Kortzichtig

De huidige mensheid is wat betreft het beschouwen van de wereld kortzichtig – weliswaar gerechtvaardigd omdat het een deel van het universele plan vormt -, maar eigenlijk nog kortzichtiger dan het zou moeten zijn. 

Want wanneer de materialistisch ingestelde mensen in onze tijd hun voorstellingen, hun begrippen over de wereld vormen, denken zij dat deze begrippen, deze ideeën de algemeen menselijke zijn. U weet hoe moeilijk het is om een materialistisch ingestelde persoon bij te brengen dat men ook anders kan denken dan hij. De materialist gaat ervan uit dat degene die niet denkt zoals hij een dwaas is. 

Er is geen grotere innerlijke intolerantie dan die van de materialist. De materialistisch ingestelde mens denkt in feite altijd zo: ‘Vroeger dacht men dat er allerlei geestelijke dingen bestonden, men zette nauwelijks een stap in het leven zonder overal geesten te vermoeden of zelfs te zien. Maar dat was allemaal ijdele fantasie. Nu zijn we als mensheid eindelijk zo ver gekomen dat we deze kinderlijke ideeën afgedankt hebben.’

Bron: Rudolf Steiner – GA 168 – Die Verbindung zwischen Lebenden und Toten – Hamburg, 16 februari 1916 (blz. 26-27)

CJHJWF-3620-copy4

Werk van Carol Herzer

Advertentie

9 gedachtes over “Kortzichtig

 1. Op vele gebieden kan een mens kortzichtigheid ten toon spreiden. De Britse etholoog (gedragsbioloog), evolutiebioloog en atheïst Richard Dawkins werd deze week een scherp interview afgenomen door Piers Morgan, die van huis uit een katholieke achtergrond heeft. Dawkins wekte mijn sympathie, op zijn manier is hij eerlijk. Zie de onderstaande video.

   1. Beste Bert, geen idee hoe dit komt. Als je in het zoekvak van de startpagina van Youtube Dawkins Morgan intikt en die zoekopdracht geeft, rolt het er aldaar uit.

    Hieronder probeer ik het nog een keer:

 2. Kennelijk start de video in deze reactieruimte pas halverwege. Je krijgt het beste een indruk van het vraaggesprek door het in te stellen naar de beginstand.

 3. mechteld van Itt

  Die kortzichtigheid heb ik zeker ervaren, een familielid ziet mij als vreemd, is niet zichzelf als we elkaar zien, ik lach niet zo om zijn grappen als hij verwacht enz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s