Rudolf Steiner – Boeddha/Christus

Het is nu 1900 en nog eens 500 jaar geleden, dat de grote Boeddha op aarde leefde. De occulte feiten leren ons, dat het nog wel 3000 jaar zal duren, voordat de mensen in grotere getale zo ver gekomen zijn, dat ze uit eigen morele overtuiging, uit eigen hart en ziel het achtvoudige pad, de wijsheidsleer van Boeddha, in zich ten volle kunnen ontwikkelen. De Boeddha moest eerst er zijn en vandaar ging de kracht uit, die de mensen tot ontwikkeling van de wijsheid van het achtvoudige pad zal voeren; dan is het hun geestelijk eigendom geworden  – dit duurt dus nog ongeveer 3000 jaar. De mensen zullen zelf op deze leer komen; ze zullen deze niet van buitenaf hoeven op te nemen. Ze kunnen dan zeggen, dat dit achtvoudige pad uit hen zelf te voorschijn komt als de leer van medelijden en liefde.

Als er niets verder gebeurd zou zijn, dan dat Boeddha “het rad der gerechtigheid” had laten rollen, dan zou de mensheid na 3000 jaar ook wel zo ver gekomen zijn, dat ze zelf die leer van medelijden en liefde “kende”; maar het is heel wat anders, ook de kracht te hebben ontvangen om er naar te leven. Dat is het onderscheid: niet alleen maar weten van het bestaan van medelijden en liefde, maar ook dat medelijden en die liefde te ontwikkelen onder leiding van een persoonlijkheid. Dit ging van de Christus uit – Hij goot om zo te zeggen de mensen de liefde in en deze zal geleidelijk groeien. Als de mensen nu aan het einde van hun ontwikkeling gekomen zullen zijn, dan zullen ze als wijsheid bezitten: de inhoud van de leer van medelijden en liefde. Dat hebben ze dan aan Boeddha te danken. Maar tevens zullen ze de liefde vanuit hun Ik naar de mensen kunnen doen uitstromen en dát zal de mensheid aan de Christus te danken hebben.

Bron: Das Lukas-Evangelium – GA 114 – Bazel 25 september 1909

Advertentie

4 gedachtes over “Rudolf Steiner – Boeddha/Christus

  1. Anna

    Meneer van Dijk, goedenavond! Ik bezoek niet meer dagelijks uw weblog. U hebt daar in Friesland (uzelf en anderen vermakend achter uw keyboard) géén weet van hoe regelmatig u mij een spiegel voor houdt. Hoe treffend voor het gevoel of gedachten op dat moment. En hoe betekenisvol die spiegeling voor mij is! Bedankt.

    1. Bedankt, ein kleines Kompliment hört jede Frau so gern. Nu ben ik toevallig een man, maar dat maakt niet uit. Ik heb er zelf inderdaad geen weet van dat ik de lezers een spiegel voor houd. Ik zet hier citaten van Steiner neer die mij aanspreken en mij belangrijk lijken, maar dat ik anderen een spiegel voor houd, daar heb ik eigenlijk nog geen seconde aan gedacht.
      Wat het keyboard betreft, ik vermaak me daar zelf inderdaad wel mee, maar ik zou me levendig kunnen voorstellen dat de meeste anderen er niet veel aan vinden en vaak denken: daar heb je de Tommy Cooper van het keyboard ook weer. :-).

    1. Goedemorgen, vrouw Anna, nee, dat klopt, maar ik sprak in het meervoud omdat ik dacht dat misschien wel meer lezers vinden dat ik hen een spiegel voorhoud. Zelf heb ik die intentie helemaal niet, want wie anderen een spiegel voor wil houden, moet inderdaad iets beter weten dan een ander en dat is bij mij niet het geval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s