Decadentia, immorale, multi phyl ti corti rocci; influenza filmi i cinema bestiale

Antroposofie is er niet om louter aan onze nieuwsgierigheid te voldoen. Niet omdat wij met betrekking tot de bovenzinnelijke wereld enkel nieuwsgieriger zijn dan andere mensen, zitten wij hier samen, maar omdat wij in meerdere of mindere mate vermoeden, dat de mensen in de toekomst geheel niet zullen kunnen leven zonder de spirituele wetenschap. Alle andere aspiraties (Duits: Bestrebungen), die geen rekening houden met dit feit, gaan de decadentie tegemoet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Zürich 3 februari 1912 (bladzijde 75)

P.S. De titel is een zin uit het gedicht De blijde boodschap van Gerard Reve.

10 gedachtes over “Decadentia, immorale, multi phyl ti corti rocci; influenza filmi i cinema bestiale

  1. Ja, het is een duidelijke uitspraak, maar toch zie ik het niet echt goed in. Wel bij benadering, maar toch niet 100%. Waarom zouden de mensen niet zonder spirituele kennis kunnen? Er zijn genoeg mensen die nergens in geloven en daar vrede mee hebben. En waarom zouden wij zonder spiritueel inzicht aan decadentie ten prooi vallen? Er zijn genoeg heel goede en fatsoenlijke mensen, die echter van “het hogere” niets weten willen.

 1. Haike

  Als je geen besef hebt dat je alleen dingen die je verinnerlijkt straks mee kan nemen naar de andere kant, als je die zienswijze niet ziet, of wilt zien, of (nog) niet kunt zien, blijft alleen de materie over; je auto, je (eigen huis), mooie kleding, luxe vakantie, enz… Maar de innerlijke drang om je verder te ontwikkelen is daarmee niet weg. En dat moet keer op keer gestild worden, dus wordt er nog dieper in de materie gedoken….

  Misschien wel zoiets als het ontkennen dat je twee handen hebt, dus dat maar 1 hand gebruikt kan worden. Dat heeft grote gevolgen voor je leven..

  1. Waarschijnlijk begrijp ik verkeerd wat je bedoelt, maar je zegt dus dat je alleen dingen die je verinnerlijkt mee kunt nemen naar de andere kant. Wil je daarmee zeggen dat een verstokte materialist niets meeneemt? Laten we aannemen dat hij automonteur is of ingenieur of bankmedewerker, ik noem maar wat. Neemt hij van wat hij in dat werk leert niets mee?

   1. Haike

    Nee want ook een automonteur kan natuurlijk heel spiritueel ingesteld zijn. Natuurlijk kan die aan de ervaringen op zijn werk, zaken verinnerlijken.
    Maar die verstokte materialist die van mening is dat zijn status alleen afgemeten kan worden aan de grote van zijn auto, liefst met een 6 cilinder motor erin, of dat eigen huis wat eigenlijk toch nog groter had moeten zijn, die alleen maar in dat soort van zaken gelooft, en de rest afwijst, maar de honger naar verdieping en ontwikkeling die toch in een ieder verscholen ligt, zal waarschijnlijk met kracht worden onderdrukt met het zoeken van zijn heil in nog meer materie, die uiteindelijk escaleert in decadentie.

    Dat is zo’n beetje wat ik kan bedenken bij de bovenstaande uitspraak van Steiner..

 2. Hedvig

  Ik heb gelezen bij Steiner dat het nodig is voor de ontwikkeling van de mensheid dat steeds meer mensen spiritueel bezig zijn. Gevoelsmatig kan ik me wel vinden in de decadentie, maar uitleggen kan ik het niet. Je doet dan iets uit een soort van sensatiezucht en niet om de mensheid te dienen. Dat is de bedoeling.

  1. Gevoelsmatig kan ik me er ook wel in vinden, maar echt goed begrijp ik het toch niet. Steiner bedoelt dat zonder spirituele inzichten de mens zal vervallen in egoïsme en kwaad. Maar er zijn ook nobele mensen die zich geheel en al belangeloos voor een goede zaak inzetten, terwijl ze helemaal niet spiritueel zijn. Dat spreekt het dan weer tegen. Misschien hebben die mensen dan in een vorig leven veel spiritualiteit in zich opgenomen, zo moet het dan wel zijn.

 3. Haike

  Hee… ik zie mijn reactie niet staan, terwijl ik wel de mededeling kreeg dat ik niet dezelfde reactie twee keer moet posten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s