijken, dan is het daar niet naar. Jullie sturen missionarissen naar Azië, die vertellen ons allerlei grootse dingen; maar als wij naar Europa komen, dan leven de mensen helemaal niet zo, als het zou moeten zijn, als het allemaal waar is, wat daar verteld wordt!’ – Dat zeggen de Aziaten. Denk er eens over, of zij zo veel ongelijk hebben! Bij een religieus congres, waar vertegenwoordigers van alle religies spraken, werd dit specifieke onderwerp besproken, en daar antwoordden de Aziatische vertegenwoordigers hetzelfde, wat ik zojuist gezegd heb. Ze zeiden: ‘U stuurt ons missionarissen, dat is zeker allemaal heel mooi. Maar u hebt het christendom nu al twee duizend jaar; we kunnen niet merken, dat de morele ontwikkeling daardoor zo enorm boven de onze is uitgegaan!’

Bron: Rudolf Steiner – GA 169 – Weltwesen und Ichheit – Berlijn 18 juli 1916 (bladzijde 159)

7 gedachtes over “Twee duizend jaar christendom

 1. De Christusimpuls werk op iedereen ” vrij van welke stroming dan ook “.Wat wij er van opnemen…is per individu verschillend.
  De Cultuur en onze opvoeding maken de verschillen.

  1. Haike

   Hum dat klinkt in mijn oren toch een beetje vergoelijkend, zoniet je verantwoording niet nemen, want wie maakt die Cultuur? Wij toch met z’n allen? En zelfs als we elkaar niet de hersens inslaan lopen we trauma’s op. Kijk maar naar Srebrenica. Ik kan ze daar geen ongelijk geven in hun stelling.

 2. Niet alleen wat men van de Christusimpuls opneemt is verschillend, maar vooral ook wat men er vanuit het eigen Ik mee doet en hoe men dat doet. Dat benadrukt Steiner in deze voordracht in de verdere tekst aan de hand van allerlei voorvallen en voorbeelden.

 3. De zon schijnt voor iedereen ongeacht ras,geloof,geslacht of morele gezindheid. Daarom kon Steiner ook zeggen dat het Christendom eigenlijk boven de religies staat. Ook de religie die men van het christendom gemaakt heeft,want die missioneert ipv zelf het voorbeeld te zijn.

 4. Bernard Heldt

  Haike, wie is ‘we’?
  Overigens denk ik dat Steiner gewoon gelijk heeft. Ik denk zelf, dat de reguliere religie die van het Christendom gemaakt is, niet boven bijvoorbeeld de Islam uitsteekt. Iedere religie wordt naar cultuur en plek op aarde geboetseerd, vraagt integriteit en moraliteit. En overal vind je wel verharde en verkokerde interpretaties, overigens ook in de antroposofie.
  Ik denk dat de christusimpuls overal werkzaam kan zijn als mensen met oprechtheid en bewustzijn onzelfzuchtig verbinding zoeken met de oerimpuls van het menszijn en van daaruit authentiek handelen.

  1. Haike

   Bernard,

   Wat jammer dat je het zo brengt, of je geeft antwoord bij het betreffende citaat waar ik mijn commentaar heb geplaatst, wat je het moment van dit schrijven nog niet gedaan hebt. Nu komt het bij meer over als natrappen dan dat ik er echt iets constructief iets mee kan.

   1. Haike,ik ben verbaast !dat je de tekst zo interpreteert ” wat Bernard aangaat “? Hij doet toch geen persoonlijke aanval aan jou adres? Het is een zienswijze die ik persoonlijk anders versta/onderschrijf!
    Wat mensen van het Christendom ” MAKEN ” kan inderdaad gelijk staan aan andere geloofjes en inderdaad integriteit en moraliteit ,oprechtheid is er nodig om er te komen. Al die geloofjes verharden in oorlog/strijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s