Ziekteoorzaken: de meningen wisselen in de loop der tijden

Tegenwoordig komen de ziekten door de bacillen, zoals men vroeger zei dat ze van God of de duivel kwamen. In de dertiende eeuw zei men dat de ziekten door God gezonden werden, in de vijftiende eeuw dat ze van de duivel afkomstig waren. Later heette het dan dat ze van “sappen” kwamen en tegenwoordig komen ze van de bacillen. Dat zijn de meningen, die in de loop der tijden elkaar afgewisseld hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 120 – Die Offenbarungen des Karma – Hamburg, 20 mei 1910 (bladzijde 106)

Ook te vinden in: Openbaringen van het karma (bladzijde 107) – Uitgeverij Vrij Geestesleven 1979

02_dhuschke_portret_van_rudolf_steiner_olie_op_doek_1906_rudolf_steiner_archief_dornach.jpg__458.0x600.0_q85_crop_subsampling-2_upscale

Rudolf Steiner (1906) Portret door D. Huschke 

Eerder geplaatst op 20 februari 2019

Karakter / Kennis

Voor de eigenlijke hogere ontwikkeling heeft u meer gedaan, als het u gelukt is slechts een of andere diepgewortelde karaktereigenschap om te vormen, dan wanneer u nog zo veel uiterlijke kennis heeft verworven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 97 – Das christliche Mysterium – Karlsruhe, 4 februari 1907 (bladzijde 112)

P.S. Dit is geheel in overeenstemming met wat Steiner ergens anders zegt, namelijk dat wanneer iemand een deugd ontwikkelt, dan ook een nieuw waarnemingsvermogen ontwikkelt. 

Deugden / Waarnemingsvermogen 

Men zou nu uit het citaat van vandaag kunnen opmaken dat uiterlijke kennis dus niet zo veel belang heeft, maar dat is een misvatting, want zonder uiterlijke kennis zouden we nog een zeer primitief leven leiden van lang vervlogen tijden. Zowat alles om ons heen is voortgebracht door uiterlijke kennis. Heeft deze uiterlijke kennis dan geen betekenis voor de hogere ontwikkeling, zo vroeg ik mij af. Ja, zeker wel. En daarover heb ik ook nog een mooi citaat van de grote leermeester.

Voorbereiding / Oefening / Zelfopvoeding

4-michael

Michaël – Werk van David Newbatt 

Eerder geplaatst op 19 februari 2019  (2 reacties)

Schrikwekkende astrale wereld

Voor een onervarene is de astrale wereld een grote wirwar. Hij kan beleven dat allerlei dierlijke gestalten op hem afkomen, ook afschrikwekkende mensengestalten en dergelijke. Er zijn mensen die zulke belevenissen vertellen. Zij zijn werkelijk in een zeer betreurenswaardige toestand, als door een ziekte voor hen de astrale wereld op ongeregelde wijze zichtbaar is geworden. Als men begint ernstig te mediteren, zich te scholen, dan ontwikkelt de helderziendheid zich regelmatig en dan weet men wat het is in de astrale wereld. Bij die andere mensen heeft zich de blik in de astrale wereld door een ziekte van de hersenen of iets dergelijks ongeregeld geopend. 

Verschrikkelijke gestalten die ze op zich toe zien komen, die zich op hen storten, zijn in werkelijkheid hun eigen hartstochten, die van hen uitgaan en die zich in de astrale wereld in spiegelbeeld tonen. Omdat in de astrale wereld alles omgekeerd is en zij het lezen daarin niet kennen, stormt alles op hen af. Daar verschijnt alles in beelden. Uitbrekende woede bijvoorbeeld kan verschijnen in een beeld van een tijger, die hen aanvalt. Zo is het met al deze wilde gestalten. Want elke begeerte, elke hartstocht wordt tot een demon. De ongeoefende mens weet daarmee echter niets te beginnen en houdt de waarneming voor een inbeelding, een fantasterij, maar dat is het beslist niet. Het is een beeld, een spiegelbeeld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – Kosmogonie – Leipzig 29 juni 1906 (bladzijde 135)

 3-uriel

Uriel – Werk van David Newbatt 

Eerder geplaatst op 17 februari 2019  (21 reacties)

Helderziendheid / Psychische stoornis

De echte inwijding veroorzaakt geen psychische stoornis, maar het voortijdige, plotselinge doorbreken van de astrale wereld in het menselijk organisme kan de waanzin tevoorschijn brengen. Want in de helderziende toestand komt de mens los van zijn fysiek lichaam. Daardoor kunnen gevaren voor het verstand en de hersenen ontstaan bij degenen, bij wie het psychisch evenwicht en de nodige scholing ontbreken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – Kosmogonie – Parijs, 2 juni 1906 (bladzijde 62)

2-raphaelRaphael – Werk van David Newbatt 

Eerder geplaatst op 16 februari 2019

Opvliegende opvoeders / Gezondheid

Het kind heeft niet alleen indrukken van wat hij in zijn omgeving met de zintuigen waarneemt, maar het voelt uit het gedrag van andere mensen hun gezindheid, hun karakter, hun goede en slechte wil. Men moet daarom als opvoeder in de omgeving van het kind zich tot in de gedachten en gevoelens toeleggen op de zuiverheid van leven, zodat het zo worden kan als men zelf is. Maar men moet zich ook bewust zijn dat men door zijn gedrag niet alleen op de ziel maar ook op het lichaam werkt. Wat het kind opneemt en als het ware automatisch (Duits: reflexartig) in zijn wil laat overstromen, vibreert in zijn lichamelijke organisme verder. Een opvliegende opvoeder bewerkt bij het kind dat zijn lichaamsorganisatie in zekere zin broos wordt, zodat het op latere leeftijd gemakkelijk neigt tot vatbaarheid voor ziekteveroorzakende invloeden. Hoe men in deze richting opvoedt, dat zal in het latere leven in de gezondheidstoestand van de mensen tevoorschijn komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 297a – Erziehung zum Leben – Praag, 4 april 1924 (bladzijde 167)

1-gabriel

Gabriel – Werk van David Newbatt 

Eerder geplaatst op 15 februari 2019