Sociale gevoelens in plaats van antisociale driften

Hoewel geesteswetenschap schijnbaar alleen maar intellectualistische begrippen ontwikkelt, geeft zij in deze  begrippen tegelijk werkelijkheden die sociale in plaats van antisociale stimulansen geven.

Men moet de wereld vanuit een ander gezichtspunt bekijken dan men gewoonlijk deed in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Men vond het lovenswaardig dat men zoveel over sociale eisen, over sociale belangen heeft gesproken. Voor wie de wereld beziet, is het slechts een teken dat men zo veel onsociaals in zich heeft. Net zoals degene die veel over liefde praat, meestal een liefdeloos wezen is, en degene die veel liefde in zich heeft, weinig over liefde spreekt, zo is degene die altijd over sociale kwesties praat – zoals dat juist in het derde deel van de negentiende eeuw gewoonte is geworden -, eigenlijk meestal geheel doortrokken van antisociale driften en instincten. 

Het sociale systeem dat zich in Oost-Europa voordoet, is niets anders dan de proef op de som van al het onsociale en antisociale leven.

Rudolf Steiner – GA 206 – Menschenwerden, Weltenseele  und Weltengeist: Zweiter Teil: Der Mensch als geistiges  Wesen im historischen Werdegang – Dornach, 6 augustus 1921 (bladzijde 90-91)

Advertentie

6 gedachtes over “Sociale gevoelens in plaats van antisociale driften

 1. Bernard

  Dat Steiner in 1921 al dat inzicht m.b.t. het ‘onsociale en antisociale leven’ – het opkomend communisme – in Oost Europa had. Ongelooflijk!

  1. Inderdaad Bernard, een ongelooflijk genie was hij en eigenlijk is het ook ongelooflijk en zeer treurig dat een groot deel van de wetenschappelijke wereld er helemaal aan voorbij gaat.

 2. Bernard

  De wetenschappelijke wereld is gebaseerd op fysiek-materiële feiten, Ridzerd. En daar zijn ze al heel erg ver mee. Als je ziet hoe onwaarschijnlijk ver ze zijn met het doordringen van de fysieke kosmos – ongelooflijk! Maar zoals Stephen Hawking al zei, toen hij bij het begin van het huidige heelal, bij de oerknal uitkwam: ” oh, kon ik maar begrijpen waar het uit ontstaan is”, dan ga je je realiseren dat er een andere realiteit aan het heelal ten grondslag ligt. Dat moment zal zeker komen, ik ben er van overtuigd!

 3. Zwerver

  Niet de oerknal is van belang, het gaat om het begin van ‘alles’.
  Er is een begin aan dit heelal, of je dat nu de oerknal noemt of niet.
  En dat dringt de vraag op: “wat heeft het begin in werking gezet”?

 4. Zwerver

  Voor beantwoording van die vraag moeten we niet in het fysieke heelal kijken.
  Maar na gaan hoe het fysieke heelal (de objecten) verhouden en werken.
  Dan valt het op dat de objecten in beweging zijn.
  Dan valt het op dat objecten bewegen TEN OPZICHTE VAN andere objecten.
  (Relativiteit!!!)
  Dan is er het directe zien dat tijdruimte één geheel is.
  Dat komt vanuit een niet-beschouwend en onwrikbaar weten.

  Waaruit de vraag opwelt wie of wat dit in gang heeft gezet vanuit het NIETS.
  Ik ga die vraag hier niet beantwoorden. Maar de lezer van dit bericht is wel de waarnemer van de beweging en de waarnemer van de veranderlijkheid. Je moet voor beantwoording dus in jezelf zijn, jij stille toeschouwer!

  En overweeg in die stilte ook eens de relativiteit t.o.v. je medemens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s