Gedachten / ontwikkeling / veredeling

Het gedachtenleven is de meest innerlijke kern van de mens. Zoals een mens denkt, zo is hij. Wie met volharding edele gedachten denkt, drukt op zijn hele wezen het karakter van edelheid. Wie alleen oppervlakkige gedachten door zijn ziel laat trekken, die vormt zijn leven ook oppervlakkig. 

Als we een locomotief verwarmen en hem dan staan laten, dan stroomt de warmte nutteloos in alle richtingen. Het komt erop aan dat wij de warmte niet verspillen, maar ze in voortbewegende kracht omzetten. Zoals het in de natuur is, zo is het in het mensenleven. Als de mens denkt, dan kan hij zijn denkkracht in inhoudsvolle of in wezenloze zaken omzetten. Wie zijn gedachten aan oppervlakkige, nietige dingen verspilt, leeft doelloos; wie ze in inhoudsvolle gedachten omzet, werkt aan zijn levensontwikkeling en levensveredeling.

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 – GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» – maart 1904 (bladzijde 451-452)

powerinnereye2

Power-Inner Eye Chakras – Art of Carol Herzer

Eerder geplaatst op 14 september 2018

Advertentie

4 gedachtes over “Gedachten / ontwikkeling / veredeling

  1. Haike

    Aan de andere kant…

    Steiner laat ons ook weten in zijn boek “Filosofie der Vrijheid”: Niet IK denk, het denkt door mij.

    En hij wijst er ook op dat je als mens ervaart dat het jouw gedachten zijn die je denkt, maar dat in werkelijkheid er een geweldige gedachtenstroom door de mens heen trekt, en dat je daar het e.e.a. uit oppikt.

    Waarbij ik bovenstaand citaat helemaal niet wil bekritiseren of zo, wel dat het wederom uitermate complex in elkaar zit..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s