Voor erkenning van antroposofie kan filosofie en wetenschap zowel een hulpmiddel zijn als een hindernis

Zoals een volledig doorgedachte filosofie en een grondige wetenschap tot erkenning van de antroposofische denkwijze leiden, zo bieden niet-grondige wetenschap en onvoltooide filosofie de grootste hindernissen voor het begrijpen ervan. Juist zij zijn het die de antroposofie voor verzinsels, dromerij, verwarde “mystiek” enzovoort verklaren moeten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 – GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZU ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» (bladzijde 291)

5F2B61A5-5058-4B8A-BD54-7E86DE0266DB

Schilderij Nesta Carsten-Krüger

Eerder geplaatst op 11 september 2018  (1 reactie)

Advertentie

9 gedachtes over “Voor erkenning van antroposofie kan filosofie en wetenschap zowel een hulpmiddel zijn als een hindernis

 1. Belangrijke vaststelling van Steiner. Voor mezelf gesproken: niet voor niets houd ik zoveel van filosofie en wetenschap.

  Actueel en illustratief punt in dezen: een interview welke de Nederlandse scheikundige, filosoof en schrijver André Klukhuhn onlangs werd afgenomen was interessant en teleurstellend. Interessant vanwege de themastelling, teleurstellend vanwege onder andere zijn beperkte en eenzijdige kijk op Johan Wolfgang von Goethe als wetenschapper. Het is meer dan kort door de bocht om Goethe af te doen als een kortzichtige en eenzijdige ‘romanticus’ en ‘gevoelsmens’.

  Hieronder dat interview in videovorm:

  De wetenschap is opgekocht (Stokpaard van Klukhuhn) | Een gesprek met André Klukhuhn

  1. Ik moet hierbij ook even denken aan Boudewijn Buch. Hij was een grote bewonderaar van Goethe, maar heeft zich zeer minachtend uitgelaten over antroposofie. Details ben ik vergeten maar dat las ik jaren geleden in een van zijn boeken.

   1. Die uitlatingen van Buch zijn me niet bekend, maar het verbaast me niet, Ridzerd.
    Met nogal wat effectbejag dweepte Buch met Goethe, waarbij hij naar mijn idee ‘het al te menselijke’ van Goethe graag uitvergrootte. Een ernstige Goethe-studie zoals Steiner die op zich had genomen, ontbreekt bij Buch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s