Over materialisme en volksgezondheid

Vandaag de dag is een ziekte wijdverbreid, die men honderd jaar geleden nauwelijks kende; niet dat men ze niet gekend zou hebben, maar ze was werkelijk niet veel voorkomend: Dat is de nervositeit. Deze eigenaardige ziektevorm is het gevolg van de materialistische wereldbeschouwing van de 18de eeuw. Zonder het voorafgaan van de materialistische wereldbeschouwing zou deze nooit tot stand zijn gekomen. De geestelijke leraar weet dat, als het materialisme nog tientallen jaren zou voortduren, hij een vernietigende werking op de volksgezondheid zou hebben. 

Zouden deze materialistische denkgewoonten niet bijgestuurd worden, dan zouden de mensen niet alleen gewoon nerveus zijn, maar de kinderen zouden trillend worden geboren en niet alleen de omgeving ervaren, maar aan elke omgeving een gevoel van smart ervaren. Vooral zouden psychische ziekten zich ontzaglijk snel verspreiden: Waanzinsepidemieën zouden in de komende decennia optreden. Dat was ook het gevaar, waarop de mensheid afstuurde: epidemische geestesziekten. 

En dit wereldbeeld van de toekomst was de ware reden, waarom de occulte leiders van de mensheid, de meesters van wijsheid, de noodzakelijkheid zagen om spirituele wijsheid in de algemene mensheid te laten binnenstromen. Alleen een dergelijke spirituele wereldbeschouwing kan de komende generaties weer een goede gezondheidsaanleg geven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 28 augustus 1906 (bladzijde 70-71)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_095.pdf#view=Fit

nervous_all_the_time-19-5-2019

Eerder geplaatst op 12 september 2019

8 gedachtes over “Over materialisme en volksgezondheid

  1. Frans Wolbert

    Eigenaardig dat hier gesproken wordt nu de spiritualiteit in de wereld is gekomen de nervositeit niet zou zijn opgetreden. Wat daar beschreven wordt aan symptomen heeft juist de wereld overspoeld! Het is dus zo dat we door de spiritualiteit onze nervositeit moeten overwinnen. De spreuk of mantra die Steiner heeft gegeven en die heet; ‘ik draag rust in mijzelf’, heb ik al 25 jaar geleden uit mijn hoofd geleerd en heeft me enorm geholpen mijn innerlijke rust terug te vinden !

  2. Frans, de spiritualiteit is wel in de wereld gekomen maar een zeer groot deel van de mensheid luistert er immers helemaal niet naar.

  3. antondemonaco

    ANTON

    Een recent voorbeeld bij uitstek hiervan is natuurlijk de wereldwijde corona.Voor zover bekend heeft een dergelijke epidemie zich nog nooit voorgedaan.Er waren natuurlijk wel epidemoen als de cholera de pest e.d.Wij hebben nu te maken met een wereld van VOOR corona en NA corona.Een soort nieuw tijdperk is aangebroken.Steiner heeft ruim 100 jaar geleden, tijdens de zeer bloedige loopgraven oorlog met ontzettend veel leed (WO1), gewaarschuwd voor het feit: indien de wereld verder materieel afzakt,zullen de rampen vele malen rampzaliger zijn als de WO1….

  4. antondemonaco

    ANTON

    Haike

    lettelijk klopt dat de spaanse griep, ik heb er daarom “en dergelijk (e.d.) vermeld

    Dank je.

  5. jorke van eerten

    Het specifieke van de corona was dat het een voornamelijk mentale epidemie betrof.(een aanval zoals de naam al zegt op het kruinchakra) Anton wijst als ik het goed begrijp terecht op corona als typerend voorbeeld van materialisme en de strijd om spiritualiteit zichtbaar in de polarisatie en aanvallen wederzijds.

  6. Haike

    Dat wist ik helemaal niet, dat is wel heel interessant. Ik heb me helemaal niet gerealiseerd dat de Corona epidemie te maken had of heeft met de kruinchakra. Dan past de uitspraak van Steiner dat er een vaccin zou komen die de menselijk ziel afsnijdt van de Geestelijke wereld daar wel heel goed in.

    Zoals mijn Accupuncturist mij ook vertelde dat zij aan de hartslag aan de pols voelt wat er gedaan moest worden, dat dat niet meer kon. Ze voelde de hartslag aan de pols niet meer bij cliënten die net gevaccineerd waren. Eerst dacht ze dat het aan haar lag, maar zelf heeft ze zich niet laten vaccineren. Na 6 tot 12 weken na vaccineren, kwam de hartslag aan de pols bij de meeste mensen weer terug.

Plaats een reactie