Ouderdomszwakte

Waarom worden oude mensen geestelijk zwak, als de ziel toch niet veranderen kan? (Vraag van een toehoorder bij deze voordracht.)

De ziel verandert ook niet. Ze zakt nooit van haar eenmaal verworven trap naar beneden, maar haar instrument is zwak geworden. Het vergaat haar als een grote pianist die op een slecht instrument niet meer zo spelen kan als vroeger.

Bron: Rudolf Steiner – GA 97 – Das christliche Mysterium – Leipzig, 16 maart 1907 (bladzijde 316)

Eerder geplaatst op 9 mei 2016

Advertentie

4 gedachtes over “Ouderdomszwakte

  1. Haike

    Als ik het goed begrijp dan wordt hier gezegd dat een slecht functionerend fysiek lichaam verhindert dat de Ziel zich goed uiten kan? Maar dat betekent dan ook dat de Ziel niet de materie beheerst…

    1. Nee, volgens mij kun je het weer vergelijken met de pianist en de piano. De pianist kan de piano goed bespelen, maar als de piano een mankement heeft, kan de pianist de piano niet meer goed bespelen en dan moet er een piano-reparateur aan te pas komen. De piano-reparateur kun je dan in het geval van het menselijk lichaam vergelijken met een dokter. Als een dokter het lichaam zou kunnen ‘repareren’, dan zou de ziel het lichaam ook weer kunnen ‘bespelen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s