Controle over seksuele passie

Als iemand het moeilijke probleem van de beheersing van seksuele hartstocht wil aanpakken, die hartstocht die, wanneer hij op een lagere manier beoefend wordt, de mens verlaagt tot beneden het dierlijke, maar die, wanneer hij getransformeerd wordt, hem het dichtst bij zijn goddelijkheid brengt, dan zou hij zo weinig mogelijk eiwitrijk voedsel moeten eten. Overmatige consumptie van proteïnen zorgt ervoor dat de voortplantingsstoffen de overhand krijgen, en dit maakt de controle van seksuele passie erg moeilijk.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen – Band I: 1904 – 1909 – Über Ernährung (blz. 558)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_266a.pdf#view=Fit

Vertaald door DeepL

IMG-20231216-WA0010

Werk van Julius Hebing

Over de astrale wereld – De mens is zich niet bewust van wat hij met zijn emotionele leven teweeg brengt

Het is niet voor niets en niet zonder doel dat de antroposofische beweging de aandacht van mensen heeft gevestigd op deze onzichtbare werelden, waar mensen deel van uitmaken, waar wij voortdurend naar toe sturen wat er van ons uitgaat. Je kunt geen woord spreken of een gedachte vormen zonder dat er gevoelens de kamer in stromen. Net zoals onze acties de ruimte beïnvloeden, geldt dat ook voor onze gevoelens; ze doordringen de ruimte en beïnvloeden mensen en de hele astrale wereld. Onder normale omstandigheden is de mens zich er niet van bewust dat er een stroom van invloeden van hem uitgaat, dat hij een oorzaak is waarvan de gevolgen overal ter wereld waarneembaar zijn. Hij is zich er niet van bewust dat hij ook schade kan aanrichten door stromen van plezier en pijn, van hartstochten en driften de wereld in te sturen, wat de meest schadelijke gevolgen voor andere mensen kan hebben.

Hij is zich niet bewust van wat hij met zijn emotionele leven teweeg brengt. Onze kennis is niet bestemd voor een doelloos bestaan; het is er niet alleen maar om te weten, het is er niet omwille van zichzelf. In de westerse wetenschap is het een mooie frase geworden dat kennis bestaat omwille van zichzelf. Iedereen die zich verdiept in de oosterse wijsheid zal iets anders vinden dan kennis omwille van de kennis. Hij weet dat kennis gaat over actief zijn in de wereld in de geest van deze kennis. We leren de fysieke wereld kennen, om niet in de fysieke natuur als in een chaos te handelen. En we leren de hogere natuur kennen om bewust in deze hogere natuur te kunnen werken. Iedereen die deze hogere natuur kent en beheerst, leert er bewust in te werken; hij leert zijn gedachten te beheersen en ze niet willekeurig te laten werken, noch die zomaar te laten gaan, maar ze onder controle te houden; hij leert zijn gevoelsleven te beheersen, zijn gevoelsleven zo te reguleren dat het in de meest ideale zin een veredelende werking heeft op de omgeving.

Bron: Rudolf Steiner – GA 88 – Über die astrale Welt und das Devachan – Berlijn, 28 oktober 1903 (blz. 27)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_088.pdf#view=Fit

Vertaling Pieter Witvliet, overgenomen van zijn website VRIJESCHOOLPEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

IMG-20231216-WA0008

Werk van Julius Hebing

Over de astrale wereld

In ieder mens bevindt zich naast het fysieke lichaam ook het astrale lichaam, dat zo wordt genoemd omdat het voor de ziener straalt met een helder licht, dat een uitdrukking is van al zijn lust en onlustgevoelens, van alles wat als gevoel in hem leeft. 

Net zoals jij niet alleen weet dat je van vlees en bloed bent, maar andere mensen dit ook kunnen waarnemen, zo zijn de gevoelens van lust en onlust er alleen voor jou zolang als niemand anders ze waarneemt. Iets groter dan je fysieke lichaam is je astrale organisme, iets daarbuiten uitstekend. 

Stel je een zaal voor waarin vergaderd wordt en waarin de verschillende sprekers aan het woord komen. Wanneer een helderziende met zijn zienerogen door de zaal kijkt, neemt hij niet alleen de woorden waar die worden gesproken, niet alleen de sprankelende ogen en de sprekende gezichtsuitdrukkingen, hij ziet nog iets anders: hij ziet hoe van de spreker naar de andere mensen diens gevoelens overgaan, hij ziet hoe de sensaties en gevoelens in de spreker oplichten, hij ziet of een spreker bijvoorbeeld uit wraak of enthousiasme spreekt. Bij wie enthousiast is, ziet hij het vuur van het astrale lichaam uitstromen, en in de grote menigte mensen ziet hij een overvloed aan stralen; deze roepen op hun beurt weer plezier of ongenoegen op in de spreker. 

Er is een wisselwerking van de temperamenten, die zich voor de ziener duidelijk en helder afspeelt. Dit is net zo’n reële wereld waarvan wij deel uitmaken als de buitenwereld waarin wij leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 88 – Über die astrale Welt und das Devachan – Berlijn, 28 oktober 1903 (blz. 25-26)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_088.pdf#view=Fit

Vertaling Pieter Witvliet, overgenomen van zijn website VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

IMG-20231216-WA0011

Werk van Julius Hebing

Over koorts

De koorts is geen ziekte, maar de mens roept vanuit zijn gehele organisme de som van zijn krachten samen om de schade aan het lichaam weer te herstellen. Deze opstand van het hele organisme tegen de schade drukt zich normaal gesproken uit in koorts. De koorts is het weldadige, het genezende bij de ziekte. Het afzonderlijke beschadigde lichaamsdeel kan zich niet genezen, het moet van andere zijde de krachten krijgen toegevoerd, en dat heeft zijn uitdrukking in de koorts.

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn, 21 december 1908 (bladzijde 155)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_107.pdf#view=Fit

Fever_share

Eerder geplaatst op 19 april 2019  (9 reacties)

Dat men niets meer weet van de geestelijke wereld, dat heeft in werkelijkheid de ontzaglijke ellende veroorzaakt

En dat, mijne heren, dat men niets meer weet van de geestelijke wereld, dat heeft in werkelijkheid de ontzaglijke ellende veroorzaakt. […] 

En te zeggen: De mensen hebben het verdiend, omdat ze in hun vorige leven slechte dingen gedaan hebben -, dat is natuurlijk onzin, want het is niet het lot van ieder afzonderlijk individu, maar het is het gemeenschappelijke lot van de individuen. Maar ieder ervaart het in dit leven. 

Denk maar aan hoeveel ellende de mens in zijn huidige leven meemaakt. Van een vroeger leven is het niet afkomstig. Maar in het volgende leven zal hij de gevolgen van de misère van tegenwoordig hebben. Het gevolg ervan zal zijn dat hij wijzer zal zijn en dat hij meer ontvankelijk is voor de geestelijke wereld (Duits: daß die Geistwelt in ihn eher hineingehen kann). Zodat dus de tegenwoordige ellende al voor de toekomst een opvoeding is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 350 – Rhythmen im Kosmos und im Menschenwesen – Dornach, 16 juni 1923 (bladzijde 119-120)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_350.pdf#view=Fit

IMG-20231215-WA0011

Werk van Hans van der Ham

Eerder geplaatst op 18 april 2019  (3 reacties)