Egoïsme/Armoede/ Ellende (1 van 11) – De man van de praktijk zal het lachwekkend vinden

Wat is nu eigenlijk het fundamentele feit, als het ware het basisfenomeen, waarvan alle ellende, alle sociale leed in de wereld afhangt? [….] De man van de praktijk, die zichzelf veel verstandiger vindt, zal het lachwekkend vinden. Maar het is het meest praktische in het leven, dat men maar benadrukken kan. Het is de zin, waarvan u meer en meer overtuigd zult raken, dat armoede, ellende en leed niets anders zijn dan een gevolg van het egoïsme.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 054 – Die Welträtsel und die Anthroposophie – Hamburg, 2 maart 1908 (bladzijde 96)

PS  De Duitstalige links onder de citaten werken momenteel niet. Er is waarschijnlijk storing bij de website van de Gesamtausgabe van Steiner.

2321b90b4fbb06c95c6f7b62b220c02689b1166f

Werk van Liane Collot d’Herbois

Eerder geplaatst op 27 oktober 2018  (7 reacties)

9 gedachtes over “Egoïsme/Armoede/ Ellende (1 van 11) – De man van de praktijk zal het lachwekkend vinden

 1. Ridzerd van Dijk:
  ” PS De Duitstalige links onder de citaten werken momenteel niet. Er is waarschijnlijk storing bij de website van de Gesamtausgabe van Steiner. ”

  Ridzerd, die website staat los van het Rudolf Steiner Verlag en de Antroposofische Vereniging. Het was een particulier initiatief van ik meen een Deen of een groep Denen en waarschijnlijk een paar andere mensen (in andere landen). Ik schrijf in de verledentijdsvorm omdat je wel vaker ziet dat dergelijke particuliere initiatieven om diverse redenen op een zeker moment ophouden te bestaan.

  Het Rudolf Steiner Verlag biedt de Rudolf Steiner Gesamausgabe tegenwoordig tegen betaling online aan. Dit is het goedkoopste pakket dat de uitgeverij aanbiedt:
  Rudolf Steiner Gesamtausgabe online
  Maandelijks: €20,-

  1. John, op het moment datvik dit citaat plaatste, wist ik nog niet van die Russische website waar de Gesamtausgabe ook op staat. Bij volgende citaten zet ik een link naar die site erbij.
   Die Deen is waarschijnlijk Ole Bente. Pieter Witvliet heeft contact met hem gehad. Bente zei dat hij er mee bezig was, dus misschien komt die GA wel weer terug. We wachten maar af.

 2. Mechteld van Itt

  Hallo Ridzerd, dank voor stukje tekst! Ik had medelijden met mezelf en deze spiegel komt op het juiste moment. Het egoïsme is omvattender dan je je kan indenken!

 3. Anton van Rooijen

  dat is maar al te waar,het egoisme waarmee elk mens op aarde is behebt! Dat manifesteert zich in ontelbare vormen ook in vormen (versluierd) waarvan de mens zich niet bewust is…. . Het egoisme is een aardse vorm daarom zijn wij op aarde,het plateu dat de mens de kans biedt het egiosme om te vormen en daar bij moet het bewustzijn bij de mens worden ontwikkelt. Dat zijn met name p.a.de ahrimanische en luciferische uitdagingen waarmee de mens zich uiteen moet zetten.,met de kracht van het hart, naarLiefde…

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s