Zoals een volledig doorgedachte filosofie en een grondige wetenschap tot erkenning van de antroposofische denkwijze leiden, zo bieden niet-grondige wetenschap en onvoltooide filosofie de grootste hindernissen voor het begrijpen ervan. Juist zij zijn het die de antroposofie voor verzinsels, dromerij, verwarde “mystiek” enzovoort verklaren moeten.
Bron: Rudolf Steiner – GA 034 – GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZU ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» (bladzijde 291)
Schilderij Nesta Carsten-Krüger
Eerder geplaatst op 11 september 2018 (1 reactie)
Belangrijke vaststelling van Steiner. Voor mezelf gesproken: niet voor niets houd ik zoveel van filosofie en wetenschap.
Actueel en illustratief punt in dezen: een interview welke de Nederlandse scheikundige, filosoof en schrijver André Klukhuhn onlangs werd afgenomen was interessant en teleurstellend. Interessant vanwege de themastelling, teleurstellend vanwege onder andere zijn beperkte en eenzijdige kijk op Johan Wolfgang von Goethe als wetenschapper. Het is meer dan kort door de bocht om Goethe af te doen als een kortzichtige en eenzijdige ‘romanticus’ en ‘gevoelsmens’.
Hieronder dat interview in videovorm:
De wetenschap is opgekocht (Stokpaard van Klukhuhn) | Een gesprek met André Klukhuhn
Mooi schilderij van Nesta Carsten-Krüger trouwens.
Ik moet hierbij ook even denken aan Boudewijn Buch. Hij was een grote bewonderaar van Goethe, maar heeft zich zeer minachtend uitgelaten over antroposofie. Details ben ik vergeten maar dat las ik jaren geleden in een van zijn boeken.
Die uitlatingen van Buch zijn me niet bekend, maar het verbaast me niet, Ridzerd.
Met nogal wat effectbejag dweepte Buch met Goethe, waarbij hij naar mijn idee ‘het al te menselijke’ van Goethe graag uitvergrootte. Een ernstige Goethe-studie zoals Steiner die op zich had genomen, ontbreekt bij Buch.
Ja, Buch was meer een romanticus en gevoelsmens, zoals die Kloekhoen Goethe noemt.
Zal de komende weken eens kijken wat Büch in zijn De Goethe-industrie: een Duitse ziekte had te melden. Persifleren zat als het ware in Büch’s bloed.
Ik bedoel: wat Büch over Steiner in dat boek had te melden, want stel ik niet veel belang in dat boekwerk.
Taalcorrectie: ‘want verder stel ik niet veel belang in dat boekwerk.’
Lees voor het understatement ‘meer dan kort door de bocht’: een volstrekte misvatting.