Als de mens iets voor zichzelf wil hebben, als hij niet alles in gemeenschap wil bezitten, dan is hij onrijp voor de helderziende ontwikkeling. Alle streven naar persoonlijk eigenbelang, ook als dit naar het allerhoogste gaat, doodt de sluimerende, geestelijke zintuigen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 034 – GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» – Amsterdam juni 1904 (bladzijde 549)
Throat-Inner Eye Chakras – Art of Carol Herzer
Eerder geplaatst op 13 september 2018
Nou, dan ben ik daar nog niet aan toe.
En ik heb ook geen zin om me daar schuldig over te voelen.
Ik moet er niet aan denken om mijn huis en mijn rustige ruimte met anderen te delen. En als ik in de duinen loop ben ik blij als ik niemand tegenkom. Ik gun iedereen de ruimte en de natuur. Ik hoef er geen hek om te zetten , maar het is nu eenmaal een levensbehoefte voor mij om
mijn eigen ruimte te hebben. Al is het maar 1 kamertje.
Ik denk ook niet dat Steiner je een eigen ruimte zou willen misgunnen. Dat gaat niemand volhouden. Maar moet die eigen ruimte jouw eigendom zijn? Of kun je ook je je op je gemak voelen in diezelfde ruimte als ze dat niet is?
Nee dat maakt natuurlijk niet uit. Zolang ik maar weet dat het mijn ruimte is. Zolang ik daar woon. Dat het mijn plek is.
waar ik in mijn eigen rust kan verblijven en me terug kan trekken. En dan wil ik inderdaad niet dat er anderen in wonen. Ook niet als ik er niet ben.
Niet omdat het wel of niet eigendom is, maar omdat dat mijn 2e huid is en ik mijn atmosfeer nodig heb om me in terug te trekken. Ik realiseer me dat het een luxe is die lang niet iedereen heeft. Iedereen mag bij me binnenkomen zolang ze ook maar weer weggaan.
Uiteindelijk is het natuurlijk niet nodig en pas je je wel aan aan wat voor omstandigheden dan ook. Maar als ik eerlijk voel dan wil ik mijn eigen ruimte.
Bezit of niet. 😊
Nou als je het zo ziet dan ben je volgens mij niet bezig je eigen belang voorop te stellen. Maar uit je gewoon wat jouw behoefte is; een plek voor jezelf. Daarin ben je niet de enige; die Syriër (en vele anderen) die deze kant op vluchtte, deed dat ook omdat de plek die hij had, hem ontnomen werd… 😊
Cornelia, waar jij op doelt is de behoefte aan privacy en soms alleen zijn.
Maar dat is volgens mij niet wat Steiner hier bedoelt.
Het gaat er om dat de mens zich een deel voelt van het geheel en niet het eigenbelang voor laat gaan voor het algemeen belang.
Nou Ridzerd in dat geval zie ik nog wel perspectief. Ok denk zo maar dat er best al veel mensen zijn die een ander mens dingen gunnen. Allemaal tot aan hun eigen verschillende grenzen weliswaar maar toch op allerlei verschillende deelgebieden en
met verschillende grensbelevingen.
Ik heb lang als wijkverpleegkundige gewerkt. En heb veel mensen uit verl verschillende lagen van de bevolking meegemaakt. Het is altijd een samenstelling van ik en jij. Maar bijna ieder op zijn eigen niveau had iets voor een ander over al was het maar klein en heel erg dichtbij. Er is veel moois te vinden in het dagelijkse alledaagse leven. 🌦
Zeker waar, Cornelia.
Wat bedoelt hij trouwens met het ‘aller hoogste’ eigenbelang? Wat voor “allerhoogst’ eigenbelang kun je hebben op het gebied van bezit? Of moet je dat zien als bezit van bijvoorbeeld het pauselijke ambt? Of zoiets? Dus niet uitsluitend materieel?
Of moet je gewoon de rest van dit stuk lezen? 😊 Dat heb ik niet in huis trouwens. Ben blij dat je alles zo vertaalt ridzerd.
Krijg de indruk dat het gaat over ontwikkeling; als die op een hoog niveau komt bij de mens en daar toch nog een zweem van eigenbelang speelt, je daar gehinderd gaat worden in een nog verder gaande ontwikkeling. Je niet in staat bent de waarnemingen die je doet op de juiste manier te interpreteren, enz.. Kortom: Ahriman en trawanten je toch nog weer lastig vallen… 🙃
Cornelia, de link naar het hele stuk staat er altijd onder (GA034). Het is echter wel in het Duits.
Met het allerhoogste bedoelt hij het streven naar geestelijke kennis en inzicht. Dit mag ook niet alleen uit eigenbelang zijn.
Ridzerd, de keuze van je citaten vind ik altijd aansprekend en de gesprekken (commentaren) die jullie voeren vind ik minstens zo boeiend en leerzaam.
Liesbeth 😀👍