Op de feiten komt het aan

Het meeste van wat er tegenwoordig wordt gesproken, stemt niet overeen met de geconstateerde feiten, maar wordt vanuit allerlei meningen, allerlei hartstochten gesproken. Nu is het echter zo, dat alles wat we aan de uiterlijke, zintuiglijke omstandigheden bijdragen, en dat niet overeenkomt met de zuivere, pure feiten – als we deze in ideeën weergeven -, in ons het vermogen tot hoger inzicht vernietigt. […] Het meest elementaire voor het stijgen in hogere werelden is dit: dat men zich eerst de pure zin voor feiten in de zintuiglijke wereld eigenmaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 220 – Lebendiges Naturerkennen Intellektueller Sündenfall und spirituelle Sündenerhebung– Dornach 20 januari 1923 (bladzijde 128-129)

6 gedachtes over “Op de feiten komt het aan

  1. Belangrijk tekstdeeltje vind ik het volgende: ‘…..dat niet overeenkomt met de zuivere, pure feiten – als we deze in ideeën weergeven – ‘
    Die toevoeging ‘als we deze in ideeën weergeven – is daarom zo belangrijk omdat we feiten slechts waarnemen als zogenaamde ‘verschijningsvormen’. Als we deze niet in ‘ideeën’ weergeven (Steiner bedoelt hier volgens mij ideeën als geestelijke realiteiten) dat wordt het vermogen tot hoger inzicht in ons vernietigd.
    Het denken van reine ideeën is een wezenlijke voorwaarde voor het zintuiglijke waarnemen van ‘feiten’. Dat bedoelt hij mijns inziens met ‘het eigen maken van de pure zin voor feiten in de zintuiglijke wereld’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s