Deemoed

In de hele wereld zou deemoed tegenover degenen die onder ons staan en op wiens kosten wij ons hoger ontwikkelen, aanwezig moeten zijn. Als de plant zou kunnen denken, zou ze de steen moeten danken, dat hij de bodem geeft waarop zij een hoger leven kan leiden, en het dier zou zich tot de plant moeten neigen en zeggen: Aan jou dank ik de mogelijkheid om te bestaan -, en evenzo de mens tegenover de hele natuur. En degene die hoger staat in de menselijke samenleving, moet buigen voor de onder hem werkenden en zichzelf zeggen: Als niet deze hardwerkende handen de nederige arbeid voor mij zouden verrichten, dan kon ik niet staan waar ik sta. – Niemand zou zich hoger kunnen ontwikkelen, als niet de bodem onder hem zou zijn voorbereid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 3 september 1906 (bladzijde 133)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_095.pdf#view=Fit

maxresdefault (1)

Eerder geplaatst op 28 september 2019  (4 reacties)

4 gedachtes over “Deemoed

  1. antondemonaco

    ANTON

    Het lichaam van de mens is de mooiste schepping van God op aarde,en de mens is ingebed in de natuur,dat vraagt deemoed van de mens,respect vervuld met dankbaarheid en de mens is binnen het mensdom verschuldigd aan de mensen “onder hem”,die hem dienen in het sociale leven,zijn of haar plek in de wereld.De leiders van de onderneming moeten zich daarvan bewust zijn,ook die krankzinnige bonussen die leiders uitgekeerd krijgen als kers op de taart als zij bv flinke aandeelhouderswaarde hebben gerealiseerd,maar die kers is evenzozeer door het personeel verworven.

    Helaas voorbeelden te over,denk bv aan onze voorouders tijdens de slavernij,oorlogen enz enz.Uiteindelijk is ons egoïsme de oorzaak van veel ellende.Het is goed ons daarvan bewust te zijn.De antroposofie helpt ons bewustzijn wakker te schudden.Tot slot een mooie en treffende uitspraak:

    “Uit het werelddenken dat zich BUITEN ZICHZELF OM KEERT TOT WERELDDENKEN,ontstaat de ware LIEFDE”…

  2. antondemonaco

    rectificatie

    in de treffende uitspraak is een storende fout geslopen hier de juiste tekst:

    “Uit het mensendenken dat zich buiten zichzelf omkeert tot werelddenken ontstaat de ware LIEFDE”

Plaats een reactie